x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Miezul iernii, între lipoveni

0
Autor: Veronica Bectas 13 Ian 2012 - 21:00
Miezul iernii, între lipoveni
Vezi galeria foto

Sarbatorile de iarna au trecut. Au lasat in urma amintiri frumoase, care se vor strecura in sufletele noastre si pe care le vom purta cu noi de-a lungul vietii. Cei mai marcati de obiceiurile traditionale ale Sarbatorilor de iarna sunt copiii, cei care trebuie sa le duca mai departe. Pentru unii, care traiesc mai mult pe alte meleaguri, intoarcerea la vechile obiceiuri ii ajuta sa-si recupereze identitatea. Printre straini, putine neamuri reusesc sa-si mai pastreze credinta si traditiile.

Acolo unde este unire si mai ales credinta si iubire de Dumnezeu, ca la lipovenii stabiliti in Delta Dunarii, inca de prin secolul al XVIII-lea, traditiile strabune sunt pastrate cu sfintenie. In afara de credinta straveche, in stilul bisericesc vechi cu respectarea sarbatorilor – a Craciunului si Anului Nou – dupa calendarul iulian, lipovenii pastreaza si vestimentatia si preparatele culinare traditionale. Postul este strict respectat. La slujbe participa toti lipovenii, de dupa-amiaza pana in noapte, ca apoi, dimineata, sa se intoarca la slujba de Craciun, imbracati in straiele traditionale.

Barbatii poarta o camasa lunga, numita rubasca, peste pantaloni negri largi si cizme negre. Femeile imbraca iubca, o fusta lunga si larga, sau sarafan, cu bluze albe sau inflorate. Cele maritate poarta pe cap batic, iar cele nemaritate isi impodobesc parul impletit intr-o singura coada, iar panglica este colorata. Toti, barbati femei si copii, sunt incinsi la mijloc cu un brau, numit pois, din lana, ornat cu ciucuri multicolori. Acest brau are o importanta deosebita pentru lipoveni. Chiar daca nu porti straiul traditional, musai sa fii incins cu pois. Batranii imbraca peste straiul traditional cunoscuta haina lunga, padiovca. Copiii poarta straie asemenea parintilor si ti-e mai mare dragul sa vezi un lipovean de-o schioapa mergand tantos si apasat cu cizmele-i inalte pana la genunchi, cu nadragii largi, peste care flutura ciucurii de la pois.

Dupa slujba de la biserica, lipovenii se intorc in casele parintilor, unde iau masa alaturi de toata familia. In capul mesei se afla cel mai batran barbat al familiei si mancarurile sunt servite de femeile care se intrec in a-si etala bunatatile. Masa este pregatita abia dupa ce s-a asternut pe ea un strat de paie peste care se pune fata de masa. Se leaga picioarele mesei cu lanturi pentru a alunga raul din casa si fiarele sa nu manance turmele de oi sau vitele. Pe dusumeaua camerei se presara fan.

Preparatul traditional este gasca cu mere, care se face dupa cum spune o lipoveanca priceputa, Zoia Ivan din Jurilovca, pe care am intalnit-o intr-un an la ea acasa, in inima apelor: 'Se ia o gasca de 3-4 kilograme, bine curatata si stearsa de apa, se presara cu un amestec de sare, piper, boia de ardei, usturoi pisat si pe afara, si pe dinauntru. Umplutura se pregateste din mere acrisoare descojite, taiate bucatele si, daca vrei ceva deosebit, poti pune si o mana de caise si prune uscate, cubulete de coaja de portocala, o mana de nuci, precum si o legatura de patrunjel verde.

Toate ingredientele pentru umplutura trebuie tocate cubulete si amestecate intr-un castron, apoi se umple gasca. Pentru cine vrea numai mere, trebuie sa le curete si sa le taie felii subtiri. Dupa ce s-a umplut gasca se coase sau se prinde cu scobitori. Se pune intr-o tava mai adanca un strat de folie de aluminiu, se adauga grasime de pasare sau ulei si se monteaza gasca cu pieptul in sus. Alaturi de gasca se pun mere intregi sau ta­ia­te jumatati. Se impacheteaza gasca in folie si se da la cuptor cu foc potrivit pentru doua-trei ore (in ra­port de greutatea pasarii, cu cat este mai ma­re greutatea timpul de preparare este mai lung).

La fiecare 30 de minute se toarna grasime din tava peste gasca. Daca tinde sa se umfle pielea de pe piept, inteapa cu o scobitoare si pe pulpe. Cand este gata, se scoate folia, se mai toarna grasime din tava si se lasa la cuptor inca 20 de minute pentru a se rumeni frumos. Daca a fost facuta si cu alta umplutura se toarna suc de portocale si se lasa in cuptor. Se serveste pe un platou mare cu garnitura de mere coapte si felii de portocale'.

La masa traditionala nu lipsesc bor­sul si chif­telele de peste, ha­la­det sau piftia de porc fara usturoi, care se serveste cu hrean in otet, dar si coltunasii cu branza (vareniki), clatitele cu branza sau urda (blina), unse din belsug cu smantana si bu­dinca de orez (kasnik). La toate astea sunt necesare bauturi. Se servesc votca, tarii facute in casa, ca rachiul de mere, de pere, tuica din porumb, visinate si capsunite, dar si vin alb si rosu.

Dupa ce se termina ospatul, lipovenii se odih­nesc, pentru ca seara se aduna iar in Biserica la slujba de vecernie, care dureaza pana tarziu. A doua zi, copiii si cei tineri merg cu semanatul (seiu-veiu), imprastiind grau in curtile si in casele colindatilor, cu capra, cu buhaiul, cinstind un pahar cu gazdele sau gustand din dulciurile oferite.
Se aud in localitati si sate muzica dansurilor si cantecele specifice lipovenilor. Petrec si se bucura impreuna, inmagazineaza energie si iubire, ca apoi fiecare sa se imprastie prin lume, dupa nevoi si nadejdi, cu gandul intoarcerii, uniti in credinta strabuna.

Citeşte mai multe despre:   culinar,   jurnalul de duminică

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...
Serviciul de email marketing furnizat de