La început de an, să facem o călătorie culinară în jurul lumii, prin cele mai apreciate restaurante. Asta după părerea Ghidului Michelin 2011. La nivel mondial, Tokyo deţine cele mai multe localuri de trei stele, adică 11, urmat de Paris, cu zece restaurante, Kyoto, cu şase localuri şi New York, cu cinci restaurante. Cu 57 de restaurante care deţin stele în ediţia 2011 a Ghidului Michelin, oraşul New York ocupă locul cinci în lume în ceea ce priveşte gastronomia, dar rămâne regele de necontestat al diversităţii culinare. Resturantele cu trei stele din New York sunt localurile frantuzeşti Jean Georges, Daniel şi LeBernardin, cel japonez al lui Masa Takayama şi Per Se, al californianului Thomas Keller. Chiar dacă uimeşte prin diversitatea culinară, Big Apple este departe de alte metropole ale lumii, când vine vorba de gastronomie. La Tokyo există 197 de localuri cu stele Michelin, la Kyoto sunt 85, la Osaka există 65, la Paris sunt 64. Cu toate acestea, metropola americană devansează Londra, care are 48 de restaurante cu stele Michelin şi Hong Kong care are 42. În SUA, francezii de la Michelin publică trei ghiduri culinare. Dacă banii nu vă lipsesc din buzunare, ştiţi acum unde puteţi mânca select!