x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Optiunea verde

Optiunea verde

de Simona Lazar    |    15 Noi 2006   •   00:00

Retete ingenioase pentru Postul Craciunului
Din sumar: Reeta de suflet I Meniu de post la restaurant I Despre toamna, intr-o lingura plina cu dulceata I Lapte aromat din soia I Casa generalului I Nebuniile culinare de familie ale Danei Dorian I Ovidenia aduce lumina I In post: optiunea verde I Reculegere in credintala Episcopia Ramnicului I Restrictii si multa imaginatie I ""Frunza verde, foi si-o fraga"" I Pauza de cafea I Meniuri cu timbru I Agenda gurmanda I Bucatar de rezerva I Food world I Caiet de retete


Reeta de suflet

editorial de SIMONA LAZAR
Astazi vine mama! Ea este "arma mea secreta" din… bucatarie. Nu stiu cum se face, dar cateodata nu prea am multe sanse atunci cand vreau sa o invat pe fiica mea o reteta noua. Toanele adolescentei imi sunt nepatrunse, cum "nepatrunse" sunt cararile Domnului. Daca ea vrea cu tot dinadinsul sa gateasca ceva intr-o zi, ma asalteaza cu telefoanele sa-i explic "ce" si "cum" (fiindca nu stiu cum, cheful de bucatarit ii vine taman cand eu sunt in redactie si am mult de lucru). Daca eu vreau s-o initiez, atunci… gaseste ea ceva mai important de facut. Bunaoara, sa asimileze o lectie noua din "Japoneza fara profesor"… Dar, cum spuneam, azi vine mama. Asa ca sunt sigura ca in bucataria mea - cat eu stau aici si scriu - se va consuma o noua ora de "gospodarie". Si, fiindca nu vreau sa fiu luata prin surprindere, am intrebat-o ce anume o va invata de data asta? Prilej sa-mi aduc aminte de primele mele lectii de bucatarie…
De exemplu, de "felii de vinete cu sos" atat de gustoase si potrivite cu vremea asta de toamna tarzie! Iat-o: feliile de vinete se lasa mai intai in apa rece, cu sare, sa-si lase amareala, apoi se storc si se calesc in ulei fierbinte, la foc mic, "sa se faca moi ca puful" (zice mama). Se scot pe o farfurie, iar in ulei se pun cateva rosii curatate de coaja si taiate in cuburi mici, sare, piper, patrunjel, ceapa tocata, usturoi. Cand s-a facut un sos legat, se trece prin sita si se asaza peste vinete. "Sosul sa fie ca o alifie", mai spune mama.
Sunt gustoase si fierbinti, dar si mai bune, parca, sunt aduse reci la masa. Cum asta e reteta pe care o va gati azi fiica mea, parca simt ca am mai mult spor la scris. Deseara ma voi delecta!

Bucate de Post

Ingrediente simple si cateva condimente alese cu discernamant - luand seama la gusturile si idiosincraziile celor dragi (unuia nu-i plac verdeturile, altul nu mananca morcovii din supa, asa ca te intrebi ce altceva decat "apa chioara" le-ar placea sa le pui in farfurie?) - , retete de baza pe marginea carora sa brodezi, dupa inspiratie, precum si stapanirea "tehnicilor" ornarii cat mai apetisante a mancarurilor pe care le oferiti la masa: iata ce va trebuie pentru a trece usor (si placut) peste lungul Post al Craciunului! Care, ca sa fim sinceri, nu este nici pe departe cel mai greu - cu atatea sarbatori si dezlegari la peste, aliment care la randu-i merita sa i se dedice o editie speciala. Va oferim astazi, pentru inceput, cateva retete dedicate Postului.
  • simona.lazar@jurnalul.ro
  • ×