Scriam deunazi despre prietena mea, Cornelia Moise, banateanca, profesoara de Literatura si mare iubitoare a "culinaritului". Corneliei nu-i displace sa incerce feluri de mancare contradictorii prin denumirea si prin forma lor si, adeseori, prin ingredientele care, altundeva decat in bucatele ei, parca nu se imprietenesc. Va dadusem reteta perelor de carne de vitel, cu sos de rosii si zahar caramelizat. O minunatie, va asigur! (Iar cei care deja le-au preparat sunt sigura ca imi dau dreptate!) Citind reteta de suflet din urma cu cateva saptamani, Cornelia mi-a dat un telefon sa-mi aminteasca o alta mancare deosebita din agenda ei de bucatarie. Este vorba despre drobul de vinete cu peste, despre care eu, sincer va spun, nu am mai auzit pana in ziua in care l-am gustat la masa ei.
Pentru prepararea lui ar cam fi nevoie de doua vinete de marime potrivita, patru cepe, un cartof mai maricel, 150 g de file de peste (salau, stiuca sau crap) dezosat, patru oua, 120 g de faina, o lingura cu pesmet, 80 g de unt, o legatura de patrunjel verde, o legatura de marar, sare si piper, dupa gustul fiecaruia. Vinetele se curata de coaja, se taie cubulete si se fierb in apa cu sare, dupa care se scurg, sa-si lase bine zeama. Pestele se fierbe zece minute in apa cu sare, apoi se zdrobeste cu o furculita (alegand eventualele oase care au mai ramas dupa portionarea pestelui, pielea si resturile de aripioare). Ceapa se toaca si se rumeneste usor in unt, apoi se amesteca bine cu vinetele, pestele, trei albusuri si patru galbenusuri batute spuma, verdeata tocata marunt, cartoful dat pe razatoare si condimentele. Se tapeteaza cu unt (sau ulei) si pesmet o tava de chec si se pune compozitia. Se stropeste cu putin unt deasupra si se unge cu cel de-al patrulea albus, batut usor. Se pune in cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru 40-50 de minute, pana ce drobul s-a rumenit bine. Despre strania asociere de savori a acestui preparat nu cred ca mai este nevoie sa va vorbesc. La masa se aduc felii de drob, alaturi de care se pot pune felii groase de rosii, prajite cateva clipe in ulei fierbinte, doar cat sa-si schimbe culoarea si sa-si lase sosul. Si daca aveti si un pahar cu Pinot Gris, cu atat mai bine!