MASA PENTRU EA
E 12! Iar m-am trezit tarziu! Ametit de somn apuc telefonul. Fatalitate! E la incarcat! Plec cu tot cu priza! Dar azi nu-mi pasa de nimic. De nimic, in afara de un singur lucru...
"Alo! Doamna Dorina! Cum e vremea...?" Dupa ce rade nitel de vocea mea (sustine si acum ca de dimineata vazusem lupul) si-mi spune proverbul cu "cine se scoala de dimineata..." (cade singur in ea, adaug eu!), imi ofera buletinul meteo, varianta audio. Iar Muntele Rece e... cald, cum altfel! Pe cai!
Trag "trasura" la scara conacului (cu sapte etaje, interfon si lift) si-mi astept doamna sa coboare. Apare la timp (marturie sta o jumatate de pachet de tigari transformate in chistoace!). Ce bine ca pe DN 1 a crescut limita de viteza!
Vine! Ii aud pasii pe scari! Azvarl cat colo sortul, dau un sprit de odicolon (prevazator, pastrat la indemana). Coboara! Daca e Cenusareasa mi-e teama sa nu ma transform la loc in dovleac! Si mai are si baba frumoasa!
Daâ maine, EA face mucenicii!
| ||||||
STIUCA UMPLUTACIORBA DE BURTAPresupunand ca ai luat burta din comert cat sa satisfaca patru litri de apa, iti mai trebuie un piciorus gratios de vitica baltata si cu coarnele intoarse, doua foi de dafin aduse cu camila din Orient, zarzavat din papornita luâ Nea Marin, zece boabe de piper (nici mai multe, nici mai putine), doua linguri cu otet (lingura, nu!), doua galbenusuri (albusul, la bezele!) si sare. Pui la fiert burta si piciorusul de vitica, cu sare, un morcov, un patrunjel si o ceapa, dafinul si piperul. Dupa ce au fiert, se lasa la racit si acum se taie burta si carnea de vita. Se strecoara zeama si se mai da in cateva clocote (de furie, fireste) si se ia de pe foc. Acum pui galbenusurile si otetul. Gata! PUI TARANESC CU MAMALIGUTADoi piepti de pui dezosati sunt ideali pentru un bucatar de 8 Martie ca tine! Asa ca taie-l cubulete! Caleste-l nitel impreuna cu o ceapa si niste ardei grasi de mai multe culori, ca treaba asta, gastronomia, mai tine cont si de placerea ochiului! Cu doua-trei linguri cu suc de rosii sau bulion indoit cu putintica apa si niste boia dulce (sau mai iute, sa se asorteze cu doamna!), piper si oregano, ai facut si sosul. Amesteca-le si mai lasa-le la foc sa se intrepatrunda gusturile. Daca nu stii sa faci mamaliguta, cheam-o pe vecinica de la parter. Daâ n-o tine mult, ca vine jupanita acasa si bag mana-n foc ca devii tu principalul fel de mancare! SALATA DE FRUCTEPAPANASIGramaj vreti? Bineee! 300 g branza de vaci, doua oua, trei linguri cu faina (sau doua si una cu gris), untura (mai buna!) sau ulei si putina sare. Se freaca branza (nu menta!) cu galbenusurile si faina, apoi incorporezi si albusurile batute spuma. Faci gogoloaie potrivite si le arunci fara mila in uleiul incins. Nu te speria. Se racoresc ele cand pui smantana si dulceata de afine pe deasupra. Si zahar pudra, sa fie mai dulce! Cum e ea! JELEU DE VIN |