x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O, monsieur, c’etait beau

O, monsieur, c’etait beau

de Roxana Roseti    |    31 Mai 2009   •   00:00
O, monsieur, c’etait beau
Sursa foto: Zoltan Simonffy/Editura Intact

Zilele acestea, Bucureştiul a graseiat cu stil, fiind gazda Festivalului de modă "Pasarela Bucureşti-Paris 2009", organizat de Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Bucureşti, în colaborare cu Institutul Francez de Modă din Paris.

Trend-uri, expoziţii, noi designeri, vechi designeri, artişti înţeleşi, neînţeleşi... Se simţea nevoia unui respiro de modă, printre atâtea politicianisme autohtone frumos desenate cu oi. Punctul culminant l-a constituit ziua de joi, când, dintre toate momentele de creativitate şi savoire-faire francez şi românesc în domeniul modei s-a remarcat în primul rând expoziţia omagială Yves Saint Laurent de la Muzeul Naţional de Artă al României.

Apoi, spre seară, esenţa eleganţei exprimată de stilul YSL, respectiv "o femeie are nevoie de pantaloni, un pulover şi un trenci", a fost "contracarată" de o prezentare de modă organizată într-un spaţiu atipic: Sala Dalles. Designerul Adrian Oianu a ales să aducă un elogiu feminităţii (chiar aşa s-a numit colecţia: "Éloge de la féminité"), fâlfâind minuscule rochii cu imprimeul discret "furat" din cravatele bărbăteşti, printre cărţi. 40 de rochii, toate având ca punct de plecare costumul tradiţional românesc, însă interpretate modern.

BARBARELLA
S-au ivit în minte două insistente viziuni: mâini feminine răvăşind cravate bărbăteşti şi vestimentaţia lui Jane Fonda în filmul Barbarella. Oianu aprobă prima viziune, iar la a doua dă impresia că o va intenţiona!

Sala Dalles a fost plină, la eveniment fiind prezentă şi Excelenţa Sa ambasadorul Franţei la Bucureşti, domnul Henri Paul. În rest, făcând abstracţie de picanteriile devenite obişnuinţă la festivalurile de modă - însă la cele din străinătate, "fără eleganţa inimii nu există nici un fel de eleganţă", după cum spunea Yves Saint Laurent.

×
Subiecte în articol: viaţă şi stil