CAIET DE RETETE
Parintii au probleme, cateodata, cand vine vorba de alimentatia celui mic. Mai ales atunci cand ei isi exprima dorinta ca odrasla lor sa manance legume sau fructe in locul mult iubitelor dulciuri.
CAIET DE RETETE
Parintii au probleme, cateodata, cand vine vorba de alimentatia celui mic. Mai ales atunci cand ei isi exprima dorinta ca odrasla lor sa manance legume sau fructe in locul mult iubitelor dulciuri.
Cum sa mananci un morcov, o para sau o banana, cand bomboanele iti fac cu ochiul de pe raftul bufetului din bucatarie? Sau cand in frigider troneaza un tort de ciocolata, care pare ca rade la tine cu voiosie si te indeamna sa gusti din el? Atunci, micutul devine un mic tiran. Refuza mancarea, isi ignora parintii, sta imbufnat intr-un colt si trage sperante ca, prin comportamentul lui, sa-i induplece pe cei mari, iar acestia sa revina la "ganduri mai bune".
Parintii trebuie sa invete ca, pentru a avea un copil sanatos din toate punctele de vedere, trebuie sa treaca peste "toanele" copiilor si sa-i convinga pe acestia ca la fel de bun ca o ciocolata este si marul copt umplut cu nuci sau sandvisul zambaret din rosii, branza si masline. Ca sa primesti, trebuie sa oferi la randul tau. Si "tiranul" nostru iti ofera ce are el mai scump... un zambet.
SFATURI CULINARE
|
Pufos. Piureul de legume devine mai gustos daca ii adaugam putin unt topit, iar mararul il introducem
si in piure.
Alternativa. Piureul de mere pentru reteta "Barcute dulci" poate fi obtinut si din mere coapte in cuptor, presarate cu zahar si scortisoara.
Remediu. Sucul de lapte cu mere poate fi un excelent "somnifer", daca micutii il consuma inainte de culcare. Sau i se pot adauga cateva cubulete de gheata si astfel devine o bautura pentru "oameni mari".
Gust. Branza de vaci, folosita ca umplutura, se poate amesteca bine cu marar, masline sau ridichi tocate marunt, in caz ca nu poate fi folosita boiaua.
|
FLORI ZAMBITOARE
|
Ingrediente: doua felii de cascaval, doua felii de paine toast, doua felii de sunca, o ridiche, cateva felii de masline, unt, sare, piper, marar, frunze de salata.
Preparare: Din feliile de paine si cele de cascaval se taie doua cercuri. Se ung feliile de paine cu unt, se presara sare si piper, apoi se asaza deasupra feliile de cascaval. Din feliile de sunca se taie petale cu un cutit sau cu o forma speciala. Se ung marginile feliei de cascaval cu unt si se lipesc petalele din sunca. Se fac ochii din feliile de maslina, iar gura, din jumatati de ridiche. Se asaza pe un pat de marar sau frunze de salata.
|
PIRAMIDA APERITIV
|
Ingrediente: 8 felii de paine toast, doua felii de sunca, doua felii de cascaval, doua felii de castravete verde, branza de vaci, unt sau margarina, boia dulce.
Preparare: Feliile de paine se taie in patrate din ce in ce mai mici, se ung cu unt si se suprapun alternativ cu feliile de cascaval, sunca si legume. Varful piramidei se face din branza de vaci, asezata cu un cutit. Se lasa simple sau se pudreaza cu boia dulce. Se servesc pe frunze de salata sau pur si simplu pe farfurie.
|
LADA CU COMORI
|
Ingrediente: doi cartofi, doua linguri cu mazare, un buchetel de broccoli, un buchetel de conopida, sare, piper, boia dulce, ulei de masline, marar.
Preparare: Mazarea si broccoli se pun la fiert in apa fierbinte. Cartofii se spala si se pun la fiert in apa clocotita, in care s-a adaugat putina sare. Conopida se pune si ea la fiert. Se adauga putin ulei, sare si piper. Se mixeaza legumele (in afara de cartofi) pana cand rezulta un piure. Cartofii se curata de coaja, li se da forma de lada, apoi li se taie un capac. Se scobesc in interior, se umplu cu piureul de legume, li se pune capacul si se decoreaza cu boia dulce si marar.
|
BARCUTE DULCI
|
Ingrediente: doua banane, 4 mere, o lamaie, miezuri de nuca, doua linguri cu miere, esenta de vanilie, cacao, scortisoara, fulgi de cocos.
Preparare: Merele se curata de coaja, li se scoate cotorul, se taie in bucati mici si se pun la fiert. Cand sunt fierte, se scot intr-un castron, se adauga mierea, scortisoara, esenta de vanilie, un pic de suc de lamaie si se paseaza. Nucile se piseaza si se adauga in piure. Bananele se descojesc numai pe jumatate, se scobesc un pic, se stropesc cu sucul de lamaie ramas, apoi se asaza deasupra piureul de mere. Cacaua si fulgii de cocos se presara deasupra, sub forma de dungi sau buline.
|
STELUTE DE PAINE
|
Ingrediente: 10 felii de paine toast, 10 felii de cascaval subtire, cateva masline fara samburi, o felie de sunca, 3 ridichi, un castravete verde, branza de vaci, marar, sare, piper.
Preparare: Se opresc cateva rondele de masline si felii de ridichi, iar restul se toaca marunt. Se toaca si sunca, apoi se pune pe o farfurie. Branza de vaci se amesteca bine cu sarea si piperul, apoi se imparte in cinci parti egale. Din feliile de paine si cascaval se decupeaza stelute cu o forma pentru prajituri. Se unge fiecare steluta de paine cu fiecare dintre compozitiile rezultate. Se asaza stelutele de cascaval si se decoreaza cu feliile de masline si ridichi ramase.
|
SUC EXOTIC
|
Ingrediente: 250 ml lapte dulce, un mar, o lingurita cu suc de lamaie, o lingura cu miere, un varf de cutit cu praf de scortisoara, un varf de cutit cu praf de cuisoare, cacao.
Preparare: Marul se curata de coaja si de cotor, apoi se fierbe in putina apa. Cand s-a racit, se paseaza, se amesteca bine cu laptele dulce, mierea, scortisoara, pudra de cuisoare si sucul de lamaie. Se mixeaza totul bine, pana cand laptele face un fel de spuma. Se toarna in pahar, se pudreaza cu cacao si se serveste.
|
BOMBE DULCI
|
Ingrediente: 50 g stafide, 50 g alune, 50 g fulgi de orez expandati, doua linguri cu miere, o lingura cu cacao, fulgi de cocos, esenta de rom.
Preparare: Stafidele se dau prin masina de tocat, impreuna cu alunele. Se amesteca bine cu fulgii expandati, cacaua, esenta de rom si mierea pana cand rezulta o compozitie potrivit de tare. Se fac mingiute, care apoi se dau prin nuca de cocos.
|
FETE DE CLOVN
|
Ingrediente: o bagheta, branza de vaci, sare, piper, boia dulce, masline feliate, o ridiche, ceapa verde, marar, patrunjel.
Preparare: Branza de vaci se amesteca bine cu sarea, piperul si boiaua dulce pana cand rezulta o crema portocalie. Bagheta se taie in bucati mai groase oblice, se scoate miezul si se umplu cu crema de branza. Ochii se fac din doua felii de maslina, nasul din rondele de ceapa, gura dintr-o jumatate de felie de ridiche, iar parul - din frunze de marar sau patrunjel, care se lipesc in partea mai inalta a feliei de paine.
|