x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mancarica pentru cei mici

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Aug 2006 - 00:00
Mancarica pentru cei mici

REPORTER LA GRADINITA
La gradinita copiii invata sa manance corect

La gradinita copiii invata sa manance corect

Ce cautam noi in vacanta la gradinita? Ei bine, ne-am dus sa vedem copiii care, ca si noi, "muncesc" in vacanta. Nu sunt decat 5-6 in toata gradinta, dar suficienti cat sa formeze o grupa. Masinute viu colotare, tobogane, jucarii de tot felul. Ora matinala ii face vioi. Sunt de la 9 la "gradi" si au o energie iesita din comun. Alearga, rad si topaie prin sala. Sunt plini de viata, spre invidia noastra, a adultilor. Ce le da energia? Sau mai bine zis, cine? Tanti Lili, bucatareasa gradinitei. Roboteste inca din zorii zilei pentru ca micutii sa aiba cele mai bune mancaruri.

MENIU. Micul dejun este simplu de preparat pentru ca, de obicei, copiii servesc mezeluri, iaurturi, cereale cu lapte. Dar si asa, copiii trebuie ajutati. Nu de alta, dar la doi anisori este greu sa "papi" de unul singur. La pranz au ciorbita, supita, tocanite. Nu sunt deloc pretentiosi, ba chiar le roaga pe mamele lor ca acasa sa le faca "ciorbita ca tanti Lili." Apoi urmeaza o mica gustare, cu iaurturi si foarte multe fructe. Nimic din ceea ce mananca acesti copii nu este intamplator. Meniurile sunt alese impreuna cu un nutritionist pentru ca cei mici sa primeasca toate vitaminele si mineralele necesare unei cresteri echilibrate. Mai ales ca la aceasta varsta au nevoie de tot ceea ce este mai bun. Cum altfel ar avea energia necesara sa se joace o zi intreaga?

MANCAREA-JUCARIE. Acasa insa se mai uita de reguli si parintii ii mai duc pe la fast-fooduri. Insa nu este atat de grav, pentru ca, din cand in cand, asta se poate. Pentru a-i mai scapa de aceasta ispita, tanti Lili le pregateste uneori pizza. Speciala pentru ei, cu ingrediente naturale si cu diferite forme.

Copiii au nevoie de mancaruri preparate si aranjate cu imaginatie, pentru a manca cu pofta. Asa ca tanti Lili face din doua jumatati de maslina ochii, dintr-un ardei nasul, boabe de porumb devin dintii si uite asa pizza se transforma in portretul unui copil. De imaginatie a dat dovada tanti Lili atunci cand a pregatit si prajitura trenulet. Daca pizza nu i-a prea impresionat pe micuti, desertul i-a distrat enorm. "Eu vreau lomocotiva!", striga un pusti de vreo 6 anisori. Fetele vroiau vagoane sau roti. Pana la urma fiecare a primit ce a vrut, insa bomboanele care au fost pe post de decor au castigat inimile tuturor copiilor. Fiecare voia doua-trei bombonele de culori diferite. Mai-mai ca si uitasera de prajitura trenulet. Dupa ce au mancat si desertul, pe masa a aparut fructiera. Cele doua gemene, Artemis si Jasmin, au ramas la masa dornice sa guste un mar sau o piersica. Ceilalti s-au intors la masinute si tobogan.

BUCATAREASA. Tanti Lili este bucatareasa gradinitei "Mary Poppins" inca de la deschiderea acesteia. Lucreaza cu copiii de acum 17 ani, timp in care a capatat foarte multa experienta. Stie foarte bine ce le place micutilor si cum sa faca sa ii atraga pe cei mai mofturosi dintre ei. Incearca tot felul de retete, insa este constienta ca modul in care arata mancarea este mult mai important. Sunt momente in care la gradinita copiii invata si ei cate ceva din ceea ce inseamna bucataria. Au avut chiar si "Ziua Clatitelor", cand copiii au facut si ei ce au stiut. Au umplut clatitele cu ciocolata sau cu gem, dar cel mai important este ca au invatat notiuni elementare despre bucatarie. Tanti Lili este atat de iubita de copii, incat atunci cand ei pleaca in tabere, ea ii insoteste, pentru a le pregati toate bucatele de care au nevoie.

Si asta pentru ca la gradinita sunt atent supravegheati de personal cu studii de specialitate in pedagogie. Invata chiar si limba engleza, iau lectii de actorie, de dans si de aikido. Toate pentru ca micutii sa stie din toate cate putin si sa fie pregatiti pentru viata.

PRAJITURA "TRENULET"

  • INGREDIENTELE: pentru sine: un ou, 30 g zahar, 40 g unt, 30 g sare, 200 ml lapte, o punga cu buline colorate de ciocolata; pentru trenulet: un pachet de mini-rulade congelate cu crema de frisca, zece ramurele de lemn dulce, o punga de buline colorate de ciocolata, 500 g frisca batuta.
  • PREPARARE: Pentru sine se bate oul cu zaharul, untul si sarea, apoi se adauga laptele, dupa aceea, faina, astfel incat sa se obtina o coca frageda. Se modeleaza in forma de sine si se da la cuptorul incins. Lasati minirolele sa se dezghete. Cand sinele s-au racit se asaza pe o tava mare. Pe fiecare sina se pune o locomotiva cu vagoane minirola. O bucata de minirola se taie in patru. Se iau doua ramuri de lemn dulce si se asaza pe locomotiva, in loc de cos de fum. Bulinele de ciocolata se pun pe roti, cu ajutorul friscai batute la fiecare vagon.
  • PIZZA MARY POPPINS

  • INGREDIENTE: pentru aluat: 1,2 kg faina, doua oua, 240 ml lapte, 400 ml lapte, 100 ml ulei, 12 g drojdie, sare, 20 g zahar; pentru topping: 80 g ketchup dulce, 150 g mozzarela, 60 g sunca, 60 g bacon, piper, 60 g ciuperci, 40 g rosii, 20 g gogosari, 20 g masline feliate, un ou fiert.
  • PREPARARE: Drojdia se amesteca impreuna cu 100 ml apa calduta, 100 g faina si se lasa la dospit la loc cald. Apoi se amesteca bine cu restul de faina, aproximativ de 300 g apa si sare dizolvata in apa calduta. Se lasa la dospit, apoi se intinde. Ketchupul dulce se toarna peste coca, iar apoi se adauga celelalte ingrediente. Se baga in cuptor la foc mare, aproximativ 15 minute.
  • Citeşte mai multe despre:   copiii,   tanti,   lili

     



    Mai multe titluri din categorie

    Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?

    Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?
    2021 este un an plin de speranță. Toată țara speră să fie mai bine decât 2020. 2020 a fost un an în care economia a avut mult de suferit, în special din cauza distanțării sociale și a carantinei care ne-a...

    (P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!

    (P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!
    În diferite culturi și de-a lungul secolelor, oamenii și-au ridicat locuințe pentru ei și pentru familiile lor. Prin descoperirile făcute de-a lungul timpului de către specialiști, s-a observat faptul că...

    (P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient

    (P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient
    Canapeaua este cel mai popular mobilier pentru relaxare. Fie că este vorba despre mobilierul unui hotel, vilă, birou, casă sau apartament, canapeaua este o parte integrantă a mobilierului tapițat. Poți co...

    Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

    Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
    Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

    Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

    Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
    Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

    Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

    Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
    Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

    Crizantema: de la origine la semnificație

    Crizantema: de la origine la semnificație
    Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

    Videochat: între prejudecată și adevăr

    Videochat: între prejudecată și adevăr
    Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

    Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

    Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
    Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

    Top 7 mărci de cafea din București

    Top 7 mărci de cafea din București
    Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...
    Serviciul de email marketing furnizat de