x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţete culinare cu umor

Reţete culinare cu umor

de Carmen Dragan    |    29 Iun 2007   •   00:00
Reţete culinare cu umor

"Ochiuri care iţi fac cu... ochiul", "ficăţei... demenţi", "văcuţă savantă", "sufleu, teleleu de ce... vreau eu şi de... sparanghel", iată căteva titluri hazlii din cartea de bucate a Cristinei Stamate.


Incepănd cu săptămăna aceasta puteţi găsi in librăriile din Bucureşti, dar şi din ţară, cartea de reţete culinare inedite "Cristina Stamate... sare in bucate", apărută la Editura Naţional. Aşa cum o spune şi titlul, prin jocul de rimă şi omonimia cuvăntului "sare", dar şi aşa cum o cunoaştem pe actriţă, plină de umor, cartea reuşeşte să binedispună de la coperta viu colorată, trecănd prin toate reţetele pline de haz, sfaturile şi principiile unei mese - scrise de asemenea intr-un stil personal - şi pănă la ultima pagină, in care actriţa scrie căteva date din biografia sa, cu denumirea de "Căteva vrăjeli... despre mine!".


JOACA DIN BUCĂTĂRIE. Pentru Cristina Stamate, gospodina este un rol pe care-l joacă intotdeauna cu plăcere. Cu toate ustensilele necesare in recuzită, cu o costumaţie mereu asortată, ea face minuni culinare din orice ingrediente. "Reţetele le-am adunat de peste tot, de la prieteni - aşa cum veţi găsi in carte reţete cu căntec de la Benone Sinulescu sau păstrăvi à la Amza, din străinătate, cum ar fi prăjitura London sau reţete de la Chişinău, sau multe dintre ele sunt inventate: vinete gratinate cu ciuperci asortate à la Cristina Stamate. La unele m-a amuzat modul in care am aflat reţeta şi atunci mi s-a părut nostim să il şi povestesc", spune actriţa. Toate mulţumirile pentru reuşita cărţii sunt adresate editurii, patronului Dan Chiriac şi redactorului-şef Violeta Borzea, care au reuşit să realizeze forma cărţii "după chipul şi asemănarea" autoarei. Cartea se adresează in general tinerelor gospodine pentru care a găti nu este intotdeauna o plăcere. "Mă voi simţi minunat dacă voi afla că o gospodină tănără a gătit din joacă şi cu plăcere pentru familia ei din reţetele propuse de mine", spune Cristina Stamate, care doreşte să transmită tuturor celor care sunt stresaţi de ideea de a găti o stare de bună dispoziţie. Ea crede că şi in bucătărie poţi fi o regină şi că este o imagine perfectă cănd vezi "o fată frumoasă aducănd la masă un preparat elegant, pe care să il mănănci cu ochii, apoi cu nasul şi abia in final cu gura".


Budincă de cireşe negre

Auziţi, fetele mele, ce năzdrăvănie: vă invit să luaţi o baghetă - adică păine, dragelor, păine - şi să o inmuiaţi in lapte cald (puţin căte puţin, incepănd cu o jumătate de cană - pănă la o cană sau şi mai mult), adăugănd şi două linguri de unt, amestecănd totul, pănă se face ca un aluat. Lăsaţi să se răcorească şi inglobaţi 60 g de migdale pisate, 125 g zahăr, coaja de la o lămăie, puţină scorţişoară, şase gălbenuşuri, iar albuşurile bătute spumă le inglobaţi la urmă. Luaţi 500 g de cireşe negre şi tari, le scoateţi sămburii şi le amestecaţi cu restul compoziţiei. Luaţi o tavă pentru prăjituri, ungeţi-o bine cu unt, presăraţi-o cu pesmet şi turnaţi compoziţia budincii inăuntru. Puneţi tava cu budinca-minune in cuptorul bine incins in prealabil şi după vreo 30-35 de minute... să te ţii dezmăţ!

×
Subiecte în articol: gastronomie