x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Promovarea zonei rurale

Promovarea zonei rurale

de Carmen Dragan    |    28 Mai 2008   •   00:00

Proiectul european “European Country Inn”, rea­lizat de grupul de acţiune locală Gal Marsica, din Civitella Roveto, regiunea Abruzzo, din Italia, îşi propune să organizeze în Europa show room-uri în zona rurală (produse tipice de turism), caracterizate de o marcă tipică şi care să urmeze modelul generic “Hanul”.

În viitorul apropiat vor exista mici restaurante specifice în principalele capitale europene, în care se vor putea prezenta, promova şi degusta sau cumpăra produse tipice zonei. Aceste hanuri vor deveni mici am­b­a­sade ale zonei rurale. Proiectul european “European Country Inn”, rea­lizat de grupul de acţiune locală Gal Marsica, din Civitella Roveto, regiunea Abruzzo, din Italia, îşi propune să organizeze în Europa show room-uri în zona rurală (produse tipice de turism), caracterizate de o marcă tipică şi care să urmeze modelul generic “Hanul”. Partenerii acestui proiect sînt Italia, Elveţia şi Franţa. Valoarea totală a proiectului este de 1,8 mi­li­oane euro, contribuţia fiecărui partener fiind de 10.000 de euro. Acesta se va materia­liza prin construirea unui număr de minimum trei hanuri pe te­ritoriul european, unul dintre acestea urmînd a fi organizat şi la Bucureşti. Proiectul presupune două etape: im­ple­mentarea hanurilor internaţionale, introducerea în reţea şi administrarea proiectului de marketing. În dome­niul agroturismului şi al turismului rural vor exista centrul de studii, de ­orien­tare şi de formare pentru turismul rural, restaurantul rural specific zonei, expoziţia pentru degustare şi de prezentare a produselor locale.
 

Han european în România

Judeţul Suceava va fi partener cu Regiunea Abruzzo, în cadrul proiectu­lui “Hanurile Europei rurale”. În Muzeul Satului de pe platforma Cetăţii de Scaun, respectiv Crîşma lui Moş Vîrlan, din incinta acestui complex, ar putea fi hanul european. Acesta va fi realizat şi administrat prin fonduri europene accesate prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală. Administratorul obiectivului va fi unul dintre grupurile de acţiune locală (GAL), cu rol în dezvoltarea economică şi socială a localităţilor rurale şi care vor fi înfiinţate în judeţ. Unul dintre acestea funcţionează deja şi este de­numit “Bazinul Dornelor”.

 

Galeriile gustului

Un alt proiect la fel de interesant este şi cel numit “Galeriile gustului”. Obiectivul acestuia constă în promovarea şi comunicarea identităţii gastronomice din teritoriu. “Galeria” promovează “Calea gusturilor”, care este reprezentarea şi sistemul de fructificare a unei reţele de oferte alcătuite din ferme didactice, agroturism, uni­tăţi hoteliere şi restaurante, mici “ga­le­rii de întreprinderi” sau municipale, magazine, muzee, centre de meseriaşi, centre istorice sau alte locuri care vorbesc despre civilizaţia din zona ru­rală. “Galeria” va fi un loc al întâl­nirii deschis tot anul, recunoscut printr-un logo şi situat într-un punct strategic. Arhitectura locului va fi, de asemenea, adecvată pentru a face faţă aflu­xului de turişti-consumatori.

 

Degustare

Grupul de acţiune locală Gal Marsica, din Regiunea Abruzzo, a lansat la Bucureşti, în această primăvară, proiectul european “European Country Inn”. La finalul lansării s-au putut degusta preparate specifice din Abruzzo. Bucătarii veniţi din acea zonă a Italiei au făcut demonstraţii de produse ce se pot pregăti la un han al Europei: marinată de peşte, paste cu bob, maccheroni alla chittara sau ragut de miel sau de porc.

×
Subiecte în articol: european europa gurmanda