x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

15 Mar 2005   •   00:00

15 MARTIE 2005

PREPARATE DIN CARNE

VACUTA CU FASOLE VERDE
INGREDIENTE:
  • un kg carne de vacuta
  • un kg fasole verde
  • o lingura cu bulion
  • 200 gr ceapa
  • o lingura faina
  • 100 ml ulei
  • doua legaturi marar
  • sare
  • Se inabusa fasolea verde, curatata si spalata, in putin ulei fierbinte. Se taie carnea bucati, se sareaza putin si se prajeste in ulei, pana ce incepe sa se rumeneasca. Se scoate apoi carnea si se pune peste fasole, iar in uleiul ramas se caleste ceapa taiata cubulete.

    Se adauga "in ploaie" faina si se mai lasa cateva minute pe foc. Se pune apoi si bulionul si se stinge cu apa calduta. Se mai lasa sa fiarba cateva minute, iar dupa ce se mai raceste se poate servi.

    SFAT

    Se serveste mancarea cu marar tocat.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    CIORBA OLTENEASCA DE VACUTA
    INGREDIENTE:
  • doua oase
  • 500 gr carne de vacuta
  • doua cepe
  • un morcov
  • un pastarnac
  • o telina
  • o radacina de patrunjel
  • un fir de praz
  • un cotor de varza dulce
  • 4 cartofi
  • o legatura leustean
  • un pahar smantana
  • Se sparg oasele si se pun la fiert in doi litri de apa. Dupa fierberea oaselor se pune si carnea macra de vaca la fiert.

    Intre timp se toaca zarzavatul si se pune la fiert in oala cu carne. Dupa jumatate de ora se adauga cartofii taiati cubulete si se mai lasa pe foc cateva minute, dupa care se drege cu putina smantana.

    SFAT

    Se serveste cu verdeata tocata marunt.

    BAUTURA:

    Riesling

    SPANAC CU MUSCHIULET DE VITA
    INGREDIENTE:
  • 600 gr muschi de vita
  • un kg spanac
  • o ceapa
  • doua linguri bulion
  • o lamaie
  • o capatana usturoi
  • sare
  • piper
  • ulei
  • Se spala spanacul, se curata, se opareste in apa clocotita cu sare si se marunteste. Carnea se curata, se spala, se taie bucati, apoi se pune sa fiarba inabusit intr-o cratita, impreuna cu ceapa tocata marunt, uleiul si doua pahare cu apa.

    Cand carnea este indeajuns de fiarta, se scoate, iar in sosul ramas se adauga usturoiul pisat, bulionul, sarea si piperul. Se mai lasa la fiert cateva minute, apoi se toarna peste spanac. Se adauga si carnea si se fierb impreuna inca un sfert de ora.

    SFAT

    Se serveste cu zeama de lamaie.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    CROCHETE DE PUI CU CARTOFI TARANESTI
    INGREDIENTE:
  • 300 gr carne de pui
  • 5 cartofi
  • o lingura cu unt
  • 2 oua
  • 3 linguri pesmet
  • doua linguri faina
  • 150 ml ulei
  • sare
  • piper macinat
  • 50 gr smantana
  • patrunjel verde
  • Se curata bine carnea si se taie bucati cat mai mici si mai subtiri. Separat, se bat intr-un castron ouale, iar bucatile de pui se trec mai intai prin faina, apoi prin ou si pesmet, dupa care se pun la prajit in tigaia cu ulei incins.

    Intre timp se curata cartofii, se taie cubulete si se pun intr-o tava unsa cu putin unt si se adauga un praf de sare si piper macinat. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se da la cuptor 30 de minute. Cand sunt gata, cartofii se asaza pe o farfurie langa bucatile de pui.

    SFAT

    Se serveste cu verdeata tocata deasupra sau cu smantana.

    BAUTURA:

    Merlot

    PUI CU CIUPERCI DE PADURE
    INGREDIENTE:
  • 600 gr piept de pui
  • 400 gr ciuperci de padure
  • 800 gr rosii
  • 100 ml ulei
  • o lingura cu faina
  • 50 ml vin alb
  • o legatura marar
  • sare piper
  • Se taie rosiile felii si se inabusa in apa amestecata cu o lingura de ulei. Apoi se scot si se paseaza. Se adauga faina, amestecata in prealabil cu putina apa rece si se pune la fiert 20 de minute. Carnea se curata, se portioneaza si se pune la rumenit intr-o cratita cu doua linguri de ulei. Cand este suficient de rumena se toarna peste ea sosul de rosii si se continua fierberea. Ciupercile se curata, se spala, se taie in feliute subtiri si se calesc in uleiul ramas, apoi se sting cu vin si se pun peste carne. Se adauga sare si piper si se mai lasa la fiert pana ce scade, apoi se presara cu verdeata tocata.

    SFAT

    Se serveste fierbinte.

    BAUTURA:

    Cabernet

    MANCARE DE ARPAGIC CU VITA
    INGREDIENTE:
  • 500 gr arpagic
  • 500 gr muschi de vita
  • o ceapa
  • 100 gr masline
  • 30 ml ulei
  • doua linguri cu faina
  • bulion
  • o lamaie
  • sare
  • piper
  • Arpagicul se spala, se lasa sa stea cateva minute in apa, apoi se curata. Se caleste in ulei impreuna cu ceapa si se adauga "in ploaie" faina, amestecand mereu ca sa nu se formeze cocoloase. Se stinge cu putin bulion, se sareaza si se pipereaza.

    Intre timp se curata bine muschiul, se spala si se taie bucati. Se prajesc in ulei incins, intorcandu-se cand pe o parte cand pe alta, ca sa nu se arda. Cand e gata se pune pe o farfurie si se asaza langa el cateva linguri din mancarea de arpagic.

    SFAT

    Se serveste cu muraturi.

    BAUTURA:

    Feteasca regala

    IAHNIE DE FASOLE CU AFUMATURA
    INGREDIENTE:
  • 400 gr fasole alba
  • 150 gr pastrama afumata
  • 100 gr carnati afumati
  • 100 gr costita afumata
  • 300 gr ciolan
  • un morcov
  • o ceapa
  • doua legaturi marar
  • o legatura tarhon
  • 150 ml vin alb
  • 100 ml bulion
  • foi de dafin, boia de ardei, sare, piper
  • Se fierbe fasolea impreuna cu pastrama, ciolanul si piperul in 3 litri de apa. Se adauga ceapa tocata marunt si morcovul ras, carnatii si costita taiate bucati, tarhonul tocat si vinul. Apoi se adauga si bulionul, boia de ardei si foaia de dafin si se lasa sa fiarba cel putin 30 de minute. Se ia de pe foc si se mai pune putina apa, sare, apoi se da la cuptor si se lasa pana ce scade.

    SFAT

    Se serveste fierbinte cu marar tocat deasupra.

    BAUTURA:

    Pinot noir

    MANCARE DE CIUPERCI CU CARNACIORI
    INGREDIENTE:
  • 400 gr ciuperci
  • 300 gr carnaciori de bere
  • 100 gr spanac
  • doua cepe
  • 50 ml ulei
  • 50 ml iaurt
  • doi catei de usturoi
  • o legatura marar
  • sare
  • piper
  • Ciupercile se curata, se spala si se taie felii. Spanacul se curata, se opareste in apa cu sare, apoi se bate cu lingura pana ce se obtine un piure. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Se incinge intr-o cratita uleiul, apoi se adauga doua linguri cu apa si se inabusa ceapa si ciupercile. Se lasa o jumatate de ora, dupa care se adauga piureul de spanac, usturoiul pisat, sarea si piperul. Se continua fierberea inca 10 minute, apoi se ia de pe foc si se amesteca si cu iaurtul. Se toaca mararul si se pune peste mancare.

    SFAT

    Se serveste cu castraveciori murati.

    BAUTURA:

    Cabernet

    PREPARATE DIN PESTE

    SALATA DE TON CU LEGUME
    INGREDIENTE:
  • salata verde
  • doua rosii
  • 3 castraveti
  • 4 ridichi
  • doua conserve de ton
  • 50 ml ulei de masline
  • sare
  • piper alb
  • o ceapa rosie
  • oregano
  • 100 gr porumb
  • Se taie salata in bucati potrivit de mari si se asaza intr-un castron. Se taie rosiile si castravetii cubulete, ceapa solzisori, iar ridichile se dau pe razatoare. Se amesteca toate, apoi se adauga tonul maruntit, porumbul, uleiul, sarea si piperul. Se da totul la frigider pentru cateva minute. Cand se scoate se presara deasupra putin oregano.

    SFAT

    Se serveste rece.

    BAUTURA:

    Pinot gris

    SALATA DE SOMON CU LEGUME
    INGREDIENTE:
  • 300 gr somon
  • 5 cartofi
  • 3 morcovi
  • 150 gr porumb
  • doua linguri maioneza
  • 50 gr masline
  • patrunjel
  • doua oua
  • ulei de masline
  • lamaie
  • Se taie cartofii cubulete si morcovii rondele si se pun la fiert in apa cu sare. Ouale se fierb tare si se taie felii subtiri sau cubulete, in functie de preferinte. Somonul se taie fasii subtiri si se amesteca cu cartofii, ouale si morcovii fierti. Se picura deasupra putin ulei si se adauga porumbul, maslinele curatate de samburi, patrunjelul si maioneza, apoi se amesteca totul bine. Se lasa o ora la frigider, apoi se poate servi.

    SFAT

    Se garniseste cu felii de lamaie.

    BAUTURA:

    Tuica

    CALAMAR IN SOS PICANT
    INGREDIENTE:
  • 500 gr felii de calamar
  • 600 gr rosii
  • 50 gr faina
  • sare
  • piper
  • curry
  • 3 linguri ulei
  • Calamarul gata fiert se da prin faina si se rumeneste putin intr-o tigaie cu ulei incins. Apoi se scoate si se lasa cateva minute la scurs.

    Intre timp se prepara un sos de rosii astfel: se oparesc rosiile in apa clocotita, se curata de pielite si de seminte, iar apoi se dau pe razatoare si se pun la fiert un sfert de ora. Se pune si uleiul la incins, iar cand este fierbinte se adauga faina, care se stinge apoi cu zeama in care au fiert rosiile. Se adauga sarea, piperul si curry, apoi se lasa la fiert, amestecand mereu, pana se ingroasa. Cand sosul este gata, se ia de pe foc si se adauga in el feliile de calamar.

    SFAT

    Se poate servi cu ardei iute.

    BAUTURA:

    Sherry

    SALATA PARIZIANA CU TON
    INGREDIENTE:
  • 3 oua rascoapte
  • 400 gr sunca
  • doua conserve de ton
  • o conopida
  • 4 cartofi
  • 250 gr fasole
  • doua salate
  • o ceapa
  • 250 gr rosii
  • doua linguri otet
  • sare
  • piper
  • 50 gr ulei de masline
  • o legatura patrunjel
  • Fasolea, cartofii, conopida si ouale se fierb fiecare separat. Se prepara un sos din ulei, otet, sare si piper. Se asaza cartofii taiati felii pe o farfurie, iar langa ei se asaza fasolea verde taiata bucatele, apoi frunzele de salata pe care se pun bucatile de ton si sunca taiata cubulete sau fasii. Apoi se pun feliile de oua, presarate cu ceapa tocata. Se adauga si buchetelele de conopida, rosiile feliate si patrunjelul tocat. La final se stropeste totul cu sosul preparat si se da la frigider cateva minute.

    SFAT

    Se serveste rece.

    BAUTURA:

    Muscat Ottonel

    SALATA DE SOMON CU MOZZARELLA
    INGREDIENTE:
  • 200 gr file de somon
  • o salata
  • zeama de la o lamaie
  • 100 ml vin alb
  • 50 ml ulei masline
  • sare
  • 200 gr mozzarella
  • coaja rasa de lamaie
  • Se curata fileurile de somon, se sareaza si se asaza pe un platou. Peste ele se toarna cateva picaturi de vin, ulei si zeama de lamaie. La sfarsit se presara si coaja rasa de lamaie. Se pun apoi pe platou frunzele de salata, intercalate cu felii de somon si cu branza mozarella taiata cubulete. Se mai stropeste o data cu zeama de lamaie, dupa care se poate servi.

    SFAT

    Se poate servi si cu sos de smantana.

    BAUTURA:

    Cherry

    PASTE CU TON
    INGREDIENTE:
  • 500 gr paste melcisori
  • 6 catei de usturoi
  • o conserva de ton
  • ketchup
  • 50 ml ulei
  • Se pun pastele la fiert intr-o oala cu apa si sare se lasa la fiert 10 minute. Se pune putin ulei la incins si se prajeste in el usturoiul pana ce capata o culoare galben-maronie. Se toarna apoi uleiul si usturoiul prajit, peste pastele fierte si lasate la scurs. Se adauga apoi tonul si se amesteca cat sa nu ramana pestele la suprafata.

    SFAT

    Se servesc cu ketchup.

    BAUTURA:

    Traminer

    PASTRAV FRIPT CU CARTOFI PRAJITI
    INGREDIENTE:
  • un pastrav
  • 4 cartofi
  • 200 ml ulei
  • lamaie
  • sare
  • Pestele se curata, se spala, se sareaza si se usuca. Se unge apoi cu ulei, se inveleste in hartie de pergament si se frige pe gratar. Intre timp se curata cartofii de coaja, se taie felii si se prajesc intr-o tigaie cu ulei. Cand sunt gata se pun pe o farfurie, alaturi de pestele fript si scos din hartie si stropit cu zeama de lamaie.

    SFAT

    Pestele se poate servi si cu cartofi natur sau piure.

    BAUTURA:

    Cabernet Sauvignon

    SOMON SPECIAL CU LEGUME
    INGREDIENTE:
  • 8 medalioane de somon
  • 100 ml ulei de masline
  • doua lamai
  • 100 gr masline
  • 3 morcovi
  • o legatura patrunjel
  • 4 cartofi
  • sare
  • piper
  • Somonul se spala bine si se usuca intr-un prosop. Se pune apoi la fript, pe gratar sau pe plita aragazului si se lasa cateva minute. Cand este aproape gata se asaza pe un platou langa cartofii si morcovii fierti si taiati rondele si maslinele tocate fin. Se adauga sare si piper macinat, dupa gust. Peste peste se asaza felii de lamaie.

    SFAT

    Se serveste cu patrunjel tocat.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    PREPARATE DIN LEGUME

    MANCARE DE MAZARE CU SOS DE SMANTANA
    INGREDIENTE:
  • 800 gr mazare verde
  • 100 ml ulei
  • doua linguri faina
  • doua cepe
  • doua linguri cu bulion
  • o lingura zahar
  • marar
  • sare

    SOSUL
  • 100 gr unt
  • 200 gr faina
  • 200 gr smantana
  • 200 gr mustar
  • Ceapa se curata si se toaca marunt. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se pune ceapa la prajit. Se amesteca si faina, se adauga bulionul, zaharul si se lasa la fiert cu putina apa.

    Separat se face un sos de smantana astfel: se infierbanta untul, se adauga faina, apoi se caleste. Se stinge cu putina apa si se lasa sa fiarba cateva minute. Intre timp se amesteca mazarea fiarta separat in sosul de bulion si se adauga apoi si sosul de smantana si mararul. Se da la cuptor, unde se lasa 20 de minute.

    SFAT

    Se serveste fierbinte, cu mamaliguta calda.

    BAUTURA:

    Muscat Ottonel

    CARTOFI TARANESTI
    INGREDIENTE:
  • 4 cartofi mari
  • sare
  • piper
  • 5 catei usturoi
  • ulei
  • smantana
  • Cartofii spalati si curatati se taie cubulete si se pun intr-o tava unsa, se sareaza si se pipereaza. Se acopera tava cu o folie de aluminiu si se da la cuptor.

    Intre timp se zdrobeste usturoiul si se freaca si cu cateva picaturi de ulei, pana se formeaza o pasta. Dupa ce se scot cartofii din cuptor se toarna peste ei sosul de usturoi si putina smantana.

    SFAT

    Se pot adauga in tava si bucatele de slanina, amestecate printre cartofi, pentru mai multa savoare.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    SALATA TURCEASCA
    INGREDIENTE:
  • 4 castraveti mari
  • un ardei gras
  • 4 catei de usturoi
  • 400 gr iaurt
  • 50 ml ulei
  • o legatura marar
  • sare
  • piper
  • Castravetii se sareaza, se taie rondele si se lasa sa stea in zeama lor timp de o ora. Ardeiul se curata si se taie marunt. Usturoiul, dupa ce a fost curatat, se trece prin presa de usturoi si se amesteca bine cu putin ulei.

    Se storc castravetii de apa si se pun intr-un castron, unde se amesteca si cu iaurtul si usturoiul frecat cu ulei. Apoi se condimenteaza dupa preferinte.

    SFAT

    Se serveste rece, presarata cu marar tocat.

    BAUTURA:

    Palinca

    SALATA DE CRUDITATI CU OREZ
    INGREDIENTE:
  • 3 morcovi
  • 200 gr telina
  • doua mere
  • 200 gr porumb fiert
  • frunze de telina
  • 200 gr nuci
  • 150 gr orez
  • sare
  • o lamaie
  • Morcovii se curata, se spala si se dau pe razatoare. Telina se curata de coaja si se rade. Nucile se sparg si se toaca marunt. Lamaia se taie in doua: o jumatate se taie cubulete, iar cealalta se stoarce pentru zeama. Merele se curata si se taie cubulete.

    Intre timp se fierbe orezul si se sareaza. Se amesteca intr-o salatiera morcovii, merele, telina, nucile, lamaia, zeama de lamaie, porumbul si orezul. Se amesteca totul bine si se da cateva minute la rece.

    SFAT

    Se orneaza cu frunzulitele de telina.

    BAUTURA:

    Votca

    MANCARE DE CIUPERCI DE PADURE
    INGREDIENTE:
  • 500 gr ciuperci de padure
  • 250 gr iaurt
  • doua linguri faina
  • o ceapa mare
  • sare
  • ulei
  • cimbru
  • Se taie ceapa si se caleste in ulei, pana cand devine sticloasa. Se adauga cimbrul si ciupercile taiate feliute si se calesc cateva minute. Faina se amesteca apoi cu iaurtul si se toarna peste ciuperci. Se potriveste de sare si se lasa la fiert pana ce mancarea capata consistenta.

    SFAT

    Se poate servi cu bucatele mici de branza.

    BAUTURA:

    Cabernet

    IAHNIE DE FASOLE CU FOI DE DAFIN
    INGREDIENTE:
  • 250 gr fasole boabe
  • o ceapa
  • foi de dafin
  • 100 ml untdelemn
  • un litru suc de rosii
  • 25 gr faina
  • patrunjel
  • marar
  • tarhon
  • cimbru
  • 150 ml smantana
  • zeama de lamaie
  • piper
  • sare
  • Fasolea se pune la inmuiat. A doua zi, dupa ce a fost spalata in doua-trei ape reci, se pune la fiert tot cu apa rece. Se fierbe acoperita la foc mic, pana cand se inmoaie bobul si coaja. Cand fasolea este fiarta, apa este scazuta pana la nivelul boabelor.

    Ceapa taiata marunt se caleste intr-o cratita la foc mic, in tot untdelemnul, cu o lingurita de sare, pana devine rumenie. Se stinge cu sucul de rosii si se toarna peste fasolea fiarta, adaugand piper, foile de dafin, tarhonul si o ramura de cimbru. Faina se freaca cu doua linguri cu apa rece si se amesteca si cu fasolea, lasand sa fiarba cateva clocote. Apoi se ia cratita de pe foc, mancarea se sareaza dupa gust, dupa care se acreste cu zeama de lamaie. Deasupra se pun frunze de marar si patrunjel taiate marunt.

    SFAT

    Se serveste calda cu smantana.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    MANCARE CU ROSII Si MORCOVI
    INGREDIENTE:
  • doua cani cu mazare
  • o lingura ulei de masline
  • un catel de usturoi
  • doua cepe mari
  • doi cartofi
  • 4 morcovi
  • 5 rosii
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper
  • Ceapa si usturoiul tocate se inabusa in ulei de masline. Se spala rosiile si se curata de pielite, adaugandu-se peste compozitia din cratita. Se adauga mazarea, amestecand contiunuu, iar sarea si piperul se pun dupa gust. Daca este nevoie se adauga apa si se fierbe cu totul. Dupa ce legumele au fiert se pune deasupra patrunjel tocat.

    SFAT

    Se serveste calda.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    SALATA DE CIUPERCI CU GOGOSARI MURATI
    INGREDIENTE:
  • 100 gr ciuperci de padure
  • usturoi
  • suc de lamaie
  • 3 gogosari murati
  • piper
  • ulei de masline
  • sare
  • Se pun ciupercile taiate felii intr-un bol, se adauga usturoiul pisat marunt, sucul de lamaie si uleiul de masline. Se amesteca bine, dupa care se adauga gogosarii murati. Se presara piper si sare dupa gust.

    SFAT

    Se poate servi si cu maioneza.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    PREPARATE DULCI

    COMPOT DE CAISE
    INGREDIENTE:
  • un kg caise tari
  • 200 gr zahar
  • 3 litri de apa
  • o lingurita zeama de lamaie
  • Se pun la fiert apa cu zaharul. In acest timp, se curata caisele de pielite si se lasa sa stea in apa rece. Cand zaharul s-a topit, se pun zeama de lamaie si caisele scoase din apa rece. Se lasa sa fiarba la foc mic cateva clocote, luand din cand in cand spuma in timpul fierberii.

    SFAT

    Se serveste rece.

    BAUTURA:

    -

    NEGRUTA ECONOMICA
    INGREDIENTE:
  • 100 gr ciocolata
  • 100 gr unt
  • 75 gr nuci macinate
  • 250 gr zahar
  • un plic zahar vanilinat
  • 3 oua
  • 150 gr faina
  • praf de copt
  • Ciocolata si untul se topesc si se lasa sa se racoreasca. Se bat ouale spuma cu zaharul si cu zaharul vanilinat. Se adauga ciocolata topita, nucile prajite si macinate si faina amestecata cu praful de copt. Se pune amestecul in tava si se coace la foc potrivit.

    SFAT

    Prajitura se serveste calda.

    BAUTURA:

    Busuioaca de Bohotin

    PLACINTA DANEZA Cu MERE
    INGREDIENTE:
  • 750 gr faina
  • 250 gr margarina
  • un ou
  • lapte
  • 8 mere mari curatate
  • doua lingurite praf de scortisoara
  • 200 gr zahar
  • sare
  • Se pun faina, sarea si margarina intr-un castron si se amesteca. Se separa albusul de galbenus, iar in galbenusul batut s
    ×