x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Legenda lacului cu peşti

Legenda lacului cu peşti

de Magda Cristina Ursache    |    13 Apr 2011   •   23:19
Legenda lacului cu peşti

161081-bucate21-30-7.jpgO legendă străveche spune că odată năpădise un mare necaz peste un sat. Nu mai plouase de foarte mult timp, iar pământul se crăpase atât de tare, încât dacă priveai câmpia de pe vârful dealului, îţi părea că este pielea lepădată de un şarpe uriaş, iar nu grădina roditoare de până mai ieri. Bătrânii satului s-au întâlnit şi s-au întrebat ce-i de făcut? Preotul le-a spus atunci că ar fi bine să-i aleagă pe cei mai vrednici şi mai cucernici din­tre bărbaţii satului, iar aceştia să se retragă undeva într-un loc pustiu, un­de să trăiască în post şi în ru­gă­ciune, până când Dumnezeu se va mi­lostivi de ei. Au fost aleşi doisprezece oa­meni, care s-au dus în inima pă­du­rii. Acolo fusese un lac frumos, cu ape lim­pezi, care acum secase.

Cei doispre­zece oameni aleşi s-au aşezat în cerc şi au început să se roage. Ziua urca la ei o fetişcană care le aducea să mănânce câteva fructe uscate. Noaptea se retrăgeau într-o colibă pe care şi-o construiseră anume. Şi, pe măsură ce ei se rugau, nu ştiu cum se face că lacul creştea din zi în zi. Cei doispre­zece aleşi ai satului continuau să se roage, păzindu-se, aşa cum le ceruse preotul, să se atingă de vreo picătură de apă. Nu aveau voie să bea din apa aceea până ce lacul nu se umplea. Într-una dintre nopţi, unul dintre cei doisprezece aleşi simţi că nu mai poate răbda de sete. Fructele uscate aduse de fetişcană parcă îi secau şi mai tare gâtlejul, că nu mai putea nici măcar să se roage cu voce tare.

În toiul nopţii, el se strecură de lângă tovarăşii săi din colibă şi se duse pe malul lacului. Lacul era aproape plin. Poate, într-o zi sau două, ar fi fost plin ochi. Bărbatul îşi spuse că nimeni nu va observa că el a înghiţit o gură de apă din lacul acela înainte de a veni sorocul încheierii postului. Aşa că se aplecă şi sorbi. Apa era bună, săţioasă. Ah! Ce mult îşi dorise să bea aşa, să se sature, să-şi astâmpere setea. Aşa că bău, şi bău, şi bău, până simţi că plesneşte de câtă apă înghiţise. Din lac părea că nu fusese luată nici o picătură. Nimeni nu va observa, îşi spuse, întorcându-se la colibă. Numai că, puţin mai târziu, simţi cum apa îi izvorăşte din cap, din ochi, din gură, din urechi. Iute-iute, din el nu mai rămăsese decât un râu mare, care nu mai contenea să curgă la vale. Cei unsprezece tovarăşi ai lui fuseseră înghiţiţi de ape şi... se transformară în peşti de tot felul. Satul fu şi el înghiţit de ape, iar sătenii se transformară în peşti, broaşte, şerpi sau raţe...

A doua zi se porni şi ploaia. Pământul reveni la viaţă. Iar oamenii din satele din apropiere se treziră mulţumind Cerului pentru binecu­vântare. O singură nedumerire aveau: ce se întâmplase cu satul  vecin şi de ce în locul lui acum era un lac uriaş, plin cu peşti, numai buni de mâncat...

Scrumbie cu legume la cuptor
Ingrediente: două scrumbii,  250 g morcovi baby, 300 g varză de Bruxelles, două limete,  6 căţei de usturoi, 4 roşii, două crenguţe cimbru verde, o lingură rasă cu boia dulce, 75 ml ulei de măsline, sare, piper.

Preparare: Scrumbiile se curăţă, se eviscerează, se spală, se scurg de apă şi se pun la rece
30 de minute. Se aşază într-o tavă adâncă, se umplu cu firele de cimbru, se pun de jur-împrejur morcovii şi varza de Bruxelles, ro­şiile tăiate în jumătăţi şi usturoiul necurăţat. Se stropesc cu uleiul de măsline, se presară sare şi piper după gust, boiaua dulce şi se stropesc cu suc de limetă. Se toarnă puţină apă, se introduc în cuptorul încins, se coc la foc mediu 30-35 de minute, apoi se servesc imediat.

Păstrăvi la tavă cu usturoi
Ingrediente: 4 păstrăvi, o lingură cu capere, 6 căţei de usturoi, 50 ml ulei de măsline, două lămâi,
200 g roşii cherry, un fir de rozmarin, sare, piper.

Preparare: Păstrăvii se curăţă, se eviscerează, se spală şi se ung cu ulei. Se condimentează, se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se presară usturoiul feliat. Se stropesc cu suc de lămâie, se presară caperele şi rozmarinul, se aşază pe fiecare felie de lămâie şi se acoperă cu hârtie. Se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu 20 de minute, se desface hârtia, se pun deasupra roşiile şi se mai introduc zece minute în cuptor.

Chiftele de peşte cu orez
Ingrediente: 500 g peşte, un ou, 130 g orez, o ceapă albă, doi căţei de usturoi, 200 g fasole verde, 30 g pesmet, o conservă de roşii, 200 ml suc de roşii, 300 ml ulei, sare, piper, cimbru.

Preparare: Peştele se fierbe, se curăţă de oase, se sfărâmă cu furculiţa şi se pune într-un bol. Se adaugă pesmetul, oul, usturoiul pisat, cimbrul, sare şi piper, se formează chifteluţe şi se prăjesc în
250 ml ulei. Într-o cratiţă se fierb roşiile cu sucul de roşii, sarea, piperul, cimbru, apoi se adaugă chiftelele şi se fierb până scade puţin sosul. Ceapa se toacă, se căleşte în restul de ulei împreună cu orezul, se adaugă fasolea tăiată bucăţi, se acoperă cu apă, se condimentează, se fierbe şi se serveşte cu chiftelele.

• Reţete redactate de Alina-Ramona Anghel

×
Subiecte în articol: culinar