Retete ingenioase pentru Postul Craciunului
Din sumar: Reeta de suflet I Meniu de post la restaurant I Despre toamna, intr-o lingura plina cu dulceata I Lapte aromat din soia I Casa generalului I Nebuniile culinare de familie ale Danei Dorian I Ovidenia aduce lumina I In post: optiunea verde I Reculegere in credintala Episcopia Ramnicului I Restrictii si multa imaginatie I ""Frunza verde, foi si-o fraga"" I Pauza de cafea I Meniuri cu timbru I Agenda gurmanda I Bucatar de rezerva I Food world I Caiet de retete
Reeta de suflet
editorial de SIMONA LAZAR
Astazi vine mama! Ea este "arma mea secreta" din⦠bucatarie. Nu stiu cum se face, dar cateodata nu prea am multe sanse atunci cand vreau sa o invat pe fiica mea o reteta noua. Toanele adolescentei imi sunt nepatrunse, cum "nepatrunse" sunt cararile Domnului. Daca ea vrea cu tot dinadinsul sa gateasca ceva intr-o zi, ma asalteaza cu telefoanele sa-i explic "ce" si "cum" (fiindca nu stiu cum, cheful de bucatarit ii vine taman cand eu sunt in redactie si am mult de lucru). Daca eu vreau s-o initiez, atunci⦠gaseste ea ceva mai important de facut. Bunaoara, sa asimileze o lectie noua din "Japoneza fara profesor"⦠Dar, cum spuneam, azi vine mama. Asa ca sunt sigura ca in bucataria mea - cat eu stau aici si scriu - se va consuma o noua ora de "gospodarie". Si, fiindca nu vreau sa fiu luata prin surprindere, am intrebat-o ce anume o va invata de data asta? Prilej sa-mi aduc aminte de primele mele lectii de bucatarieâ¦
De exemplu, de "felii de vinete cu sos" atat de gustoase si potrivite cu vremea asta de toamna tarzie! Iat-o: feliile de vinete se lasa mai intai in apa rece, cu sare, sa-si lase amareala, apoi se storc si se calesc in ulei fierbinte, la foc mic, "sa se faca moi ca puful" (zice mama). Se scot pe o farfurie, iar in ulei se pun cateva rosii curatate de coaja si taiate in cuburi mici, sare, piper, patrunjel, ceapa tocata, usturoi. Cand s-a facut un sos legat, se trece prin sita si se asaza peste vinete. "Sosul sa fie ca o alifie", mai spune mama.
Sunt gustoase si fierbinti, dar si mai bune, parca, sunt aduse reci la masa. Cum asta e reteta pe care o va gati azi fiica mea, parca simt ca am mai mult spor la scris. Deseara ma voi delecta!
Bucate de Post
Citește pe Antena3.ro