x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pentru zile mari

0
Autor: Cristina Andreea Catana 30 Noi 2005 - 00:00
Pentru zile mari
CAIET DE RETETE
Dezlegarea la peste imbogateste in post masa crestinilor

Pestele este poate singurul aliment care impaca cerintele bucatariei moderne: continut scazut de grasimi, foarte multe vitamine si o eleganta a gustului greu de gasit la alte mancaruri. Din peste poti face aproape orice. De la salate la ciorbe, tocanite sau musacale.

Nu intamplator traditia ortodoxa a randuit in timpul posturilor dezlegari la peste. Iar in Postul Craciunului crestinii se bucura din plin de "dulceata" pestelui, care devine mai mult decat un simplu aliment, insusi simbolul Mantuitorului. Cuvantul grecesc "ichthyos" contine initialele sintagmei "Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Mantuitorul", ce reprezinta insasi esenta crestinismului.

De-a lungul vietii lui, Hristos a folosit acest simbol in parabole si invataturi si multe dintre minunile sale au avut in centru pestele insusi: pescuirea minunata sau inmultirea painilor si a celor trei pesti…

MUSACA DE TON


  • INGREDIENTE: 3 conserve de ton, 300 g orez, doua cepe, un pachet paste fainoase, doi morcovi, un ardei gras, doua linguri cu bulion, doua rosii, doua oua, amestec de mirodenii pentru spaghete, sare si piper.
  • PREPARARE: Ceapa se taie marunt si se rumeneste in ulei, dupa care se adauga o cana cu apa, bulionul si orezul. Se lasa sa dea cateva clocote. Intr-un castron se pune pestele, peste care se toarna sosul de ceapa si orez. Se amesteca bine, apoi se adauga ardeiul gras taiat fasii si morcovul ras. Se sareaza, pipereaza, se aromatizeaza cu amestecul de mirodenii. Apoi se completeaza compozitia cu ouale batute bine. Pastele fainoase se fierb in apa cu sare, apoi se scurg. Intr-o tava se aranjeaza alternativ pastele si compozitia. Primul si ultimul rand trebuie sa fie din paste. Se orneaza cu felii de rosii si se da musacaua la cuptor pana se rumeneste putin.

    JAMBON DE PESTE


  • INGREDIENTE: un kg file de peste (cod, merlucius), un albus, 4 catei de usturoi, 50 g boia de ardei dulce, un varf cutit coriandru - pisat fin, un varf cutit ienibahar - pisat fin, 100 ml ulei.
  • PREPARARE: Fileul de peste se lasa sa se decongeleze. Se zvanta cu ajutorul unui prosop. Daca dorim sa obtinem un jambon cu o forma paralelipipedica (dreptunghiulara in sectiune) atunci va trebui sa ne procuram cateva scandurele din lemn de fag in care sa aranjam bucatile de peste. Pentru sectiunea circulara, operatiunea este mult mai simpla. Pregatim un bait din usturoi pisat, albus, sare, piper, coriandru si ienibahar. Adaugam uleiul si le amestecam foarte bine. Cu acest amestec ungem fiecare bucata de peste si le asezam pe o folie din aluminiu. Rulam foarte bine apoi legam cu o sfoara. Introducem la cuptor (170ÞC-180ÞC) pentru o ora. Dupa racire, se desprind sforile si folia. Se serveste incepand cu a doua zi, taiat in felii.

    PESTE CU CARTOFI


  • INGREDIENTE: 400 g cartofi rosii, o lingura cu amidon alimentar, 600 g fileuri de peste alb (cod, salau, merlucius), sare, piper, 3 galbenusuri, o lingura cu patrunjel tocat, 4 linguri cu untdelemn.
  • PREPARARE: Se curata cartofii de coaja, se spala, se dau pe razatoarea mare. Se storc usor si se amesteca bine cu amidon. Se spala fileurile de peste, se zvanta si se condimenteaza. Se amesteca galbenusurile cu patrunjelul tocat. Se da pestele mai intai prin ou, apoi se inveleste cu cartofii rasi. Se prajeste sapte minute pe fiecare parte, in uleiul foarte bine incins. Se serveste cu salata de castraveti si rosii.

    BUDINCA DE PESTE


  • INGREDIENTE: doua linguri cu ulei de masline, o ceapa, doi morcovi, un dovlecel, o telina, 250 ml zeama concentrata de legume, sare, piper, un varf de cutit nucsoara, o lingurita cu busuioc uscat, 4 fileuri de peste alb, zeama de lamaie, 100 g ciuperci proaspete, o lingura cu mustar, 250 g branza telemea.
  • PREPARARE: Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se caleste ceapa tocata marunt, pana ce devine sticloasa. Se adauga morcovii, dovlecelul si telina, curatate si taiate rondele, si se calesc si ele putin. Se toarna deasupra zeama de zarzavat, se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara, oregano si busuioc si se lasa sa fiarba cinci minute. Fileurile de peste se taie bucatele, se stropesc cu zeama de lamaie, se sareaza, se pipereaza si se incorporeaza - impreuna cu ciupercile curatate - in amestecul de legume. Se adauga si mustarul, se rade deasupra branza si se baga la cuptorul incins. Se lasa sa se patrunda 20-25 de minute.

    CRAP PE VARZA


  • INGREDIENTE: 1.500 g peste, una-doua verze, un pahar ulei, 500 g rosii, doi-trei ardei grasi, piper boabe, putin vin, o foaie de dafin, sare.
  • PREPARARE: Se caleste varza, daca este dulce se adauga rosii si putina apa si cand este aproape gata, se asaza in tava, iar pe deasupra se pune crapul crestat pe spate. Se adauga ulei, vinul si piperul, foaia de dafin. Se da la cuptor, avand grija sa se intoarca crapul pe o parte si pe cealalta.

    MANGA THAI


  • INGREDIENTE: 250 g orez Basmati, sare, 500 g file de somon fara piele, un catel de usturoi, o legatura de ceapa verde, doua linguri cu ulei, 3 linguri cu sos de soia, 200 ml smantana, 4 linguri cu vin sec, o conserva mango, o lingura cu ulei de susan, o lingurita cu coaja de lamaie.
  • PREPARARE: Orezul se fierbe in 500 ml apa cu sare. Se spala pestele, se sterge si se taie cuburi. Se toaca usturoiul si ceapa verde. Se caleste usturoiul in ulei si se adauga pestele. Se prajesc un minut si se intorc. Se adauga ceapa verde si se prajesc putin impreuna. Se scot. Se adauga in tigaie sosul de soia, smantana, vinul si se lasa sa fiarba. Se adauga conserva de mango si se incalzeste. Se adauga apoi pestele, ceapa, uleiul de susan si coaja de lamaie.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   ulei,   peştele,   ceapa,   adauga

     



    Mai multe titluri din categorie

    Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală

    Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală
    Auzim adesea că ținuta de cocktail este acea rochie nici de zi, nici de seară, nici casual, nici elegantă, poate fi lungă, midi sau scurtă. Și așa este. Rochia de cocktail este cea care face trecerea de la stilul...

    Trenduri în materie de design interior pentru o casă confortabilă și pe gustul tău

    Trenduri în materie de design interior pentru o casă confortabilă și pe gustul tău
    În materie de design interior, confortul este cea mai importantă caracteristică, mai ales în tendințele ultimilor ani. Mulți dintre noi am petrecut și încă petrecem mult timp acasă. Munca de acasă va continua...

    Marian Vanghelie și-a bătut partenera. Oana Mizil a fost internată în spital

    Marian Vanghelie și-a bătut partenera. Oana Mizil a fost internată în spital
    Oana Mizil a fost agresată fizic de către partenerul său, Marian Vanghelie. Ea a ajuns la spital şi a fost internată. Totodată, a primit şi un ordin de protecţie împotriva fostului primar al Sectorului...

    Star Matinal şi Star la mare fitză transmit live de la mare, din staţiunea Saturn

     Star Matinal şi Star la mare fitză transmit live de la mare, din staţiunea Saturn
    Dimineți pline de culoare și o atmosferă de vacanță, asta promite gașca veselă a matinalului de la Antena Stars, care din 31 iulie, în fiecare zi, de luni până duminică, începând cu ora 09:00 va transmite...

    Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț

    Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț
    Angelina Jolie a obținut o victorie în bătălia legală cu Brad Pitt. Un judecător a fost descalificat din dosarul de divorț. Judecătorul John Ouderkirk pronunțase o hotărâre care a acordat lui Pitt custodia ...

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române
    Superstaruri de la Teatrul Bolshoi din Moscova, Anna Tikhomirova (Prim solistă) și Artem Ovcharenko (Principal)  vor dansa pe scena Operei Naționale București, mâine, 24 iulie, ora 17.00. Evenimentul este...

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie
    Cofondatorul Google Larry Page a apărut foarte rar, spre deloc, în presă în ultimele 12 luni. Se spune despre acesta că ar fi donat materiale sanitare COVID, cu avionul său privat, pentru Fiji, conform unui...

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament
    Busuiocul, pătrunjelul, oregano, cimbrul, salvia şi menta sunt plantele care se pretează cel mai bine pentru a fi crescute în grădină sau pe terase. Dintre ele, busuiocul şi cimbrul sunt plante anuale, iar de...

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri
    Luna august este perfectă pentru a vizita Moldova și Bucovina. În nordul țării, în localitatea Ciocănești, turiștii pot experimenta o adevărată excursie în „mașina timpului”, pe drumurile parcurse de...

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani
    Galerie Foto Iubitorii de mașini și festivaluri în aer liber sunt așteptați la SUV Fest 2021, unde se vor putea bucura din plin de ambele. În perioada 23-25 iulie, la Ciolpani, va avea loc un eveniment care îmbină toate...

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!
    Galerie Foto Ne aflam la inceputul celui de-al treilea mileniu, iar tehnologia se dezvolta intr-un ritm ametitor, care ne asigura conditii de viata infinit mai bune decat cele de care aveau parte inaintasii nostri. Acest lucru este...

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1
    Galerie Foto O antologie de povești inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească, serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, de la ora 14:00, la Antena 1. Bazat pe...

    Cum să îți protejezi casa în timpul concediului

    Cum să îți protejezi casa în timpul concediului
    Numeroase studii arată că numărul furturilor și al pătrunderilor prin efracție crește în timpul vacanțelor, mai ales în perioada verii. Acesta este motivul pentru care, dacă pleci în concediu, ar trebui să...

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
    Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase...

    Cotele de pariuri de astăzi

    Cotele de pariuri de astăzi
    Atunci când îți place să joci la pariuri sportive, cu siguranță vrei să fii la curent cu cotele de pariuri de astăzi. Astfel poți ști ce casa de pariuri oferă cele mai bune cote și unde să plasezi biletul...
    Serviciul de email marketing furnizat de