x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Intuneric şi lumină

Intuneric şi lumină

21 Noi 2007   •   00:00

Ziua de 21 noiembrie, atunci cănd in calendarul ortodox este sărbătorită Intrarea in Biserică a Maicii Domnului, reprezintă prin excelenţă momentul inceputurilor şi al luminii.

Ziua de 21 noiembrie, atunci cănd in calendarul ortodox este sărbătorită Intrarea in Biserică a Maicii Domnului, reprezintă prin excelenţă momentul inceputurilor şi al luminii. Pe de o parte, in tradiţia populară este ultima zvăcnire de lumină inaintea lăsării intunericului "rece" care caracterizează lunile de iarnă. Pe de altă parte, acum se iniţiază practici magice care au rolul de a proteja vederea şi de a vindeca bolile de ochi. Nu in ultimul rănd, de Ovidenie sau de Blagoveştenie (nume pe care le poartă in popor această sărbătoare) vrăjitoarele incep "să vadă", iar descăntecele şi vrăjile au efectul scontat.

Unele dintre cele mai frumoase tradiţii populare povestesc cum, in anumite zile din an, cerul se deschide, iar cei cu sufletul curat il pot vedea pe Dumnezeu alături de toţi sfinţii. Şi de Ovidenie se intămplă această "minune", iar cei care sunt atenţi pot chiar să audă animalele cum vorbesc intre ele.

Lumină cu har

Lumănarea aprinsă in această zi le va lumina drumul celor morţi in imprejurări năprasnice. Foarte inaltă, asemănătoare unui toiag, aceasta se roteşte precum cochilia unui melc şi se aprinde. Altădată, femeile pun dis-de-dimineaţă in sobă un vreasc neaprins, pentru ca el să nu lumineze pe această lume, ci pe cealaltă. Femeile nu mai au voie să bată rufele cu maiul pănă la Sfăntul Gheorghe, in caz contrar, Maica Domnului nemaiputănd să adune sufletele celor inecaţi cu plasa pe care incepe s-o facă din fuiorul de la Bobotează.

Apropierea de Sfăntul Andrei şi de pericolele ce le presupune iarna a făcut ca, in cele mai multe gospodării, să se ungă tocurile uşilor şi ale ferestrelor (in general locurile de comunicare cu exteriorul) cu usturoi pentru a ţine departe duhurile rele şi animalele sălbatice. De asemenea, pentru a proteja gospodăriile de atacul lupilor, femeile ung gura cuptorului cu lut pentru ca in felul acesta şi gura lupului să stea inchisă.

Vremea din Ziua de Ovidenie poate descrie cum va fi timpul din lunile următoare. Dacă ninge, urmează căteva luni de iarnă grea. Dacă este senin, iar soarele străluceşte pe cer, cu siguranţă vara ce va să vină va fi una secetoasă.

Pacheţele cu legume

Ingrediente: doi morcovi, o jumătate de borcănel de muguri de soia, doi ardei, o jumătate de ţelină, o legătură de mărar, 100 g mazăre, 100 g fasole verde, căteva bucheţele de broccoli, 50 g varză de Bruxelles, sare, piper, ulei de măsline, foi de orez.

Preparare: Legumele (inclusiv mugurii de soia) se curăţă, se spală şi se călesc intr-o tigaie cu ulei incins. Se sărează, se piperează şi se presară mărar tocat. Cănd sunt gata, se scurg de ulei şi se ţin la cald. Foile de orez se pun la inmuiat in apă călduţă timp de un minut sau două. Legumele se infăşoară in foile de orez şi se servesc calde, cu sos de soia.

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic