x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mari "mărunţişuri" în bucătărie

0
Autor: Magda Cristina Ursache 01 Noi 2009 - 00:00
Mari /STOCKEXPERT
Vezi galeria foto

Pentru Jamie Oliver, cuvintele de ordine sunt: simplitate şi inovaţie. Nu ezită niciodată să readucă în actualitate vechile tehnologii de pregătire a hranei şi instrumentarul simplu al omului de rând, cărora le dă o nouă imagine. Un excelent bucătar clasic, pregătit la şcoala britanică, franceză şi italiană, în bucătăria de acasă şi în show-urile televizate se simte liber să se exprime însă simplu, nesofisticat.



"Indiferent dacă tocmai aţi început să gătiţi sau sunteţi un entuziast bucătar experimentat, primele lucruri la care trebuie să vă gândiţi sunt produsele", scria Jamie Oliver la începutul primei sale cărţi de bucate. Încă de tânăr a crezut că ustensilele şi condimentele potrivite stau la baza oricărui fel de mâncare reuşit. Iar asta s-a văzut cel mai bine la televizor. Dacă aţi avut ocazia să vedeţi vreunul din show-urile lui Jamie Oliver, aţi constatat cu siguranţă că nu este tocmai un bucătar obişnuit, ci un inovator. Încă de la primul show vorbea pe un ton relaxat şi accesibil, nu utiliza jargonul gastronomic, se mişca foarte repede şi nesocotea orice idee de a măsura cu rigoare cantităţile de ingrediente. Pentru el, principalele instrumente de bucătărie erau mâinile şi principalul ingredient în mâncare: pasiunea.

"Joacă-te cu mâncarea!"

În primele cinci minute ale apariţiei sale pe primul ecran, Jamie "mângâia" o pulpă de miel în timp ce o asezona cu un sos din salvie, usturoi şi rozmarin în ulei de măsline, preparat tot cu mâna. Probabil că primii lui telespectatori au suferit un şoc. Unii nu-şi puteau imagina un asemenea barbarism, alţii mureau de nerăbdare să încerce. În mod sigur nimeni nu mai făcuse aşa ceva. Regula generală era: "nu te juca cu mâncarea", nu? Dar pe Jamie ori nu îl interesa, ori nu avea habar de această regulă, pentru că era hotărât să se folosească de propriile mâini ori de câte ori se putea. Când turna ulei de măsline, măsura cantitatea unei linguri de ulei din ochi şi apoi punea degetul pe gura sticlei, pentru a opri lichidul. Amesteca salata cu mâinile, gusta mâncarea cu vârful degetului, storcea lămâile în palmă. Întrebat într-unul dintre episoade de un prieten de ce nu are un storcător de fructe, Jamie a spus că pur şi simplu nu avusese timp să-şi cumpere şi că oricum i se părea mai amuzant aşa. Regula lui pare să fie: "Joacă-te cu mâncarea!".

Mojarul lui Jamie
Tot în primele cinci minute de televiziune, Jamie a mai stârnit o curiozitate. "Ce e ustensila aceea neagră şi de unde poate fi cumpărată?", s-au întrebat toţi. Mojarul lui a devenit atât de popular, încât părea colegul lui de platou. Era mare, ieşea în evidenţă şi părea un obiect distractiv. Telespectatorii au început să se intereseze de unde puteau să-şi cumpere şi ei, iar Jamie i-a sfătuit: "Puteţi să cumpăraţi de la orice magazin de delicatese thailandez, indian sau oriental, din majoritatea oraşelor mari. Costă între 13 şi 18 lire sterline şi este, probabil, cea mai bună ustensilă de bucătărie pe care aţi putea să o cumpăraţi vreodată". Mojarul este, până în ziua de astăzi, una dintre cele mai importante ustensile utilizate de Jamie, pentru că, aşa cum nu uită el niciodată să precizeze, "vă ajută să zdrobiţi tot soiul de ingrediente şi să extrageţi aroma din ele".

Desigur, Jamie nu uită de alte obiecte importante în bucătărie, cum ar fi: tigăile de teflon, wokul, oalele, crăticioarele pentru sos, bolurile de toate dimensiunile, tava pentru pâine, strecurătoarea, răzătoarea, fundul de lemn şi, nu în ultimul rând, cuţitele. "Ţi-ar fi mult mai uşor cu trei cuţite bune, cum ar fi un cuţit de tocat de 30 de centimetri, un cuţitaş pentru legume şi un cuţit mare cu zimţi, decât ţi-ar fi cu un întreg set de cuţite de proastă calitate, care nu te vor ţine mult şi mai rău îţi vor strica stilul de tocat", te sfătuieşte el.

Ierburile aromate
De asemenea, Jamie nu uită că în bucătărie micile ingrediente de bază sunt cele care dau gustul mâncării. Tocmai de aceea este un mare fan al ierburilor aromate. "Probabil că dacă de mâine nu ar mai fi ierburi aromate, m-aş lăsa de gătit." Are şi o listă cu ingrediente de bază, cu care, spune el, "poţi să iei o bucată de cod, vită sau pui şi să o duci în Spania, Italia, Maroc sau China doar folosindu-te de anumite ierburi şi condimente pe care oricine ar trebui să le aibă în cămară. Asta face gătitul să fie atât de special şi grozav".

Printre ingredientele din lista lui de bază se vor găsi întotdeauna ulei de măsline, oţet din vin şi balsamic, făină şi mălai, pudră de copt, drojdie, zahăr, paste uscate, tăiţei de orez, măsline, orez brun, diverse seminţe, sos de soia, maioneză, sare de mare, piper, chilli uscaţi, scorţişoară, oregano uscat, foi de dafin, seminţe de cumin, pudră de curry şi altele. Iar verdeţurile proaspete nu trebuie niciodată să lipsească din frigider.

O ustensilă fascinantă
În primul episod din "The Naked Chef", Jamie Oliver a (re)introdus mojarul în bucătăria omului de rând. A luat o mână de salvie, câţiva căţei de usturoi necurăţaţi, i-a pus în mojar şi i-a zdrobit. A adăugat apoi puţin rozmarin mărunţit şi trei linguri cu ulei de măsline - nu măsurate, ci aproximate - şi a început să amestece conţinutul cu mâna. Aşa s-a născut fascinaţia pentru acest intrument de bucătărie. Puteai să zdrobeşti lucruri în el şi era şi suficient de mare încât să-ţi înfigi mâinile şi să amesteci ingredientele. Folosit încă din preistorie - şi având diferite forme şi dimensiuni - mojarul a fost confecţinat, de-a lungul istoriei, din varii materiale: piatră, metal, lemn, marmură. A fost descoperit în siturile arheologice de la Pompei, dar şi Grecia sau Egipt, dar şi în cuhniile castelelor din Evul Mediu. Există şi astăzi ţări - cum sunt cele din Orient - în care mojarele se află la loc de cinste, fiind folosite atât în gastronomie, pentru zdrobirea ierburilor aromate şi a condimentelor, dar şi pentru obţinerea medicamentelor sau a parfumurilor. În satele bucătăriile româneşti tradiţionale se mai foloseşte încă, spre exemplu, un mojar de lemn, cu un "chisoi" (pistil), pentru zdrobirea usturoiului şi pentru prepararea mujdeiului.

Citeşte mai multe despre:   secretele bucătăriei lui jamie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela

Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela
Galerie Foto După aproape un an de zile în care au fost prezenţi aproape zilnic pe platourile de filmare de la Adela, serialul de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production ce va avea premiera celui de-al doilea se...

Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile

Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile
Timpul petrecut în grădină are o mulțime de efecte pozitive asupra sănătății fizice și mentale. Dacă te numeri printre norocoșii care au puțin spațiu verde în jurul casei, ar fi păcat să nu-l...

Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!

Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!
Galerie Foto Finala celui de-al treilea sezon al emisiunii Mireasa, difuzată duminică, între orele 15.30 – 18.58, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul întreg...

Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria

Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria, unde sunt în vigoare Coduri roşu și portocaliu de caniculă până marți. Ministerul Afacerilor Externe informează...

(P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex

(P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex
Cu toții știm că patul din dormitor nu este doar de decor, ci îndeplinește un dublu rol. Atunci când vă doriți ca la finalul zilei să vă aruncați în patul confortabil și să vă simțiți ca într-o...

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe
În pofida restricțiilor impuse de la 1 august, prin intrarea Greciei pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, conediile românilor în această țară continuă în mod normal. Mii se români optează...

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021
Galerie Foto Litoralul românesc și cel bulgăresc au fost luate cu asalt, în acest sezon estival, de românii care s-au ferit de restricții. Agențiile care au pariat pe această tendință au avut foarte mult de câștigat....

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă
Galerie Foto Paula Chirilă şi Romică Ţociu li se alătură, din postura de coprezentatori, lui Răzvan Fodor, Ramonei Olaru şi Annei Lesko în cadrul celui mai nou sezon “Splash! Vedete la apă”, show ce va avea premiera...

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România
De 32 de ani, o insulă din Dobrogea devine, pe timp de vară, locul de întâlnire al iubitorilor de Science-Fiction, timp de aproape o lună, în fiecare an. Cei care au fost fani ai literaturii SF și înainte de...

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment
 Florilor au cu siguranță puterea să facă oamenii fericiți, să transmită o stare bună și să aducă buna dispoziție în cadrul încăperii unde se află. Din punct de vedere vizual este impresionant cum po...

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările pentru quiz show-ul Prețul cel bun

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările  pentru quiz show-ul Prețul cel bun
Galerie Foto Au început filmările pentru Prețul cel bun, quiz show-ul prezentat de Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii îl vor putea vedea, din toamnă, la Antena 1.  Prețul cel bun (The Price...

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top
Basistul formației blues-rock ZZ Top, Dusty Hill, a murit la Houston, Texas. Acesta avea 77 de ani și era membru al trupei din 1970, scrie AFP. ''Suntem foarte triști de vestea decesului, în timpul somnului,...

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate
Sezonul estival este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, fiind perioada în care ne bucurăm de temperaturi crescute, soare, excursii la plajă și zile mai lungi, pline de activități. Cu toate...

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat
Primul și singurul avion de pasageri construit în România, ROMBAC 1-11, și folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, a fost donat miercuri, 28 iulie, Muzeului Național al Aviației...

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1
Insula Iubirii, paradisul în care concurenţii pot afla cu adevărat cine sunt, se pregătește să întâmpine noi cupluri curajoase și dornice să trăiască experiența vieții lor! ...
Serviciul de email marketing furnizat de