x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rafinamente culinare din ţara muzicii clasice

Rafinamente culinare din ţara muzicii clasice

de Carmen Dragan    |    11 Iun 2008   •   00:00

Deşi Imperiul Austro-Ungar a dispărut demult, bucătăria aus­­triacă îi mai păstrează şi astăzi aroma.

Deşi Imperiul Austro-Ungar a dispărut demult, bucătăria aus­­triacă îi mai păstrează şi astăzi aroma. De ce spun asta? ­Pentru că gastronomia din Austria poate fi numită o “bucătărie de curte”, unde se resimte influenţa culturilor din provinciile Imperiului.

Este o ­sinteză a tuturor bucătă­riilor din Europa Centrală: Germania, Republi­ca Cehă, Slovacia, Un­garia, Croaţia, Slo­venia, Italia, România (Transilva­nia) sau Elveţia, ţări care odinioară au fost sub dominaţia Imperiului Habsburgic.

Preparate specifice

Dacă ajungeţi în oricare din regiunile austriece, veţi fi invitat să gus­taţi din renumitul lor “Knödel”, un fel de găluşte, sărate sau dulci, umplute cu carne, verdeaţă sau peşte. Cele mai renumite sortimente de Knödel sînt Serviettenknödel (o găluşcă mare pe bază de smîntînă, coaptă la bain-marie şi servită felii), Marillen­knödel (găluşte dulci din cartofi, umplute cu caise şi servite cu unt şi scorţişoară), Fleischknödel (găluşte cu carne) şi Specknödel (găluşte cu smîntînă).

În bucătăria austriacă, un loc important îl ocupă supele. Fritatten­suppe (supă cu lamele de clătite), Leberknödelsuppe (supă cu ficat), Gulaschsuppe sau Schwammerlsuppe sînt doar cîteva, de la care te poţi abţine cu greu.

De asemenea, carnea este pre­parată într-un mod cu totul special. Vă amintesc doar de Wiener schnitzel (şnitel vienez) şi Wiener Tafelspitz, un rasol din carne slabă de viţel, preparate pe care le gătim şi noi acasă, deşi poate nu le ştim origi­nea. Prăjituri austriece, cum ar fi Schlagobers, Linzer torte, Mozart­kugeln, Kaiserguglhupf, Sacher Torte sau Topfen sunt deliciul oricărei mese, savurate în acorduri de muzică clasică.

Knödel - Găluşte cu cartofi

Ingredienete: 1,5 kg cartofi, 200 g făină, sare, 20 g unt, 50 g pîine albă (tăiată bucăţele), doi litri apă.
Preparare: cartofii se fierb, se amestecă bine cu făină şi sare pînă se obţine o cocă. Coca se împarte în 12 bucăţi, se aplatizează şi se pun la mijloc bucăţele de pîine prăjită (pîinea trebuie să fie prăjită în unt). Se mo­delează găluştele, apoi se dau prin făină şi se pun în apă cu sare, cînd aceasta clocoteşte. Se fierb 5 minute, apoi se opreşte focul şi se mai lasă să stea în apă 5-10 minute. Se servesc alături de diverse fripturi cu sos.

Griessnockerlsuppe - Supă din găluşte de griş

Ingrediente: 60 g unt, două ouă, 120 g griş, două linguri de lapte, o linguriţă de nucă rasă, sare.Preparare: se bate untul pînă cînd acesta devine cremos. Se adaugă restul ingredientele pe rînd. Se lasă compoziţia 20 de mi­nu­te să se aşeze. Dacă această compo­ziţie e prea moale, se adaugă puţin griş, iar dacă e prea tare, se toarnă puţină apă. Se formează găluşte cu ajutorul unei linguri şi se pun uşor în apă clocotită, cu sare. Găluştele sînt gata atunci cînd se ridică la suprafaţă. Se pun în supa de văcuţă atunci cînd se servesc.

Käsespätzie - Tăiţei cu brînză

Ingrediente: 250 ml apă, un vîrf de cuţit de sare, puţină nucşoară, 4 ouă, 400 g făină, 150 g brînză rasă, sare, piper, 150 g ceapă, puţină făină, ulei pentru prăjit, 30 g unt.
Preparare: se amestecă în apă mirode­niile şi ouăle. Se adaugă făină puţin cîte puţin. Se trece coca printr-o strecurăt­oa­re largă, pentru a obţine tăiţei. Aceş­tia se pun în apă fierbinte şi se fierb. Se scot din apă şi se lasă să se răcească. Tăi­ţeii obţinuţi astfel se pun într-o tavă. Pe deasupra se adaugă brînza, se să­rea­ză şi se piperează. Ceapa se taie în rondele. Acestea se sărează şi se dau prin făină, apoi se prăjesc în ulei. Se scot din tigaie şi se pun peste tăi­ţei­. Se toarnă deasupra untul topit şi se ser­vesc imediat alături de diverse salate.

Kaiserguglhupf - Kouglhof Imperial

Ingrediente: 140 g unt, 140 g zahăr, 4 gălbenuşuri, puţin lapte cald, esenţă de vanilie, puţin suc de lămîie, 3 picături de rom, 280 g făină, drojdie de bere, 50 g stafide, 4 albuşuri bătute spumă, unt şi făină pentru uns tava.

Preparare: se amestecă untul, zahărul, gălbenuşurile şi mirodeniile. Se adaugă treptat laptele, făina şi stafidele. Se pun uşor albuşurile. Se unge o tavă cu unt şi se pudrează cu făină. Se adaugă în ea compoziţia şi se lasă să se coacă pînă cînd capătă o culoare maronie. Cînd s-a răcit, se pudrează cu zahăr. Se taie doar după ce este răcită complet.

×
Subiecte în articol: apă făină galuste europa gurmanda