x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de suflet

Reteta de suflet

07 Iun 2005   •   00:00

  • 8 iunie 2005
  • Alternativa la gratar, carnurile la frigare sunt delicioase. "Da-damult, mai da-damult" - ca sa-l parafrazez pe conu’ Iancu Caragiale - pe vremea cand… (povestea ar zice: "pe cand umbla Dumnezeu pe pamant"; ori "pe cand umbla puricele cu noua ocale legate de picior si tot sarea pana in inaltul cerului"); ei bine, intr-o vreme destul de indepartata, pe cand modernele gratare pe trei ori patru picioare inca nu se inventasera, jaraticul avea doua intrebuintari "clare". 1. Sa fie hrana pentru armasarii eroilor din povesti. 2. Sa rumeneasca bine carnea la frigare.

    Tehnica prepararii fripturilor la frigare e cat se poate de simpla. Mai intai pregatesti o groapa, cu un diametru de o jumatate de metru, pana la un metru, si adanca de un lat de palma, cel mult doua. Masurile astea aproximative tin si de cata friptura vrei sa faci, deci de cat jar ai nevoie. Acesta trebuie asezat intr-un strat destul de gros, care sa permita mentinerea caldurii pana la terminarea fripturii la frigare. Se pot frige astfel bucati de carne oricat de mari. Chiar si animale intregi, dar pentru asta trebuie sa redimensionezi "bucataria" si sa confectionezi o instalatie speciala, astfel incat sa poti invarti frigarea deasupra carbunilor.
    Si daca vrei cu adevarat sa faci o friptura buna, sa te laude comesenii, atunci e musai sa tii seama ca numai la foc incet se face carnea, sa se patrunda bine. Apoi, frigarea se face numai dintr-un metal rezistent la caldura si, inainte de a o folosi, trebuie incalzita bine, ca sa nu se lipeasca de ea carnea si sa nu alunece in timpul rotirii deasupra jaraticului.

    Jaraticul se face cel mai bine din lemn uscat, dar la nevoie poti folosi si sacul de mangal. Iar de friptura te apuci numai dupa ce focul s-a stins si nu mai fumuieste. Atunci jaraticul e "cum e numai bine". Infigi carnea in frigarui - poti pune si mai multi pui odata (ori mai multe copane, ori piepti - daca nu-ti place pasarea intreaga), muschiul de porc sau de vita il strapungi de-a lungul lui, la fel si pulpele, tot pe lungime - dar asta numai dupa ce ai lasat-o o leaca intr-un bait cu otet, vin, ulei si mirodenii si dupa ce ai impanat-o cu usturoi si sunculita afumata si ai uns-o cu untdelemn.
    De-o parte si de alta a gropii pui doua cracane de lemn, in care sprijini frigarea, cam la 25-30 de cm deasupra jaraticului. De invartit (daca nu cumva ai un mecanism anume pentru asta) o invarti la 7-10 minute o data. Dar trebuie rabdare, ca-ti ia si-un ceas, si trei, friptura asta! Insa merita!!!

    ×