x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniu de la Peles

Meniu de la Peles

de Simona Lazar    |    23 Aug 2005   •   00:00
Meniu de la Peles

Va propunem spre lectura pagini mai putin cunoscute din viata familiei regale a Romaniei, la castelul Peles: meniuri si retete de odinioara, fotografii inedite, marturii dintr-un alt veac.

Va propunem spre lectura pagini mai putin cunoscute din viata familiei regale a Romaniei, la castelul Peles: meniuri si retete de odinioara, fotografii inedite, marturii dintr-un alt veac.

Sa patrunzi, fie si cat rasfoiesti o revista, in intimitatea regilor... Sa stai cu ei la masa, cat descifrezi o reteta, din care rafinamentul, dar si o anume sobrietate a alegerii meniului, nu lipsesc... Sa-ti imaginezi, bunaoara, ca e anul 1906, 28 septembrie, ca te afli la Sinaia si ca regele Carol I te invita sa cinezi la Castelul Peles. "Potage Xavier/ Sterlet bouilli, sauce mousseline/ Petits pois au beurre" (Supa Xavier/ Cega fiarta cu sos muslin/ Mazare cu unt/ Friptura de pasare/ Salata/Desert). Sa-ti adreseze un cuvant Regina Elisabeta, cea "exuberanta", care reusea adeseori sa destinda atmosfera aducand un suras pe fata serioasa a Regelui... In volumul sau de memorii "Orient Regal - cinci ani la Curtea Romaniei", Robert Scheffer, secretar personal si bibliotecar al Reginei Elisabeta intre anii 1886-1891, scria: "Regina vorbea foarte mult, povestea cum isi petrecuse ziua, se interesa de ce facusera ceilalti, discuta literatura, arta si natura. Regele, mai sec, supraveghea, cu privirea lui mereu mobila, serviciul: cateodata atingea cu degetele cotul sotiei cand ea exagera; rareori emitea o reflectie si printr-o privire rapida, cerceta ce efect produsese".

RECONSTITUIRI. O invitatie la masa regilor, la Peles - iata ce va propunem in numarul de maine al suplimentului Jurnalul de Bucatarie. Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai, Regina Elisabeta si Regina Maria vor fi amfitrioni, in vreme ce domniile voastre veti avea "in meniu" pagini de memorii, consemnari despre timpurile acelea si retete ale unor mancaruri aduse la masa lunga din sufrageria Pelesului in primele sase decenii de existenta a Castelului de la Sinaia. De asemenea, va oferim multe fotografii inedite ale familiei regale, a caror surpriza v-o pastram intreaga. In fine, nu ne-am multumit sa reconstituim retetele vechi dupa cartile marilor bucatari ai vremii, ci am preparat noi insine cateva dintre felurile de mancare. Fotografiile acestor mancaruri sunt ele insele o surpriza pentru dumneavoastra, deoarece am avut sansa sa folosim vesela si tacamuri care au apartinut familiei regale si unor persoane din anturaj. Restul, va lasam sa descoperiti!

×
Subiecte în articol: gastronomie