x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ispite culinare la serviciu

0
Autor: Cristina Andreea Catana 17 Mai 2006 - 00:00
Ispite culinare la serviciu
CAIET DE RETETE
Zeci de platouri stau intinse in biroul tau. Forme geometrice diverse, culori pastelate si arome care te imbie. E ziua unui coleg! Nu te gandesti cat i-a luat sa prepare toate acele minunatii, doar gusti din fiecare cate putin.

Alta zi de nastere, aceleasi platouri. De data aceasta sunt aduse de la o firma de catering. Arata la fel de bine, sunt gustoase. Numai ca parca satisfactia este mai mare atunci cand stai tu si le prepari.

ALEGERI. Vine, in sfarsit, si ziua ta. Cauti oferte de la firmele specializate. Unele sunt avantajoase ca pret, altele arata frumos, dar parca nici una nu te convinge. Atunci te hotarasti sa te apuci tu de gatit. Dar ce sa faci? Iti aduci aminte ce a facut colegul anul trecut, ce a facut si colega din biroul alaturat… Nu mai ai timp sa stai sa le ceri retete, pentru ca esti contra cronometru. Iti mai amintesti si de doamna de la contabilitate, care nu mananca ciuperci, dar ai vrea sa vina si ea, pentru ca va intelegeti bine. Si parca domnului din biroul de vizavi nu-i place carnea. Si uite asa trebuie sa pui pe lista vreo cinci-sase feluri de aperitive. Si cu legume, si cu carne, si cu branzeturi. Cumperi si verdeata pentru decor si te apuci de preparat.

Dupa cateva ore de munca sunt gata pentru a fi prezentate spre degustare colegilor. Patosul cu care iti ureaza toate cele bune si "La multi ani!" este un semn ca munca ta n-a fost in zadar.

BARCUTE DIN OUA

  • INGREDIENTE: 5 oua, 100 g maioneza, o cutie cu sprot, 100 g cascaval, 10 scobitori.
  • PREPARARE: Ouale se fierb tari. Se curata de coaja, dupa ce au fost tinute putin in apa rece, apoi se taie in doua. Intre timp, se face un amestec din galbenusuri, maioneza, sprot. Se umplu ouale. Cascavalul se taie felii, sub forma triunghiulara. Se infige pe scobitoare, in doua locuri, iar apoi in barcuta umpluta. Barcutele se asaza pe frunze de salata si se decoreaza cu patrunjel.
  • SANDVISURI CU CROCHETE DE PESTE

  • INGREDIENTE: un ou batut, 200 g pesmet, 500 g fileuri de cod taiat in fasii late de 3 cm, 4 linguri cu ulei, o jumatate de bagheta taiata in patru bucati, 4 linguri sos tartar, 50 g frunze de papadie si felii de lamaie.
  • PREPARARE: Puneti oul intr-un bol mic si pesmetul in alt bol. Inmuiati fasiile de peste in ou si apoi in pesmet. Asezati-le pe o farfurie. Incingeti uleiul la temperatura moderata si prajiti cate 3-4 bucati de peste o data, timp de 2-3 minute pe fiecare parte. Scoateti bucatile prajite pe un prosop de hartie absorbanta. Incalziti painea si ungeti-o cu sos tartar. Asezati frunzele de papadie pe paine, iar deasupra puneti bucatile de peste. Serviti cu lamaie.

    CIUPERCI UMPLUTE CU CREIER

  • INGREDIENTE: 500 g ciuperci, 150 g creier fiert, 4 linguri cu sos alb, 50-80 g unt, o lingura cu pesmet, o lingura cu cascaval ras, o lamaie, sare, piper.
  • PREPARARE: Se scot piciorusele de la ciuperci, se curata si se spala sub jet de apa. Palariile ciupercilor, spalate si zvantate, se umplu cu creierul amestecat cu sosul alb, care trebuie sa fie destul de gros. Intr-o tava unsa cu unt, se asaza palariile ciupercilor umplute, se presara pesmet si cascaval ras, se stropesc cu unt si se pun la cuptor sa se gratineze. Se servesc calde sau reci, cu zeama de lamaie.

    ROSII UMPLUTE CU BRANZA SI MARAR

  • INGREDIENTE: un kg branza de vaci, 100 g unt, o lingura cu marar tocat, rosii tari, sare.
  • PREPARARE: Branza de vaci, bine stoarsa de zer, se freaca impreuna cu untul si sarea. Se aleg rosii tari si rotunde, se taie un capac si se scobesc. Se umplu cu branza frecata cu untul, se presara putin marar tocat si se tin la rece. In acelasi mod se pot umple rosii cu urda sau cas dulce. La urda se adauga mai mult marar tocat.

    SANDVISURI CU UNT COLORAT

  • INGREDIENTE: un pachet de unt, o sfecla rosie, un morcov, spanac, masline.
  • PREPARARE: Se freaca untul spuma, iar apoi se pregatesc culorile: rosu - zeama de sfecla, galben - zeama de morcov; verde - zeama de spanac; cenusiu - masline trecute prin sita. Fiecare dintre aceste culori se amesteca cu o parte de unt, in boluri separate. Se taie franzela felii si se unge fiecare felie cu diferite culori de unt: in linii oblice, in linii transversale, in mozaic dupa imaginatie.

    RULOURI DE PORC CU SUSAN

  • INGREDIENTE: 500 g muschi de porc, 400 g susan, sare, piper, cascaval, marar, patrunjel, sunca de Praga sau sunca presata, delikat, 3 oua, 200 g faina.
  • PREPARARE: Muschiul se taie nu foarte gros, dupa care se bate si se presara cu sare si piper (dupa gust). Se face o compozitie din cascavalul ras, mararul, patrunjelul si sunca taiate marunt. Peste acestea se adauga un ou, piper si delikat dupa gust. Feliile de muschi se umplu cu compozitia, se ruleaza, iar la capete se pun scobitori. Separat se bat ouale ramase, iar rulourile rezultate se dau prin faina, apoi prin ou, dupa care prin susan. Se pun la prajit in ulei foarte incins, la foc mic, pana cand susanul capata o culoare auriu inchis.

    ECLERE CU CIUPERCI

  • INGREDIENTE: pentru eclere: 125 ml apa, putina sare, o lingurita cu unt, 175 g faina, 4 oua; pentru umplutura: o ceapa rasa, 250 g ciuperci la conserva, marar, patrunjel, sare, unu-doua oua.
  • PREPARARE: Apa, sarea si untul se pun la fiert. Cand clocoteste, se pune faina toata odata si se amesteca bine. Se lasa sa se raceasca putin si se pun ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Se pun gramajoare in tava unsa si se coc. Pentru umplutura se calesc ceapa, tocata marunt, cu ciupercile si condimentele. La sfarsit se pun ouale. Se lasa sa se raceasca compozitia si se umplu eclerele.

    SALATA CU BRANZA SI PESTE

  • INGREDIENTE: 200 g branza telemea de oi, 150 g hamsii, doua salate verzi, cateva ridichi, 3 rosii, o lingura cu patrunjel tocat, sare, piper, doua cepe verzi tocate cu tot cu cozi; pentru sos: 4 linguri cu ulei, doua linguri cu otet, o lingura cu marar tocat, sare, piper, un varf de cutit cu cimbru.
  • PREPARARE: Se desareaza hamsiile, apoi se curata. Se taie salatele, ridichile, rosiile, patrunjelul. Se amesteca pestele si cruditatile, se asezoneaza cu un sos din otet, ulei, sare, piper, cimbru. Se lasa acoperita doua ore ca sa se intrepatrunda aromele. Cand se serveste, se plaseaza in centrul salatierei branza taiata cuburi mici, presarata cu ceapa verde tocata, iar pe margine salata.

    RULOURI DIN COSTITA AFUMATA CU FICATEI DE PUI

  • INGREDIENTE: doua kg costita afumata, 500 g ficatei de pui, piper.
  • Preparare: Costita se taie in felii subtiri, de circa jumatate de cm. Ficateii spalati se taie in doua si se pun pe cate o felie de costita. Se pipereaza usor si se ruleaza. Se fixeaza cu scobitori si se pun in tava de aragaz, neunsa. Se dau la cuptor pentru 15-20 minute. Sare nu se pune, pentru ca este sarata costita. Se pot aranja pe un platou alaturi de alte aperitive sau se pot servi la felul doi, alaturi de piure de cartofi si salata verde.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   piper,   brănză,   ingrediente,   taie,   marar,   preparare

     



    Mai multe titluri din categorie

    Top 7 mărci de cafea din București

    Top 7 mărci de cafea din București
    Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino   Cafea pentru business – cafea acasă   În...

    De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

    De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
    Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

    Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

    Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
    Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

    Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

    Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
    Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

    Turiștii israelieni vor reveni în România

    Turiștii israelieni vor reveni în România
    Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

    In memoriam Ruxandra Garofeanu

    In memoriam Ruxandra Garofeanu
    Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

    UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

    UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
    Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

    Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

    Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
    Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

    Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

    Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
    Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

    Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

    Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
    Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

    Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

    Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
    Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

    Trei motive bune pentru a lua un credit

    Trei motive bune pentru a lua un credit
    Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

    Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

    Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
    Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

    Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

    Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
    Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

    Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

    Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
    Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...
    Serviciul de email marketing furnizat de