x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O masa cumpatata!

O masa cumpatata!

de Mara Raducanu    |    31 Aug 2005   •   00:00
O masa cumpatata!
SANATATE - FRUMUSETE
Viata este o provocare. Si corectati-ma daca gresesc, dar nu sunt singura care gandeste asa. Incercam mai tot timpul sa facem lucruri noi, ne place aventura si cateodata suntem tentati sa ne schimbam modul de viata. Ceea ce nu este asa rau! Chiar si mancarea, oricat de simplu ar parea la prima vedere, poate deveni o problema atunci cand vrei sa mananci bine, dar nu prea ai timp sau chef sa gatesti. Totusi, printre putinele clipe libere, asigurati-va ca nu "infulecati" tot ce va cade la indemana.

ATENTIE. O mancare gustoasa necesita pricepere si timp. Cateva ore bune petrecute in bucatarie. Dar, cand o buna parte din zi ti-o petreci la serviciu, odata ajuns acasa "ocolesti" finut bucataria. Lucru care, de cele mai multe ori este justificat! Doar sunt atatea fast food-uri si restaurante unde se poate manca! Insa, nu va jucati cu focul, caci este in joc sanatatea organismului dumneavoastra. Si, ca sa evitati problemele ce pot aparea din cauza neglijentelor alimentare, o sa va recomand o lista cu alimentele pe care ar trebui sa le evitati sau sa le consumati mai rar.

Incercati sa evitati pe cat se poate mancarurile cumparate de la fast food-uri. Aveti dreptate, este mult mai comod si mult mai simplu - doar sunteti serviti - insa organismul nu le digera prea bine. In plus, cartofii prajiti, puiul prajit, hamburgherii, clatitele etc. au un continut ridicat de grasimi ceea ce favorizeaza depunerea caloriilor. Asa ca daca ati invatat prima lectie, veti prefera o salata, usoara si dietetica si va veti abtine, cu greu, ce-i drept, de la un hamburger.

PERICOL. Lectia numarul doi. Nu consumati in exces mancarurile prajite. Carnea, de porc, pui sau de vita, va fi mult mai sanatoasa fiarta si data putin la cuptor. Cu o garnitura de legume merge de minune! Sau, cel mai bine, ar fi sa va racoriti cu o supa rece de legume. Va va pune imediat pe picioare!

Gogosi, prajituri, chipsuri, bomboane, toppinguri si inghetata. Intr-un cuvant: pericol. Un mare pericol pentru cei care sunt mari consumatori de dulciuri. Bine, bine, veti spune, dar tot ce este bun este interzis. Aveti rabdare, lucrurile nu sunt chiar asa de drastice! Totul e sa fiti moderati si sa incercati sa va autocontrolati. O prajitura la cateva zile, o bucata de ciocolata, putina carne prajita sau un sandwich nu va vor schimba viata. Dar nu trebuie in nici un caz sa devina o obisnuinta.

Consumati zi de zi cat mai multe legume si fructe! Beti sucuri naturale si cat mai multa apa! Carnea fiarta si pestele va sunt niste aliati de incredere! Este cea mai buna solutie pentru o silueta de invidiat si pentru un organism sanatos. Si nu uitati, pe oriunde veti poposi, ca nerespectarea regulilor alimentare poate avea consecinte negative. Depinde numai de dumneavoastra!

×