x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de suflet

Reteta de suflet

de Simona Lazar    |    27 Sep 2006   •   00:00
Reteta de suflet

Fara indoiala, este o reteta pentru rafinati! Pulpa de miel cu pere caramelizate - iata un preparat pe care merita sa-l incerci intr-un miez de toamna alintat cu arome. Mere cu obrazul rosu (de sfiosenie sa fie?!) si struguri dulci - boabe de chihlimbar filtrand lumini solare, prune ghioldane, cat pumnul de copil de mari, pere zemoase si gutui ce-abia incep sa se coaca sub puful auriu… Toate te-mbie, toate te cheama sa le aduni in panere, ca-ntr-un vers de demult al copilariei. Si-n toamna asta de rasfaturi, ma-ntorc la Reims, intr-un restaurant aflat nu departe de Catedrala regilor, cea vegheata de ingerii surazatori, daltuiti in piatra - cate unul pentru fiecare rege incoronat. Acolo am gustat reteta aceasta cu aroma de sampanie, chiar in inima tinutului Champagne.

Reteta, pe care am notat-o pe coltul unui pliant primit de la oficiul de turism din oras, este urmatoarea: Pulpa de miel se curata, se sareaza, se pipereaza, se unge cu miere si se pune la cuptor intr-o tava in care s-a turnat un bait cu urmatoarea compozitie: o treime ulei de masline, o treime vin spumant obtinut dupa metoda "champagnoise" (adica, sampanie, dar din cea adevarata, cu denumire de origine controlata), o treime apa, cateva frunze de dafin, boabe de coriandru, boabe de piper negru, rosu si verde, rondele de morcov si de ceapa de apa. Tava se lasa in cuptor timp de o ora si douazeci de minute, la foc mic, scotand-o din cand in cand si ungand carnea cu sosul format. Intr-o tigaie se pun doua linguri cu miere, doua linguri cu zahar brun, o lingura cu ulei de masline, putina sare si un paharel cu apa. Se lasa sa fiarba pe foc mic pana se ingroasa sosul, asemenea siropului pentru dulceata. Se adauga perele taiate in sferturi si se lasa sa fiarba, pe masura ce sosul devine tot mai gros. Se opreste focul dupa aproximativ 20 de minute.

Pe un platou se pun intr-o parte patru sferturi de para, unite la varf, si se asaza alaturi cateva felii din ciozvarta de miel. Se stropeste cu sosul de sampanie din tava si se decoreaza, dupa placere, cu crengute proaspete de oregano sau de cimbru. Bineinteles, de la un asemenea regal gastronomic nu poate lipsi un pahar cu sampanie!

×