x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (14) Cozonac cu mac / Cotlet de miel umplut / Prăjitură fiartă în lapte

REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (14) Cozonac cu mac / Cotlet de miel umplut / Prăjitură fiartă în lapte

de Simona Lazar    |    18 Apr 2014   •   23:42
REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (14) Cozonac cu mac / Cotlet de miel umplut / Prăjitură fiartă în lapte

Periplul nostru prin satele și orașele României, în căutarea rețetelor pentru masa de Paști se apropie de sfârșit. Ne facem însă timp pentru câteva popasuri, la Dorohoi, pentru cozonacul cu mac (cu clare influențe astriece), la Țicleni, pentru cotletul de miel umplut (cum numai păstorii și păstorițele știu să îl facă), la Vărădia de Mureș, pentru prăjitura fiartă în lapte (rețetă din timpurile cele vechi).

Cotlet de miel umplut
O bucată întreagă de cotlet de miel (desprins de pe oase), 4-5 ardei copți, 3 cepe, 500 g ciuperci, 20 ml ulei, 30 g unt, 100 g orez, o jumătate de linguriță de cimbru, o legătură de mărar, 200 ml vin roșu, sare, piper.
Cotletul se filetează pe lung, în așa fel încât să se obțină o bucată cât mai întinsă de carne. Se bate, ca să se întindă și să se subțieze și mai mult, după care se condimentează cu cimbru, sare și piper și se lasă puțin deoparte. Orezul se călește în puțin ulei, împreună cu ceapa tocată. Ciupercile se curăță, se spală, se toacă mărunt și se adaugă peste orez, lăsând să fiarbă înăbușit doar în câtă zeamă lasă ele.
Pe bucata de cotlet se așază ardeii copți, curățați de semințe și desfăcuți pe lung. Peste ei se pune umplutura de orez cu ciuperci, după care se rulează și (facultativ) se leagă cu sfoară, ca să nu se desfacă. Se unge o tavă termorezistentă cu unt, se așaz1 în ea cotletul umplut, se toarnă vin roșu și apă, după care se dă la cuptor, la foc mic. Din când în când se mai scoate și se stropește cu sosul format în vas, iar la nevoie se mai adaugă apă caldă.

Rețetă culeasă de la o gospodină din Țicleni, judeșul Gorj

Vezi și
Cozonac cu mac

Prăjitură fiartă în lapte 

×
Subiecte în articol: felicia retete de pasti traditii pascale