Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci
PREPARATE DIN CARNE
MEDALION DE VITA CU PIURE
|
|
INGREDIENTE:
600 g muschiulet de vita
,250 ml frisca lichida
,250 ml sos de rosii
,o cutie cu smantana grasa
,o conserva cu lapte de cocos
,doi catei de usturoi
,condimente
,rozmarin
,ulei
,sare
,piper
,ghimber ras
MOD DE PREPARARE
Muschiuletul se taie medalioane si se condimenteaza. Apoi se pun bucatile de carne intr-o tava cu putin ulei, boabe de coriandru, ienibahar si apa. Se lasa in cuptorul incins pana cand se rumenesc.
Intre timp se amesteca frisca, smantana, sosul de tomate, usturoiul pisat, laptele de cocos, radacina de ghimber rasa si rozmarinul.
Sosul rezultat se toarna peste carne si se mai lasa la cuptor inca o jumatate de ora, pana cand aromele patrund bine in carne.
|
BAUTURA:
Pinot Noir
|
SFAT
Se serveste cu piure sau cu gnocchi (galuste de cartofi).
|
|
TOCHITURA
|
|
INGREDIENTE:
200 g carnati afumati
,200 g ficatei
de pasare
,280 g file de porc
,280 g muschi de vita
,doua cepe
,160 g bulion
,280 g piept de pui dezosat
,sare
,piper
,ulei
,usturoi
,un pahar cu vin rosu
,200 g branza
de burduf
MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata si se toaca marunt. Se caleste intr-o tigaie cu ulei incins. Pieptul de pui, fileul de porc si muschiul de vita se curata de pielite si se spala foarte bine. Carnea se taie cubulete, carnatii rondele si se pun la calit peste ceapa. Se procedeaza la fel si cu ficateii de pasare.
Cand sunt toate gata se adauga usturoiul curatat si pisat, apoi bulionul. Dupa cinci minute se iau de pe foc si se sting cu vinul rosu. Se sareaza, se pipereaza si se serveste cu mamaliguta, branza de burduf si oua prajite.
|
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
|
SFAT
Branza de burduf poate fi inlocuita cu telemea.
|
|
RULOURI DE VARZA CU CARNATI
|
|
INGREDIENTE:
foitaj din comert
,o varza mica
,o ceapa
,4 carnati
,ulei
,sare
,piper
,smantana
,branza
,carne tocata
MOD DE PREPARARE
Varza se taie marunt, se freaca cu putina sare, dupa care se caleste impreuna cu ceapa taiata solzisori. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Carnatii se prajesc si ei in putin ulei.
Foitajul se imparte in bucati potrivit de mari, care se umplu cu varza si un carnat (sau o jumatate, depinde cat de mare este), dupa care se ruleaza si se da la cuptor, atat cat sa se rumeneasca. Se servesc cu smantana.
|
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
|
SFAT
Dupa preferinta, rulourile se pot umple si cu branza sau carne tocata.
|
|
TOCANITA DE VITA
|
|
INGREDIENTE:
o jumatate de kg carne de vita
,doi ardei grasi rosii
,o ceapa
,2-3 catei de usturoi
,o jumatate de kg
de ciuperci
,sare
,piper
,verdeata
,bulion
,ulei de masline
,putina boia
,o lingura cu faina
MOD DE PREPARARE
Carnea se taie in bucati mici. Ceapa, ardeii si usturoiul se spala, se curata si se toaca marunt. Ciupercile se curata si se taie lamele.
Se prajesc toate legumele impreuna cu carnea. Se lasa sa se rumenesc, dupa care se adauga sare, piper si boia. Se stinge totul cu putina apa. Se adauga bulionul si se lasa sa fiarba in continuare la foc mic.
Daca sosul este mult prea subtire, se poate ingrosa cu o lingura cu faina. Se amesteca foarte bine pentru a nu se forma cocoloase.
|
BAUTURA:
Feteasca Neagra
|
SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
|
|
Preparate din peste
CHIFTELE DE PESTE
|
|
INGREDIENTE:
500 g peste dezosat
,o andiva
,5-6 porumbi
din conserva
,o legatura
de patrunjel
,4 felii de paine inmuiate in lapte
,3 oua
,sare
,piper
,faina
,o lamaie
,sos de rosii
MOD DE PREPARARE
Se toaca marunt pestele, se amesteca bine cu painea inmuiata in lapte, sarea si piperul, patrunjelul tocat (se opresc cateva frunzulite pentru ornat) si ouale. Se formeaza cu mana chiftelute rotunde, se dau prin faina si se pun la fiert la bain-marie.
Andiva se desface in foi, apoi acestea se stropesc cu zeama de lamaie si se pun deoparte. Porumbul se fierbe circa cinci-sapte minute in apa clocotita cu sare. Se pun frunzele de andive pe un platou, deasupra se pun chiftelutele si alaturi porumbul. Se orneaza cu felii de lamaie si patrunjel.
|
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
|
SFAT
Se pot servi si cu sos de rosii.
|
|
CIORBA DE PESTE
|
|
INGREDIENTE:
un peste potrivit de mare (un kg)
,un morcov
,o ceapa mare
,o jumatate de telina
,un cartof
,bors
,sare
,o legatura de frunze de telina sau o legatura de leustean
,ulei
MOD DE PREPARARE
Se taie cubulete mici zarzavatul (fara cartof) si se pune la fiert in apa clocotita cu ulei. Dupa ce legumele sunt fierte pe jumatate, se adauga cartoful taiat cuburi, se mai lasa sa dea un clocot si se pune pestele taiat bucati.
Se toarna borsul fiert separat, se sareaza dupa gust si se lasa pe foc pana cand a fiert pestele (dar sa nu se sfarame).
Se presara verdeata tocata marunt si se ia oala de pe foc.
|
BAUTURA:
Feteasca Regala
|
SFAT
Se pot folosi mai multe soiuri de peste.
|
|
PESTE IN CRUSTA DE PIPER
|
|
INGREDIENTE:
500 g peste (fileuri)
,3 linguri cu ulei
de masline
,doua linguri cu pasta de tomate
,3 linguri cu boabe de piper (rosu, negru, verde)
,50 g masline verzi fara samburi
,sare
,o lamaie
,o salata verde
MOD DE PREPARARE
Se ia pestele, se spala si se lasa la scurs. Se stropeste cu sucul de lamaie, se sareaza si se lasa timp de cinci minute pe o farfurie.
Fileurile de peste se ung cu pasta de tomate si se tavalesc prin boabele de piper. Intr-o tigaie se incinge uleiul de masline si se prajesc fileurile de peste, pe ambele parti. Pe un platou se asaza frunzele de salata spalate si uscate. Deasupra se pune pestele si se orneaza cu felii de lamaie.
|
BAUTURA:
Muscat Ottonel
|
SFAT
Se serveste alaturi de masline taiate rondele.
|
|
CRAP CU SOS DE MARAR
|
|
INGREDIENTE:
3-4 fileuri de crap
,doua lamai
,250 g smantana sau iaurt mai gras
,o legatura de marar
,2-3 catei de usturoi
,10-15 ml ulei
de masline
,sare
,piper
,ulei pentru prajit
MOD DE PREPARARE
Fileurile de crap se spala si se lasa la scurs pe un servet curat. Se presara sare si se prajesc in ulei incins. Se scot si se pun pe o hartie absorbanta pentru a elimina excesul de ulei.
Separat se face un sos din smantana, marar tocat marunt, usturoi pisat , sare, piper si ulei de masline.
Se taie lamaile in felii, se pun pe o farfurie, se asaza fileurile deasupra si se servesc cu sosul preparat anterior.
|
BAUTURA:
Francusa
|
SFAT
Se decoreaza cu marar proaspat.
|
|
Preparate din legume
SANDvIS CU CREMA DE BRANZA
|
|
INGREDIENTE:
400 g branza dulce
,4 felii de paine alba
,4 felii de paine neagra
,doua linguri
cu marar tocat
,doua rosii
,doi ardei
,100 g unt
,100 g nuci
,sare
,piper
MOD DE PREPARARE
Branza dulce se amesteca bine cu mararul, nuca macinata, sarea si piperul.
Rosiile se spala si se taie rondele. Ardeii se curata si se taie felii. Se iau feliile de paine alba, se ung cu unt, iar deasupra se pun feliile de ardei si rondelele de rosii. Apoi se asaza feliile de paine neagra si se pune un strat de branza, peste care se presara marar tocat.
|
BAUTURA:
Tuica
|
SFAT
Se pot folosi si alte legume sau altfel
de branza, dupa gust.
|
|
SALATA DE STRUGURI CU BRANZA
|
|
INGREDIENTE:
doua mere
,trei pere
,500 g struguri
,200 g de branza tofu
,sos pesto
,frunze de busuioc
,o lamaie
,cubulete de paine neagra prajita
MOD DE PREPARARE
Strugurii se spala, se iau de pe ciorchine si se pun intr-un bol. Merele se spala, se curata si se taie cuburi. Perele se spala si se taie felii. Branza tofu se scurge si se taie cubulete.
Toate ingredientele se asaza intr-un bol, se stropesc cu zeama de lamaie si se amesteca foarte bine. La sfarsit se adauga sosul pesto. Se decoreaza cu busuioc proaspat.
|
BAUTURA:
Cadarca de Minis
|
SFAT
Se mai pot pune si cubulete de paine neagra prajita.
|
|
SUPA DE GALUSTE
|
|
INGREDIENTE:
o ceapa potrivita
,2-3 morcovi
,o telina mica
,o radacina de patrunjel
,un ou
,gris
,o legatura
de patrunjel
,sare
,piper
,delikat
,un varf de lingurita cu bicarbonat
MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Morcovii, telina si radacina de patrunjel, impreuna cu ceapa, se pun la fiert in apa cu doua lingurite cu delikat.
Intre timp se pregatesc galustele din ou, gris, sare si bicarbonat. Se omogenizeaza bine pana cand se obtine o pasta inchegata. Se lasa aproximativ cinci minute, dupa care se ia cu o lingurita din compozitie si se pune in supa. Se acopera cu un capac si se lasa la fiert pana cand galustele devin pufoase. La sfarsit se sareaza si se pipereaza dupa gust.
|
BAUTURA:
Palinca
|
SFAT
Se poate presara patrunjel tocat marunt.
|
|
TARTE CU LEGUME
|
|
INGREDIENTE:
un pachet cu foi
de placinta
,4 ardei capia sau doi ardei grasi
,doua cepe rosii
,150-200 g ciuperci
,sare
,piper
,o legatura de marar
,ulei pentru foi
si forme
MOD DE PREPARARE
Se taie foile de placinta cu 3 cm mai mari decat formele de tarte si se unge fiecare foaie cu ulei. Se ung si formele de tarte cu ulei si se lasa deoparte.
Se taie marunt legumele, se calesc in putin ulei, se adauga sarea, piperul si mararul tocat marunt. Se pun foile decupate in forme, se asaza compozitia si se dau la cuptor sa se coaca, pana cand foile incep sa se rumeneasca pe margini.
|
BAUTURA:
Gin tonic
|
SFAT
Deasupra, dupa preferinta, se rade parmezan.
|
|
Preparate dulci
PLACINTA CU BRANZA
|
|
INGREDIENTE:
un pachet de foi
de placinta
,300 g branza
de vaci
,250 g branza
telemea
,2-3 oua
,doua pliculete cu zahar vanilinat
,3-4 linguri cu gris
,coaja si sucul de la o portocala
,ulei pentru uns tava
,stafide
MOD DE PREPARARE
Se amesteca branza de vaci cu telemeaua rasa, se adauga ouale, zaharul vanilinat, grisul, coaja si sucul de portocala.
Se ung foile de placinta cu ulei, foaie cu foaie, se asaza o jumatate de pachet de foi in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, se pun crema de branza si restul foilor. Ultima foaie se unge cu ulei, se presara zahar tos si tava se da la cuptor pana cand placinta se rumeneste. Dupa ce s-a racit, se taie in patrate sau romburi si se serveste.
|
BAUTURA:
Grasa de Cotnari
|
SFAT
Dupa preferinte, in compozitie se pot adauga si stafide.
|
|
BRIOSE CU SOS DE VANILIE
|
|
INGREDIENTE:
5 oua
,6 linguri cu zahar
,7 linguri cu faina
,4 linguri cu ulei
,o lingurita cu bicarbonat stins cu suc de lamaie
,3 pliculete cu zahar vanilinat
,un varf cutit sare
,ulei pentru uns formele de briose
,sos de vanilie
,fulgi de nuca
de cocos
,frunzulite de menta
MOD DE PREPARARE
Se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul, se adauga galbenusurile, uleiul, zaharul vanilinat, sarea, bicarbonatul si la urma faina. Se face un aluat ca de chec, care se repartizeaza in formele de briose unse cu ulei.
Daca nu avem forme de briose, se pot folosi formele de hartie pentru briose, puse cate doua si unse cu ulei.
Briosele se coc in cuptorul incins in prealabil. Cand s-au racit, se scot din forme si se presara fulgi de nuca de cocos.
|
BAUTURA:
Lacrima lui Ovidiu
|
SFAT
Se servesc cu sos de vanilie si frunze
de menta tocate.
|
|
:
CHEC CU PORTOCALE
|
|
INGREDIENTE:
5 oua
,350 g faina
,100 ml ulei
,250 g zahar
,o portocala
,un pliculet cu praf de copt stins cu zeama de lamaie
,doua pliculete cu zahar vanilinat
,doua linguri cu cacao
,un varf cutit sare
,topping
de portocale
MOD DE PREPARARE
Se rade portocala si se pastreaza coaja. Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga galbenusurile, uleiul, praful de copt, sarea, zaharul vanilinat, coaja de portocala si faina. Se ia din compozitie cam un sfert si se amesteca bine cu cacaoa. Tava se unge cu ulei, se tapeteaza cu faina, se toarna intai compozitia de cacao si apoi compozitia alba.
Se coace pana cand coca nu se lipeste de scobitoare. Se lasa sa se raceasca si se scoate din tava.
Se acopera cu feliute de portocale sau coji confiate de portocale.
|
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
|
SFAT
Se poate glazura cu topping de portocale.
|
|
TARTE CU KIWI
|
|
INGREDIENTE:
3 oua
,120 g zahar
,30 ml apa
,130 g faina
,15 ml ulei
,doua plicuri cu zahar vanilinat
,un praf de sare
,o jumatate de plic cu praf de copt
,250 g branza
mascarpone
,100 ml frisca batuta
,5 g gelatina
,3 kiwi
,20 ml lichior de menta
MOD DE PREPARARE
Se face un aluat din oua, zahar, praf de copt, apa, ulei, faina, zahar vanilinat si sare. Se tapeteaza formele de tarte, se toarna aluatul si se coc. Separat, se pune gelatina la inmuiat 5 minute in 300 ml apa si apoi se topeste. Se ia de pe foc, se amesteca impreuna cu lichiorul de menta si apoi se raceste. Se amesteca branza mascarpone cu frisca si jumatate din gelatina topita.
Se iau pahare cu diametrul un pic mai mare decat blaturile de tarta, se imbraca pe pereti cu fasii de hartie, care nu trebuie sa depaseasca paharul cu mai mult de 3 cm. Se asaza blaturile de tarte, se pune crema mascarpone si se da putin la rece. Deasupra se pun crema de branza, felii de kiwi si se toarna gelatina ramasa. Se lasa la rece, apoi se indeparteaza hartia.
|
BAUTURA:
Ceai de fructe de padure
|
SFAT
Se servesc si cu frisca.
|
|