x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mari "mărunţişuri" în bucătărie

0
Autor: Magda Cristina Ursache 01 Noi 2009 - 00:00
Mari /STOCKEXPERT
Vezi galeria foto

Pentru Jamie Oliver, cuvintele de ordine sunt: simplitate şi inovaţie. Nu ezită niciodată să readucă în actualitate vechile tehnologii de pregătire a hranei şi instrumentarul simplu al omului de rând, cărora le dă o nouă imagine. Un excelent bucătar clasic, pregătit la şcoala britanică, franceză şi italiană, în bucătăria de acasă şi în show-urile televizate se simte liber să se exprime însă simplu, nesofisticat.



"Indiferent dacă tocmai aţi început să gătiţi sau sunteţi un entuziast bucătar experimentat, primele lucruri la care trebuie să vă gândiţi sunt produsele", scria Jamie Oliver la începutul primei sale cărţi de bucate. Încă de tânăr a crezut că ustensilele şi condimentele potrivite stau la baza oricărui fel de mâncare reuşit. Iar asta s-a văzut cel mai bine la televizor. Dacă aţi avut ocazia să vedeţi vreunul din show-urile lui Jamie Oliver, aţi constatat cu siguranţă că nu este tocmai un bucătar obişnuit, ci un inovator. Încă de la primul show vorbea pe un ton relaxat şi accesibil, nu utiliza jargonul gastronomic, se mişca foarte repede şi nesocotea orice idee de a măsura cu rigoare cantităţile de ingrediente. Pentru el, principalele instrumente de bucătărie erau mâinile şi principalul ingredient în mâncare: pasiunea.

"Joacă-te cu mâncarea!"

În primele cinci minute ale apariţiei sale pe primul ecran, Jamie "mângâia" o pulpă de miel în timp ce o asezona cu un sos din salvie, usturoi şi rozmarin în ulei de măsline, preparat tot cu mâna. Probabil că primii lui telespectatori au suferit un şoc. Unii nu-şi puteau imagina un asemenea barbarism, alţii mureau de nerăbdare să încerce. În mod sigur nimeni nu mai făcuse aşa ceva. Regula generală era: "nu te juca cu mâncarea", nu? Dar pe Jamie ori nu îl interesa, ori nu avea habar de această regulă, pentru că era hotărât să se folosească de propriile mâini ori de câte ori se putea. Când turna ulei de măsline, măsura cantitatea unei linguri de ulei din ochi şi apoi punea degetul pe gura sticlei, pentru a opri lichidul. Amesteca salata cu mâinile, gusta mâncarea cu vârful degetului, storcea lămâile în palmă. Întrebat într-unul dintre episoade de un prieten de ce nu are un storcător de fructe, Jamie a spus că pur şi simplu nu avusese timp să-şi cumpere şi că oricum i se părea mai amuzant aşa. Regula lui pare să fie: "Joacă-te cu mâncarea!".

Mojarul lui Jamie
Tot în primele cinci minute de televiziune, Jamie a mai stârnit o curiozitate. "Ce e ustensila aceea neagră şi de unde poate fi cumpărată?", s-au întrebat toţi. Mojarul lui a devenit atât de popular, încât părea colegul lui de platou. Era mare, ieşea în evidenţă şi părea un obiect distractiv. Telespectatorii au început să se intereseze de unde puteau să-şi cumpere şi ei, iar Jamie i-a sfătuit: "Puteţi să cumpăraţi de la orice magazin de delicatese thailandez, indian sau oriental, din majoritatea oraşelor mari. Costă între 13 şi 18 lire sterline şi este, probabil, cea mai bună ustensilă de bucătărie pe care aţi putea să o cumpăraţi vreodată". Mojarul este, până în ziua de astăzi, una dintre cele mai importante ustensile utilizate de Jamie, pentru că, aşa cum nu uită el niciodată să precizeze, "vă ajută să zdrobiţi tot soiul de ingrediente şi să extrageţi aroma din ele".

Desigur, Jamie nu uită de alte obiecte importante în bucătărie, cum ar fi: tigăile de teflon, wokul, oalele, crăticioarele pentru sos, bolurile de toate dimensiunile, tava pentru pâine, strecurătoarea, răzătoarea, fundul de lemn şi, nu în ultimul rând, cuţitele. "Ţi-ar fi mult mai uşor cu trei cuţite bune, cum ar fi un cuţit de tocat de 30 de centimetri, un cuţitaş pentru legume şi un cuţit mare cu zimţi, decât ţi-ar fi cu un întreg set de cuţite de proastă calitate, care nu te vor ţine mult şi mai rău îţi vor strica stilul de tocat", te sfătuieşte el.

Ierburile aromate
De asemenea, Jamie nu uită că în bucătărie micile ingrediente de bază sunt cele care dau gustul mâncării. Tocmai de aceea este un mare fan al ierburilor aromate. "Probabil că dacă de mâine nu ar mai fi ierburi aromate, m-aş lăsa de gătit." Are şi o listă cu ingrediente de bază, cu care, spune el, "poţi să iei o bucată de cod, vită sau pui şi să o duci în Spania, Italia, Maroc sau China doar folosindu-te de anumite ierburi şi condimente pe care oricine ar trebui să le aibă în cămară. Asta face gătitul să fie atât de special şi grozav".

Printre ingredientele din lista lui de bază se vor găsi întotdeauna ulei de măsline, oţet din vin şi balsamic, făină şi mălai, pudră de copt, drojdie, zahăr, paste uscate, tăiţei de orez, măsline, orez brun, diverse seminţe, sos de soia, maioneză, sare de mare, piper, chilli uscaţi, scorţişoară, oregano uscat, foi de dafin, seminţe de cumin, pudră de curry şi altele. Iar verdeţurile proaspete nu trebuie niciodată să lipsească din frigider.

O ustensilă fascinantă
În primul episod din "The Naked Chef", Jamie Oliver a (re)introdus mojarul în bucătăria omului de rând. A luat o mână de salvie, câţiva căţei de usturoi necurăţaţi, i-a pus în mojar şi i-a zdrobit. A adăugat apoi puţin rozmarin mărunţit şi trei linguri cu ulei de măsline - nu măsurate, ci aproximate - şi a început să amestece conţinutul cu mâna. Aşa s-a născut fascinaţia pentru acest intrument de bucătărie. Puteai să zdrobeşti lucruri în el şi era şi suficient de mare încât să-ţi înfigi mâinile şi să amesteci ingredientele. Folosit încă din preistorie - şi având diferite forme şi dimensiuni - mojarul a fost confecţinat, de-a lungul istoriei, din varii materiale: piatră, metal, lemn, marmură. A fost descoperit în siturile arheologice de la Pompei, dar şi Grecia sau Egipt, dar şi în cuhniile castelelor din Evul Mediu. Există şi astăzi ţări - cum sunt cele din Orient - în care mojarele se află la loc de cinste, fiind folosite atât în gastronomie, pentru zdrobirea ierburilor aromate şi a condimentelor, dar şi pentru obţinerea medicamentelor sau a parfumurilor. În satele bucătăriile româneşti tradiţionale se mai foloseşte încă, spre exemplu, un mojar de lemn, cu un "chisoi" (pistil), pentru zdrobirea usturoiului şi pentru prepararea mujdeiului.

Citeşte mai multe despre:   secretele bucătăriei lui jamie

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Adaptare la noile reguli: pachet turistic și test COVID inclus 

Adaptare la noile reguli: pachet turistic și test COVID inclus 
Galerie Foto În ultimele zile au suferit atât agențiile de turism, cât și românii care vor să plece în vacanță în Grecia, după ce această țară a hotărât să le impună românilor accesul doar dacă au un test...

Predealul e mai accesibil în această vară

Predealul e mai accesibil în această vară
Galerie Foto Vremurile și vremea vin în ajutorul vacanțelor perfece la munte, în România. Prețurile au scăzut, la fel și gradul de ocupare, în zone care până acum erau foarte aglomerate și scumpe. Predealul, de exemplu,...

CFR Călători a suplimentat numărul locurilor în trenuri în acest week-end

CFR Călători a suplimentat numărul locurilor în trenuri în acest week-end
CFR Călători a suplimentat cu 23.000 numărul de locuri în trenurile care circulă spre și dinspre litoral, Valea Prahovei și Moldova, datorită cererii mari de transport. Trenurile care...

Noi restricții la intrarea în Ungaria. Românii vor intra în carantină timp de 14 zile

Noi restricții la intrarea în Ungaria. Românii vor intra în carantină timp de 14 zile
Ungaria impune noi restricții la intrarea în țară, începând de miercuri, a anunțat ministrul Gergely Gulyás. Măsurile intervin pentru limitarea răspândirii pandemimei de coronavirus. România a...

Lista completă a centrelor medicale unde românii se pot testa de COVID-19 pentru a pleca în Grecia

Lista completă a centrelor medicale unde românii se pot testa de COVID-19 pentru a pleca în Grecia
Ministerul Sănătății a publicat, duminică, lista completă a centrelor din țară unde românii pot face testul molecular pentru infecția cu COVID-19, necesar pentru petrecerea concediului în...

Rute alternative pentru turiștii care se întorc în Capitală de pe litoral și de pe Valea Prahovei

Rute alternative pentru turiștii care se întorc în Capitală de pe litoral și de pe Valea Prahovei
În această după-amiază este de așteptat ca turiștii care au fost în week-end pe litoral sau în stațiunile de pe Valea Prahovei să se întoarcă în Capitală. Prin urmare, drumurile rutiere se vor...

UPDATE Intrarea în Grecia este interzisă în următoarele zile. Testul COVID-19 negativ și la chartere

UPDATE Intrarea în Grecia este interzisă în următoarele zile. Testul COVID-19 negativ și la chartere
După ce autoritățile de la Atena au decis să le impună turiștilor români, care ajung pe cale rutieră în Grecia, prezentarea unui test negativ la infecția cu COVID-19, acestea iau în calcul...

Doru Dinu Glăvan, reales Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Doru Dinu Glăvan, reales Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Doru Dinu Glăvan a obținut un nou mandat ,pentru perioada 2020-2024, la conducerea UZPR, organizația profesională reprezentativă a ziariștilor. Adunarea Generală  s-a desfășurat în condiții statutare , s

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE
Norvegia ridică restricțiile de călătorie din 15 iulie pentru 20 de state europene. României îi sunt însă menținute interdicțiile, transmite Reuters. Printre țările libere la circulația persoanelor s...

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii
Coreea de Sud impune tuturor persoanelor care vin din state unde infecțiile cu COVID-19 sunt ridicate să prezinte rezultate negative la testul Real Time PCR, transmite Reuters. Măsura se va aplica din 13 iulie, iar...

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele
Autoritățile elene intenționează să închidă granițele dacă numărul de infectări cu COVID-19 crește la peste 100 de cazuri pe zi. Acestea avertizează că turiștii depistați pozitiv cu coronavirus la...

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay
Galerie Foto În timp ce Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei vor căuta factorul X în cel de-al nouălea sezon, la Antena 1, cei de acasă vor intra în culisele emisiunii cu ajutorul actriței Ilona...

Apa și utilizările ei mai puțin știute

Apa și utilizările ei mai puțin știute
Apa, știm cu toții, este o resursă vitală și fără de care nu ar exista viață pe planetă. Dintotdeauna, apa a fost folosită și ca o adevărată sursă de energie. Spre exemplu, morile de apă ori gaterele...

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
Grecia va testa toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, din cauza depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, aflată

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele
AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare, timp în care a ţinut pasul cu tehnologia şi s-a aliniat celor mai bune produse digitale de conţinut video. “Putem spune cu certitudine că AntenaPlay este în acest...
Serviciul de email marketing furnizat de