x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jupanita, masa este servita!

Jupanita, masa este servita!

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    08 Mar 2006   •   00:00
Jupanita, masa este servita!
MASA PENTRU EA
E 12! Iar m-am trezit tarziu! Ametit de somn apuc telefonul. Fatalitate! E la incarcat! Plec cu tot cu priza! Dar azi nu-mi pasa de nimic. De nimic, in afara de un singur lucru...

"Alo! Doamna Dorina! Cum e vremea...?" Dupa ce rade nitel de vocea mea (sustine si acum ca de dimineata vazusem lupul) si-mi spune proverbul cu "cine se scoala de dimineata..." (cade singur in ea, adaug eu!), imi ofera buletinul meteo, varianta audio. Iar Muntele Rece e... cald, cum altfel! Pe cai!

Trag "trasura" la scara conacului (cu sapte etaje, interfon si lift) si-mi astept doamna sa coboare. Apare la timp (marturie sta o jumatate de pachet de tigari transformate in chistoace!). Ce bine ca pe DN 1 a crescut limita de viteza!

MOTOR! Dupa o escala la benzinarie (si un elefantel de plus), lasam kilometri de asfalt in urma, si in dreptul castelului Bran o cotim spre Predelut. Sunt cu ochii cat cepele dupa turla bisericii ortodoxe. Iat-o! Fac iar la dreapta.

Imi las jumatatea (mai buna) sa se aranjeze pentru un dejun tarzior intr-una din camerele de la mansarda si, dupa ce imi lepad jacheta pe un fotoliu, ma strecor direct in bucatarie. Doamna Dorina ma urmareste complice. Pentru intampinarea noastra, despre ale burtii vorbind, a pregatit dansa cate ceva. Dar eu am alte treburi... Fara sa scoata o vorba, signora direttore scoate la iveala regina serii. S-a chinuit doua ore sa bata pielea stiucii cu manerul de la cutit, asa ca pielea acum fara solzi se desface usor sub degetele mele cam intepenite dupa apa rece cu care din nebagare de seama ma spalasem pe maini. "Atentie la dinti!", imi striga doamna Dorina din pragul bucatariei, cand tocmai ma pregateam sa-mi var falangele anatomic ordonate in gura Moby Dick-ului meu. Pai, nu? Capitanul Ahab a avut pestele lui, Iona, la fel, ca sa nu mai vorbim de batranul Gepetto! De ce sa n-am si eu pestele meu! "Si moarta musca!", imi zguduie nemilos logica povestii doamna Dorina. "I se inclesteaza gura si greu iti mai scoti degetele de acolo! Plus ca te si infectezi!". Instinctiv, ma uit in sus pe scari, spre mansarda. Si sa mai spui ca e ceva intamplator in viata... "Dar te iubesc, fiindca... te iubesc!", spunea Stefan Iordache in "Adio, femei!". Pot eu sa-l contrazic? Mai bine gatesc! Si cu toate deja pregatite, numai bune de aruncat in oale, cratiti si tavi, cum sa nu-ti si placa!

ACTIUNE. Si pentru ca zice ca am burta, jupanitei am sa-i fac... ciorba de burta. A vacii, nu a mea! Un piciorus de vitel, niscai oua. De la vecinu’ de-alaturi. Si nu rade! si alte cate si mai cate se scufunda in zeama cu fiecare atingere a maestrului (adica EU!) mai parfumata.

Stiuca umpluta isi face deja de lucru cu dogoarea cuptorului, asa ca trec la puiul taranesc cu mamaliguta (si o palinca mica sa omoram aviara). Salata de fructe e ca si facuta, iar eu sunt cu gandul deja la papanasi. Curand si cu fapta, si-i monitorizez mai ceva ca la Strasbourg pana vad cum li se rumenesc obrajorii durdulii. Smantana, dulceata de afine, zahar pudra... Manca-v-ar tata!

Si-acum, touch... pussycat! Jeleu de vin! Praf o fac!
Vine! Ii aud pasii pe scari! Azvarl cat colo sortul, dau un sprit de odicolon (prevazator, pastrat la indemana). Coboara! Daca e Cenusareasa mi-e teama sa nu ma transform la loc in dovleac! Si mai are si baba frumoasa!
Da’ maine, EA face mucenicii!

STIUCA UMPLUTA


O stiuca de un kil e suficienta pentru o seara in doi (atata vreme cat tu mananci cat patru!). Apoi, o felie de paine, o lingura cu lapte, o jumatate de cana cu ulei, doua oua, patrunjel, un morcov, o ceapa, patru cartofi, unt, sare si piper. Jupoi pestele cum stii mai bine, dar important e ca pielea sa ramana cat de cat intreaga. Daca nu reusesti sa intorci stiuca pe dos, si n-ai sa poti decat daca tai capul, fa o despicatura pe burta si desfa-o cu atentie. Presupunand ca ai reusit operatiunea, desfaci carnea de pe oase si o dai prin masina de tocat impreuna cu miezul de paine inmuiat in lapte. Freci cu ulei si adaugi ouale, patrunjelul tocat, piperul si sarea. Umpli pielea de stiuca, refaci forma pestelui si dai la cuptor intr-o tava cu unt, iar morcovul taiat, cartofii si ceapa sparta-n doua, de jur-imprejur. Se unge din cand in cand cu unt. Se serveste rece, cu lamaie sau calda cu sos de unt, fir-ar Lostrita sa fie!

CIORBA DE BURTA


Presupunand ca ai luat burta din comert cat sa satisfaca patru litri de apa, iti mai trebuie un piciorus gratios de vitica baltata si cu coarnele intoarse, doua foi de dafin aduse cu camila din Orient, zarzavat din papornita lu’ Nea Marin, zece boabe de piper (nici mai multe, nici mai putine), doua linguri cu otet (lingura, nu!), doua galbenusuri (albusul, la bezele!) si sare. Pui la fiert burta si piciorusul de vitica, cu sare, un morcov, un patrunjel si o ceapa, dafinul si piperul. Dupa ce au fiert, se lasa la racit si acum se taie burta si carnea de vita. Se strecoara zeama si se mai da in cateva clocote (de furie, fireste) si se ia de pe foc. Acum pui galbenusurile si otetul. Gata!

PUI TARANESC CU MAMALIGUTA


Doi piepti de pui dezosati sunt ideali pentru un bucatar de 8 Martie ca tine! Asa ca taie-l cubulete! Caleste-l nitel impreuna cu o ceapa si niste ardei grasi de mai multe culori, ca treaba asta, gastronomia, mai tine cont si de placerea ochiului! Cu doua-trei linguri cu suc de rosii sau bulion indoit cu putintica apa si niste boia dulce (sau mai iute, sa se asorteze cu doamna!), piper si oregano, ai facut si sosul. Amesteca-le si mai lasa-le la foc sa se intrepatrunda gusturile. Daca nu stii sa faci mamaliguta, cheam-o pe vecinica de la parter. Da’ n-o tine mult, ca vine jupanita acasa si bag mana-n foc ca devii tu principalul fel de mancare!

SALATA DE FRUCTE


Ce fructe vreti! Dar taiati-le diferit! E mai amuzant... Apoi niscai ingetata (de care vrea doamna!). Si inainte de a pune deasupra frisca, arunca si cateva picaturi (mai multe!) de whisky. Co-complicat? Hac!

PAPANASI


Gramaj vreti? Bineee! 300 g branza de vaci, doua oua, trei linguri cu faina (sau doua si una cu gris), untura (mai buna!) sau ulei si putina sare. Se freaca branza (nu menta!) cu galbenusurile si faina, apoi incorporezi si albusurile batute spuma. Faci gogoloaie potrivite si le arunci fara mila in uleiul incins. Nu te speria. Se racoresc ele cand pui smantana si dulceata de afine pe deasupra. Si zahar pudra, sa fie mai dulce! Cum e ea!

JELEU DE VIN


In primul rand destupi o sticla de vin rosu. Pui deoparte (pentru reteta) juma’ de litru. Restul il bei! Mai strangi (nu pe bar, pe masa din bucatarie!) 100 g zahar, cinci pliculete de gelatina si 1/8 dintr-un baton de vanilie. Daca nu te descurci la fractii, rupe tata o bucatica si azvarle-o la fiert in vinul cu zahar! Dizolvi gelatina in cateva lingurite cu apa calda si torni chestia in oala cu vin, dupa ce-ai luat-o de pe foc. Amesteci totul si torni in forma aleasa, dupa care pui la rece.
×
Subiecte în articol: doamna burta