x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ispite culinare la serviciu

0
Autor: Cristina Andreea Catana 17 Mai 2006 - 00:00
Ispite culinare la serviciu
CAIET DE RETETE
Zeci de platouri stau intinse in biroul tau. Forme geometrice diverse, culori pastelate si arome care te imbie. E ziua unui coleg! Nu te gandesti cat i-a luat sa prepare toate acele minunatii, doar gusti din fiecare cate putin.

Alta zi de nastere, aceleasi platouri. De data aceasta sunt aduse de la o firma de catering. Arata la fel de bine, sunt gustoase. Numai ca parca satisfactia este mai mare atunci cand stai tu si le prepari.

ALEGERI. Vine, in sfarsit, si ziua ta. Cauti oferte de la firmele specializate. Unele sunt avantajoase ca pret, altele arata frumos, dar parca nici una nu te convinge. Atunci te hotarasti sa te apuci tu de gatit. Dar ce sa faci? Iti aduci aminte ce a facut colegul anul trecut, ce a facut si colega din biroul alaturat… Nu mai ai timp sa stai sa le ceri retete, pentru ca esti contra cronometru. Iti mai amintesti si de doamna de la contabilitate, care nu mananca ciuperci, dar ai vrea sa vina si ea, pentru ca va intelegeti bine. Si parca domnului din biroul de vizavi nu-i place carnea. Si uite asa trebuie sa pui pe lista vreo cinci-sase feluri de aperitive. Si cu legume, si cu carne, si cu branzeturi. Cumperi si verdeata pentru decor si te apuci de preparat.

Dupa cateva ore de munca sunt gata pentru a fi prezentate spre degustare colegilor. Patosul cu care iti ureaza toate cele bune si "La multi ani!" este un semn ca munca ta n-a fost in zadar.

BARCUTE DIN OUA

  • INGREDIENTE: 5 oua, 100 g maioneza, o cutie cu sprot, 100 g cascaval, 10 scobitori.
  • PREPARARE: Ouale se fierb tari. Se curata de coaja, dupa ce au fost tinute putin in apa rece, apoi se taie in doua. Intre timp, se face un amestec din galbenusuri, maioneza, sprot. Se umplu ouale. Cascavalul se taie felii, sub forma triunghiulara. Se infige pe scobitoare, in doua locuri, iar apoi in barcuta umpluta. Barcutele se asaza pe frunze de salata si se decoreaza cu patrunjel.
  • SANDVISURI CU CROCHETE DE PESTE

  • INGREDIENTE: un ou batut, 200 g pesmet, 500 g fileuri de cod taiat in fasii late de 3 cm, 4 linguri cu ulei, o jumatate de bagheta taiata in patru bucati, 4 linguri sos tartar, 50 g frunze de papadie si felii de lamaie.
  • PREPARARE: Puneti oul intr-un bol mic si pesmetul in alt bol. Inmuiati fasiile de peste in ou si apoi in pesmet. Asezati-le pe o farfurie. Incingeti uleiul la temperatura moderata si prajiti cate 3-4 bucati de peste o data, timp de 2-3 minute pe fiecare parte. Scoateti bucatile prajite pe un prosop de hartie absorbanta. Incalziti painea si ungeti-o cu sos tartar. Asezati frunzele de papadie pe paine, iar deasupra puneti bucatile de peste. Serviti cu lamaie.

    CIUPERCI UMPLUTE CU CREIER

  • INGREDIENTE: 500 g ciuperci, 150 g creier fiert, 4 linguri cu sos alb, 50-80 g unt, o lingura cu pesmet, o lingura cu cascaval ras, o lamaie, sare, piper.
  • PREPARARE: Se scot piciorusele de la ciuperci, se curata si se spala sub jet de apa. Palariile ciupercilor, spalate si zvantate, se umplu cu creierul amestecat cu sosul alb, care trebuie sa fie destul de gros. Intr-o tava unsa cu unt, se asaza palariile ciupercilor umplute, se presara pesmet si cascaval ras, se stropesc cu unt si se pun la cuptor sa se gratineze. Se servesc calde sau reci, cu zeama de lamaie.

    ROSII UMPLUTE CU BRANZA SI MARAR

  • INGREDIENTE: un kg branza de vaci, 100 g unt, o lingura cu marar tocat, rosii tari, sare.
  • PREPARARE: Branza de vaci, bine stoarsa de zer, se freaca impreuna cu untul si sarea. Se aleg rosii tari si rotunde, se taie un capac si se scobesc. Se umplu cu branza frecata cu untul, se presara putin marar tocat si se tin la rece. In acelasi mod se pot umple rosii cu urda sau cas dulce. La urda se adauga mai mult marar tocat.

    SANDVISURI CU UNT COLORAT

  • INGREDIENTE: un pachet de unt, o sfecla rosie, un morcov, spanac, masline.
  • PREPARARE: Se freaca untul spuma, iar apoi se pregatesc culorile: rosu - zeama de sfecla, galben - zeama de morcov; verde - zeama de spanac; cenusiu - masline trecute prin sita. Fiecare dintre aceste culori se amesteca cu o parte de unt, in boluri separate. Se taie franzela felii si se unge fiecare felie cu diferite culori de unt: in linii oblice, in linii transversale, in mozaic dupa imaginatie.

    RULOURI DE PORC CU SUSAN

  • INGREDIENTE: 500 g muschi de porc, 400 g susan, sare, piper, cascaval, marar, patrunjel, sunca de Praga sau sunca presata, delikat, 3 oua, 200 g faina.
  • PREPARARE: Muschiul se taie nu foarte gros, dupa care se bate si se presara cu sare si piper (dupa gust). Se face o compozitie din cascavalul ras, mararul, patrunjelul si sunca taiate marunt. Peste acestea se adauga un ou, piper si delikat dupa gust. Feliile de muschi se umplu cu compozitia, se ruleaza, iar la capete se pun scobitori. Separat se bat ouale ramase, iar rulourile rezultate se dau prin faina, apoi prin ou, dupa care prin susan. Se pun la prajit in ulei foarte incins, la foc mic, pana cand susanul capata o culoare auriu inchis.

    ECLERE CU CIUPERCI

  • INGREDIENTE: pentru eclere: 125 ml apa, putina sare, o lingurita cu unt, 175 g faina, 4 oua; pentru umplutura: o ceapa rasa, 250 g ciuperci la conserva, marar, patrunjel, sare, unu-doua oua.
  • PREPARARE: Apa, sarea si untul se pun la fiert. Cand clocoteste, se pune faina toata odata si se amesteca bine. Se lasa sa se raceasca putin si se pun ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Se pun gramajoare in tava unsa si se coc. Pentru umplutura se calesc ceapa, tocata marunt, cu ciupercile si condimentele. La sfarsit se pun ouale. Se lasa sa se raceasca compozitia si se umplu eclerele.

    SALATA CU BRANZA SI PESTE

  • INGREDIENTE: 200 g branza telemea de oi, 150 g hamsii, doua salate verzi, cateva ridichi, 3 rosii, o lingura cu patrunjel tocat, sare, piper, doua cepe verzi tocate cu tot cu cozi; pentru sos: 4 linguri cu ulei, doua linguri cu otet, o lingura cu marar tocat, sare, piper, un varf de cutit cu cimbru.
  • PREPARARE: Se desareaza hamsiile, apoi se curata. Se taie salatele, ridichile, rosiile, patrunjelul. Se amesteca pestele si cruditatile, se asezoneaza cu un sos din otet, ulei, sare, piper, cimbru. Se lasa acoperita doua ore ca sa se intrepatrunda aromele. Cand se serveste, se plaseaza in centrul salatierei branza taiata cuburi mici, presarata cu ceapa verde tocata, iar pe margine salata.

    RULOURI DIN COSTITA AFUMATA CU FICATEI DE PUI

  • INGREDIENTE: doua kg costita afumata, 500 g ficatei de pui, piper.
  • Preparare: Costita se taie in felii subtiri, de circa jumatate de cm. Ficateii spalati se taie in doua si se pun pe cate o felie de costita. Se pipereaza usor si se ruleaza. Se fixeaza cu scobitori si se pun in tava de aragaz, neunsa. Se dau la cuptor pentru 15-20 minute. Sare nu se pune, pentru ca este sarata costita. Se pot aranja pe un platou alaturi de alte aperitive sau se pot servi la felul doi, alaturi de piure de cartofi si salata verde.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   piper,   brănză,   ingrediente,   taie,   marar,   preparare

     

    Ştiri din .ro




    Mai multe titluri din categorie

    Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   

    Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   
        Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...

    Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

    Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului
    Galerie Foto Prima întâlnirea a Burlacului cu cele 25 de pretendente va avea loc astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o locație de vis și nu este lipsită de emoții....

    Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

    Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta
    Galerie Foto Totul în jurul nostru ne trimite semnale, pe care noi le recepționăm într-un anumit fel. De fapt, nu putem trăi fără a comunica, iar acest lucru nu se referă doar la vorbirea articulată, ci și la limbajul...

    Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

    Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
    Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

    Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

    Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
    Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

    La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

    La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
    Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

    Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

    Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
    Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

    Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

    Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
    Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

    Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

    Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
    Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

    Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

    Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
    Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

    Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

    Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
    Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

    Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

    Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
    Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

    Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

    Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
    Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

    Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

    Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
    Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

    Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

    Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
    Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...
    Serviciul de email marketing furnizat de