x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Julie & Julia – inspiraţie gastronomică

Julie & Julia – inspiraţie gastronomică

de Magda Cristina Ursache    |    04 Mar 2010   •   00:00
Julie & Julia – inspiraţie gastronomică
Sursa foto: /cinemagia.ro

Oare când a fost ultima oară când un film cu temă gastronomică a ajuns să fie nominalizat la Oscar? Nu cred să fi fost prea multe. Veţi spune, desigur, că gastronomia nu prea oferă aceeaşi intensitate a sentimentelor sau dramă psihologică precum o poveste de război sau viaţa unui preşedinte american. Dar urmărind "Julie & Julia" putem vedea cum chiar şi pasiunea pentru gătit poate transforma vieţi şi schimba destine.

Interpretarea lui Meryl Streep în rolul binecunoscutei bucătărese americane Julia Child este una plină de spontaneitate şi umor şi redă pofta de viaţă şi pasiunea pentru care Julia a fost recunoscută. De asemenea, Meryl Streep reuşeşte să ilustreze foarte mult din personalitatea Juliei Child prin incredibila redare a vocii impresive a acesteia.

Încercaţi numai să urmăriţi câteva filmuleţe din seria televizată a bucătăresei americane şi apoi să o comparaţi cu felul în care Meryl Streep vorbeşte în acest film. Veţi constata că este o asemănare uimitoare, în spatele căreia stau probabil foarte multe ore de muncă şi cercetare a personajului. Nu este deci de mirare că Meryl Streep a mai adăugat palmaresului său o nominalizare la Oscar, cu rolul ei din acest film.

O COMEDIE SAVUROASĂ
Filmul se conturează ca o împletire a două poveşti de viaţă. Pe de o parte avem povestea Juliei Child, soţie a diplomatului american Paul Child, care este delegat la Ambasada americană din Paris în anii '40. Julia încearcă să-şi găsească o ocupaţie şi să se integreze. Începe să înveţe limba franceză şi merge la cursuri de creat pălării şi la cursuri de bridge. Nimic nu pare să o mulţumească mai mult însă decât să mănânce preparate franţuzeşti, pe care o adoră.

Se apucă, aşadar, de cursuri de gătit la renumita şcoală de gastronomie Cordon Bleu şi porneşte astfel într-o epopee personală de descoperire a sinelui şi dezvoltare profesională. Julia descoperă că este, aşa cum afirma şi ea, "neînfricată" şi ajunge să fie coautoare a unei cărţi de bucate care va revoluţiona gătitul în America.

De cealaltă parte, avem povestea Juliei Powel, o funcţionară publică ce se apropie de vârsta de 30 de ani şi care se simte pierdută şi neîmplinită. Aşa că se hotărăşte să pornească o aventură proprie: va găti toate cele 524 de reţete ale cărţii Juliei Child în 365 de zile şi va scrie un blog despre asta. Acest proces o va transforma într-o femeie hotărâtă şi de succes, întrucât i se oferă diferite contracte.

Ambele poveşti au la bază două persoane reale, pe care regizoarea Nora Ephron le interconectează. De la Parisul anilor '40 şi '50, la Queens-ul anilor 2000, totul este legat prin aceste reţete minunate şi prin pasiunea acestor femei de a găti. Vă va impresiona cu siguranţă determinarea Juliei Child şi exuberanţa Juliei Powel. Şi în mod sigur vă va amuza întreg procesul de descoperire a gastronomiei franceze cu care aceste femei se confruntă.

Vor învăţa să dezoseze o raţă, să se "confrunte" cu crabi vii şi vor tăia munţi de ceapă pentru a ajunge să stăpânească impecabil tehnica de tocat. Iar pe dumneavoastră vă vor încânta.

UNT, UNT ŞI IAR UNT
Să nu uităm totuşi că acesta este un film despre mâncare, despre celebrarea mâncării, despre momentele de bucurie care însoţesc pregătirea unui fel de mâncare şi despre bucuria pe care un fel de mâncare delicios o poate aduce celor din jurul tău. Julie chiar povesteşte la un moment dat că dragostea ei pentru gastronomie şi pentru Julia Child a început în momentul în care mama sa a gătit Boeuf Bourguignon din cartea bucătăresei americane şi masa rezultată a fost o minunăţie.

Un lucru care sigur vă va rămâne în minte după vizionarea acestui film este acela că Julia Child se dădea în vânt după unt. Fiind un film cu temă gastronomică, apar multe feluri de mâncare de-a lungul celor două ore de vizionare. Dar cel mai frapant lucru este că în mai toate apare untul, ca un fel de ingredient de bază. "Nu poţi avea niciodată prea mult unt" spuneau cele două personaje principale.

Pasiunea Juliei Child pentru acest ingredient este evidentă încă din primele scene cu bucate, în care se entuziasmează la vederea unui peşte gătit în unt. Julie Powel ne întăreşte şi ea această idee: pentru a duce la bun sfârşit proiectul ei se înarmează cu multe pachete de unt şi le foloseşte aproape în fiecare reţetă apărută în film, precum cele de Sauce Hollandaise, Poulet Rôti ŕ la Normande şi Supręme de Volaille aux Champignons.

 

Poulet roti ŕ la Normande
Ingrediente: Umplutură: pipota de la un pui curăţat şi mărunţit, o lingură de unt, un sfert de linguriţă de ulei, inima unui pui mărunţită, 4 bucăţele de ficat de pui mărunţit, o lingură de ceapă tocată, un sfert ceaşcă de crutoane, două linguri de cremă de brânză, o lingură de unt topit, două linguri de pătrunjel tocat, puţin tarhon tocat, sare, piper. Pui: o ceaşcă de smântână, sare. Pentru sos: 3 linguri de supă de pui, 3 sau 4 linguri de smântână, sare, piper, puţină zeamă de lamâie.
Preparare: Umplutura: Sotează pipota în ulei sau unt pentru două minute. Adaugă apoi inima, ficatul şi ceapa. Sotează pentru încă două minute sau până când ficatul s-a întărit, dar este încă rozaliu înăuntru. Pune totul într-un bol. Amestecă restul ingredientelor şi asezonează. Lasă să se răcească. 

 


Presară sare în interiorul puiului şi umple-l fără a-l încărca prea mult. Coase gaura cu aţă. Şterge şi usucă puiul, apoi freacă-l cu unt. Găteşte-l în cuptorul preîncălzit la 230 de grade, într-o cratiţă în care ai pus înainte ceapă şi morcovi tocaţi. Lasă-l 15 minute să se frigă, întoarce-l apoi pentru 5 minute pe partea dreaptă şi 5 minute pe partea stângă. Unge-l cu ulei sau unt la fiecare întoarcere. Redu temperatura cuptorului la 180 de grade. Continuă să întorci puiul pe fiecare parte, lăsându-l câte 8-10 minute până este gata. Unge-l cu ulei din tavă de fiecare dată. Procesul de gătire durează cam o oră şi 20 de minute. Sărează puiul la jumătatea procesului de gătire şi încă o dată cu 15 minute înainte de a termina. Puiul este gata când scoate stropi în cuptor şi pielea este puţin umflată. Cu 10 minute înainte de a fi gata înlătură tot uleiul din tavă şi unge puiul cu smântână o dată la 3-4 minute. Pune puiul pe o farfurie şi presară sare. Sosul: Adaugă zeama de pui peste smântână din tavă şi adu la fiert 2-3 minute. Înainte de a servi, dă la o parte de pe foc şi mai adaugă smântână pentru a face sosul mai fin. Asezonează şi adaugă zeamă de lămâie după gust. Pune câteva linguri de sos peste pui, iar restul pune-l într-o sosieră pe masă.

 

Boeuf Bourguignon
Ingrediente: 100 g bacon, o lingură ulei de măsline sau floarea-soarelui, 1.350 g carne de vită macră, tăiată cubuleţe, un morcov tocat mărunt, o ceapă tocată fin, un vârf de linguriţă cu piper, două linguri de făină, 3 ceşti de vin roşu, 3 ceşti de zeamă de vită, o lingură de pastă de tomate, doi căţei de usturoi zdrobiţi, o frunză de dafin, şoriciul de la bacon, 18-24 cepe mici albe fierte în zeamă de carne, 450 g ciuperci proaspete tăiate sferturi sotate în unt, pătrunjel.
Preparare: Dă de o parte şoriciul de pe bacon şi taie-l feliuţe. Pune feliuţele de şorici şi feliile de bacon la fiert pentru 10 minute, într-un litru şi jumătate de apă. Scurge apa şi lasă la uscat. Preîncălzeşte cuptorul la 230 de grade Celsius. Sotează baconul în ulei la foc moderat timp de 2-3 minute până devine uşor maroniu. Pune-l deoparte pe farfurie. Dă cratiţa deoparte, apoi reîncălzeşte-o pe foc până ce uleiul începe să sfârâie înainte de a găti carnea de vită.

Usucă vita în şerveţele de hârtie; nu va deveni maronie dacă este zemoasă. Sotează câteva bucăţi pe rând în uleiul în care ai gătit baconul până se prăjeşte pe toate părţile. Pune bucăţile de vită peste bacon. În acelaşi ulei căleşte legumele tăiate. Înlătură din grăsimea acumulată, pune din nou carnea de vită şi baconul în tavă, împreună cu sarea şi piperul. Apoi presară făina şi amestecă pentru a acoperi uşor carnea de vită.

Pune tigaia neacoperită pe grătarul din mijlocul cuptorului preîncălzit timp de patru minute. Amestecă bucăţile de carne şi mai lasă încă patru minute (acest proces va transforma făina într-o crustă fină). Dă tava deoparte şi dă focul la cuptor la 160 de grade. Amestecă vinul şi suficientă zeamă de carne de vită pentru a acoperi puţin carnea. Adaugă pasta de tomate, usturoiul, ierburile şi şoriciul. Fierbe-le pe aragaz, apoi acoperă tava şi pune-o pe grătarul de jos de la cuptor. Ajustează focul în aşa fel încât lichidul să clocotească timp de 3-4 ore. Carnea este gata când poate fi ruptă cu furculiţa.

Cât timp se găteşte carnea prepară ceapa şi ciupercile. Ceapa trebuie fiartă în zeamă de carne, iar ciupercile sotate în unt. Când carnea e moale strecoară conţinutul tăvii deasupra unei tigăi. Spală tava şi pune din nou carnea şi baconul în ea. Presară ceapa şi baconul peste carne.

Înlătură grăsimea din sos. Pune pe foc 1-2 minute, înlăturând orice grăsime rămasă. Ar trebui să rămână două ceşti şi jumătate de sos gros. Dacă e prea subţire fierbe-l până se îngroaşă. Dacă e prea gros mai adaugă zeamă de carne. Pune totul
pe aragaz timp de 2-3 minute, amestecând din când în când. Serveşte cu pătrunjel proaspăt tocat.

 

Sos Hollandaise
Ingrediente: două pachete de unt, trei gălbenuşuri de ou, o lingură de apă rece, două linguri suc de lămâie, un praf de sare, două linguri de unt rece.
Preparare: Taie pachetele de unt în bucăţi şi topeşte-l într-o tigaie pe foc moderat, apoi pune-o deoparte. Bate gălbenuşurile în alt vas timp de un minut până capătă consistenţă groasă şi lipicioasă. Adaugă apa, o lingură de suc de lămâie, sarea şi mai bate încă o jumătate de minut. Adaugă apoi o lingură de unt rece şi nu amesteca. Pune cratiţa la foc mic şi amestecă cu un tel ouăle până se îngroaşă şi devin cremoase.

Asta va dura 1-2 minute. Dacă se îngroaşă prea repede, pune rapid fundul cratiţei în apă rece, bătând gălbenuşurile pentru a le răci. Apoi continuă se le baţi peste foc. Gălbenuşurile trebuie să se fi îngroşat suficient pentru a vedea fundul cratiţei când amesteci. Dă imediat deoparte de pe foc şi amestecă încă o lingură de unt rece, care va răci gălbenuşurile. Apoi, amestecând cu un tel, toarnă uşor untul topit, câte o linguriţă pe rând, până capătă o consistenţă cremoasă. Apoi toarnă untul din ce în ce mai rapid. Nu pune şi reziduurile lăptoase de pe fundul tigăii. Asezonează cu sare, piper şi zeamă de lămâie.

×
Subiecte în articol: oscar 2010