x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Miezul iernii, între lipoveni

0
Autor: Veronica Bectas 13 Ian 2012 - 21:00
Miezul iernii, între lipoveni
Vezi galeria foto

Sarbatorile de iarna au trecut. Au lasat in urma amintiri frumoase, care se vor strecura in sufletele noastre si pe care le vom purta cu noi de-a lungul vietii. Cei mai marcati de obiceiurile traditionale ale Sarbatorilor de iarna sunt copiii, cei care trebuie sa le duca mai departe. Pentru unii, care traiesc mai mult pe alte meleaguri, intoarcerea la vechile obiceiuri ii ajuta sa-si recupereze identitatea. Printre straini, putine neamuri reusesc sa-si mai pastreze credinta si traditiile.

Acolo unde este unire si mai ales credinta si iubire de Dumnezeu, ca la lipovenii stabiliti in Delta Dunarii, inca de prin secolul al XVIII-lea, traditiile strabune sunt pastrate cu sfintenie. In afara de credinta straveche, in stilul bisericesc vechi cu respectarea sarbatorilor – a Craciunului si Anului Nou – dupa calendarul iulian, lipovenii pastreaza si vestimentatia si preparatele culinare traditionale. Postul este strict respectat. La slujbe participa toti lipovenii, de dupa-amiaza pana in noapte, ca apoi, dimineata, sa se intoarca la slujba de Craciun, imbracati in straiele traditionale.

Barbatii poarta o camasa lunga, numita rubasca, peste pantaloni negri largi si cizme negre. Femeile imbraca iubca, o fusta lunga si larga, sau sarafan, cu bluze albe sau inflorate. Cele maritate poarta pe cap batic, iar cele nemaritate isi impodobesc parul impletit intr-o singura coada, iar panglica este colorata. Toti, barbati femei si copii, sunt incinsi la mijloc cu un brau, numit pois, din lana, ornat cu ciucuri multicolori. Acest brau are o importanta deosebita pentru lipoveni. Chiar daca nu porti straiul traditional, musai sa fii incins cu pois. Batranii imbraca peste straiul traditional cunoscuta haina lunga, padiovca. Copiii poarta straie asemenea parintilor si ti-e mai mare dragul sa vezi un lipovean de-o schioapa mergand tantos si apasat cu cizmele-i inalte pana la genunchi, cu nadragii largi, peste care flutura ciucurii de la pois.

Dupa slujba de la biserica, lipovenii se intorc in casele parintilor, unde iau masa alaturi de toata familia. In capul mesei se afla cel mai batran barbat al familiei si mancarurile sunt servite de femeile care se intrec in a-si etala bunatatile. Masa este pregatita abia dupa ce s-a asternut pe ea un strat de paie peste care se pune fata de masa. Se leaga picioarele mesei cu lanturi pentru a alunga raul din casa si fiarele sa nu manance turmele de oi sau vitele. Pe dusumeaua camerei se presara fan.

Preparatul traditional este gasca cu mere, care se face dupa cum spune o lipoveanca priceputa, Zoia Ivan din Jurilovca, pe care am intalnit-o intr-un an la ea acasa, in inima apelor: 'Se ia o gasca de 3-4 kilograme, bine curatata si stearsa de apa, se presara cu un amestec de sare, piper, boia de ardei, usturoi pisat si pe afara, si pe dinauntru. Umplutura se pregateste din mere acrisoare descojite, taiate bucatele si, daca vrei ceva deosebit, poti pune si o mana de caise si prune uscate, cubulete de coaja de portocala, o mana de nuci, precum si o legatura de patrunjel verde.

Toate ingredientele pentru umplutura trebuie tocate cubulete si amestecate intr-un castron, apoi se umple gasca. Pentru cine vrea numai mere, trebuie sa le curete si sa le taie felii subtiri. Dupa ce s-a umplut gasca se coase sau se prinde cu scobitori. Se pune intr-o tava mai adanca un strat de folie de aluminiu, se adauga grasime de pasare sau ulei si se monteaza gasca cu pieptul in sus. Alaturi de gasca se pun mere intregi sau ta­ia­te jumatati. Se impacheteaza gasca in folie si se da la cuptor cu foc potrivit pentru doua-trei ore (in ra­port de greutatea pasarii, cu cat este mai ma­re greutatea timpul de preparare este mai lung).

La fiecare 30 de minute se toarna grasime din tava peste gasca. Daca tinde sa se umfle pielea de pe piept, inteapa cu o scobitoare si pe pulpe. Cand este gata, se scoate folia, se mai toarna grasime din tava si se lasa la cuptor inca 20 de minute pentru a se rumeni frumos. Daca a fost facuta si cu alta umplutura se toarna suc de portocale si se lasa in cuptor. Se serveste pe un platou mare cu garnitura de mere coapte si felii de portocale'.

La masa traditionala nu lipsesc bor­sul si chif­telele de peste, ha­la­det sau piftia de porc fara usturoi, care se serveste cu hrean in otet, dar si coltunasii cu branza (vareniki), clatitele cu branza sau urda (blina), unse din belsug cu smantana si bu­dinca de orez (kasnik). La toate astea sunt necesare bauturi. Se servesc votca, tarii facute in casa, ca rachiul de mere, de pere, tuica din porumb, visinate si capsunite, dar si vin alb si rosu.

Dupa ce se termina ospatul, lipovenii se odih­nesc, pentru ca seara se aduna iar in Biserica la slujba de vecernie, care dureaza pana tarziu. A doua zi, copiii si cei tineri merg cu semanatul (seiu-veiu), imprastiind grau in curtile si in casele colindatilor, cu capra, cu buhaiul, cinstind un pahar cu gazdele sau gustand din dulciurile oferite.
Se aud in localitati si sate muzica dansurilor si cantecele specifice lipovenilor. Petrec si se bucura impreuna, inmagazineaza energie si iubire, ca apoi fiecare sa se imprastie prin lume, dupa nevoi si nadejdi, cu gandul intoarcerii, uniti in credinta strabuna.

Citeşte mai multe despre:   culinar,   jurnalul de duminică

 



Mai multe titluri din categorie

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite
Galerie Foto Diseară, la ora 20.00, Chefi la Cuțite se întoarce cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Concurenții care vor trece pragul show-ului de cooking de la...

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 
Rapperul și actorul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani, la cinci zile după ce a suferit un infarct, anunță BBC. Cântărețul se afla la terapie intensivă și a murit alături de familia sa. Numele...

Inele cu pietre pentru o stare de bine

Inele cu pietre pentru o stare de bine
Galerie Foto Atât metalele prețioase, cât și pietrele care le însoțesc în bijuterii pot să aducă o stare de bine celei care le poartă. Iar un inel făcut cadou este una dintre cele mai frumoase surprize pe care să le faci...

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”
Galerie Foto Maratonul transformărilor continuă, în această sâmbătă, de la ora 20:00, la Antena 1, cu o petrecere latino în toată regula. Cei 11 concurenţi ai transforming show-ului vor simţi pe propria lor piele că...

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște
România se întoarce la normalitate înainte de data stabilită de Guvern. Hotelierii de pe Litoral și din zonele montane deja au rezervări pentru Ziua Muncii și pentru Paște. Chiar dacă se vor menține unele...

Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10

Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10
Galerie Foto Radu Carbon, pe numele său real Radu Vieru, este un șofer de autobuz cu toate glumele la el, astfel că apariția sa de seara trecută, a doua la iUmor, l-a trimis direct în finala sezonului zece. Radu...

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă
Galerie Foto Vineri seara, de la ora 23.00, la TVR 1, în sezonul 8 al emisiunii „#creativ”, vom întâlni tineri remarcabili în domeniile lor: de la design de bijuterie şi design grafic la muzică pop, de la actorie la dans co...

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!
Galerie Foto Dupa un an obositor, cu siguranta visezi la o vacanta in care sa uiti de orice grija cotidiana. Din fericire, litoralul romanesc are multe de oferit la acest capitol, reprezentand o optiune excelenta pentru urmatorul...

Idei de cadouri de „chirie nouă” la prețuri accesibile

Idei de cadouri de „chirie nouă” la prețuri accesibile
Galerie Foto În cazul în care ești invitat la o minipetrecere de „casă nouă”, odată cu mutarea prietenilor tăi într-o nouă chirie, ar fi bine să profiți de această ocazie de a socializa și de a ieși din casă, mai...

Cea de-a opta ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a opta ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a opta ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.29 – 22.47, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

”Străini în visul românesc”, o nouă serie de reportaje în exclusivitate la Observator 19.00, cu Alessandra Stoicescu

”Străini în visul românesc”, o nouă serie de reportaje în exclusivitate la Observator 19.00, cu Alessandra Stoicescu
Galerie Foto În loc de celebrul vis american, pentru mulți lucrători din Asia, România este țara în care speră că își vor schimba viața! Poveștile ciobanilor aduși de la poalele munților Himalaya sau ale asiaticilor...

Acestia sunt cei mai eleganti pantofi din piele pentru dama!

Acestia sunt cei mai eleganti pantofi din piele pentru dama!
Galerie Foto Daca vrei sa obtii usor acel look fascinant care va atrage priviri admirative si complimente, ai nevoie de cateva perechi de pantofi din piele pentru dama pe care sa stii ca te poti baza! Sunt accesoriile cele mai...

Criterii după care ar trebui să alegi o centrală pe lemne în 2021

Criterii după care ar trebui să alegi o centrală pe lemne în 2021
Galerie Foto În 2021 alegerea unei centrale pe lemne a devenit mai dificilă ca niciodată. Atât de multe modele sunt disponibile acum pe piață încât această decizie poate provoca o mulțime de palpitații. Cu toate acestea,...

Chefi la cuțite, lider audiență pe toate segmentele de public. Chef Scărlătescu a câștigat un avantaj important la amuleta serii

Chefi la cuțite, lider audiență pe toate segmentele de public. Chef Scărlătescu a câștigat un avantaj important la amuleta serii
Galerie Foto Marţi seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...

Cristi Iacob, roast istoric la iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1

Cristi Iacob, roast istoric la iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Obișnuit deja cu scena iUmor și să intre în pielea unor personaje, actorul Cristi Iacob se va transforma în excepționalul fizician german Albert Einstein astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă...
Serviciul de email marketing furnizat de