15 MARTIE 2005
PREPARATE DIN CARNE
VACUTA
CU FASOLE VERDE
|
INGREDIENTE:
un kg carne de vacuta
un kg fasole verde
o lingura cu bulion
200 gr ceapa
o lingura faina
100 ml ulei
doua legaturi marar
sare
|
Se inabusa fasolea verde, curatata si spalata, in putin ulei fierbinte. Se taie carnea bucati, se sareaza putin si se prajeste in ulei, pana ce incepe sa se rumeneasca. Se scoate apoi carnea si se pune peste fasole, iar in uleiul ramas se caleste ceapa taiata cubulete.
Se adauga "in ploaie" faina si se mai lasa cateva minute pe foc. Se pune apoi si bulionul si se stinge cu apa calduta. Se mai lasa sa fiarba cateva minute, iar dupa ce se mai raceste se poate servi.
SFAT
Se serveste mancarea cu marar tocat.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
|
|
CIORBA
OLTENEASCA
DE VACUTA
|
INGREDIENTE:
doua oase
500 gr carne de vacuta
doua cepe
un morcov
un pastarnac
o telina
o radacina de patrunjel
un fir de praz
un cotor de varza dulce
4 cartofi
o legatura leustean
un pahar smantana
|
Se sparg oasele si se pun la fiert in doi litri de apa. Dupa fierberea oaselor se pune si carnea macra de vaca la fiert.
Intre timp se toaca zarzavatul si se pune la fiert in oala cu carne. Dupa jumatate de ora se adauga cartofii taiati cubulete si se mai lasa pe foc cateva minute, dupa care se drege cu putina smantana.
SFAT
Se serveste cu verdeata tocata marunt.
BAUTURA: Riesling
|
|
SPANAC
CU MUSCHIULET DE VITA
|
INGREDIENTE:
600 gr muschi
de vita
un kg spanac
o ceapa
doua linguri bulion
o lamaie
o capatana usturoi
sare
piper
ulei
|
Se spala spanacul, se curata, se opareste in apa clocotita cu sare si se marunteste. Carnea se curata, se spala, se taie bucati, apoi se pune sa fiarba inabusit intr-o cratita, impreuna cu ceapa tocata marunt, uleiul si doua pahare cu apa.
Cand carnea este indeajuns de fiarta, se scoate, iar in sosul ramas se adauga usturoiul pisat, bulionul, sarea si piperul. Se mai lasa la fiert cateva minute, apoi se toarna peste spanac. Se adauga si carnea si se fierb impreuna inca un sfert de ora.
SFAT
Se serveste cu zeama de lamaie.
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
|
|
CROCHETE DE PUI CU CARTOFI TARANESTI
|
INGREDIENTE:
300 gr carne de pui
5 cartofi
o lingura cu unt
2 oua
3 linguri pesmet
doua linguri faina
150 ml ulei
sare
piper macinat
50 gr smantana
patrunjel verde
|
Se curata bine carnea si se taie bucati cat mai mici si mai subtiri. Separat, se bat intr-un castron ouale, iar bucatile de pui se trec mai intai prin faina, apoi prin ou si pesmet, dupa care se pun la prajit in tigaia cu ulei incins.
Intre timp se curata cartofii, se taie cubulete si se pun intr-o tava unsa cu putin unt si se adauga un praf de sare si piper macinat. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se da la cuptor 30 de minute. Cand sunt gata, cartofii se asaza pe o farfurie langa bucatile de pui.
SFAT
Se serveste cu verdeata tocata deasupra sau cu smantana.
BAUTURA: Merlot
|
|
PUI CU CIUPERCI DE PADURE
|
INGREDIENTE:
600 gr piept de pui
400 gr ciuperci de padure
800 gr rosii
100 ml ulei
o lingura cu faina
50 ml vin alb
o legatura marar
sare piper
|
Se taie rosiile felii si se inabusa in apa amestecata cu o lingura de ulei. Apoi se scot si se paseaza. Se adauga faina, amestecata in prealabil cu putina apa rece si se pune la fiert 20 de minute. Carnea se curata, se portioneaza si se pune la rumenit intr-o cratita cu doua linguri de ulei. Cand este suficient de rumena se toarna peste ea sosul de rosii si se continua fierberea. Ciupercile se curata, se spala, se taie in feliute subtiri si se calesc in uleiul ramas, apoi se sting cu vin si se pun peste carne. Se adauga sare si piper si se mai lasa la fiert pana ce scade, apoi se presara cu verdeata tocata.
SFAT
Se serveste fierbinte.
BAUTURA: Cabernet
|
|
MANCARE
DE ARPAGIC
CU VITA
|
INGREDIENTE:
500 gr arpagic
500 gr muschi
de vita
o ceapa
100 gr masline
30 ml ulei
doua linguri
cu faina
bulion
o lamaie
sare
piper
|
Arpagicul se spala, se lasa sa stea cateva minute in apa, apoi se curata. Se caleste in ulei impreuna cu ceapa si se adauga "in ploaie" faina, amestecand mereu ca sa nu se formeze cocoloase. Se stinge cu putin bulion, se sareaza si se pipereaza.
Intre timp se curata bine muschiul, se spala si se taie bucati. Se prajesc in ulei incins, intorcandu-se cand pe o parte cand pe alta, ca sa nu se arda. Cand e gata se pune pe o farfurie si se asaza langa el cateva linguri din mancarea de arpagic.
SFAT
Se serveste cu muraturi.
BAUTURA: Feteasca regala
|
|
IAHNIE DE FASOLE CU AFUMATURA
|
INGREDIENTE:
400 gr fasole alba
150 gr pastrama afumata
100 gr carnati afumati
100 gr costita
afumata
300 gr ciolan
un morcov
o ceapa
doua legaturi marar
o legatura tarhon
150 ml vin alb
100 ml bulion
foi de dafin, boia de ardei, sare, piper
|
Se fierbe fasolea impreuna cu pastrama, ciolanul si piperul in 3 litri de apa. Se adauga ceapa tocata marunt si morcovul ras, carnatii si costita taiate bucati, tarhonul tocat si vinul. Apoi se adauga si bulionul, boia de ardei si foaia de dafin si se lasa sa fiarba cel putin 30 de minute. Se ia de pe foc si se mai pune putina apa, sare, apoi se da la cuptor si se lasa pana ce scade.
SFAT
Se serveste fierbinte cu marar tocat deasupra.
BAUTURA: Pinot noir
|
|
MANCARE
DE CIUPERCI
CU CARNACIORI
|
INGREDIENTE:
400 gr ciuperci
300 gr carnaciori de bere
100 gr spanac
doua cepe
50 ml ulei
50 ml iaurt
doi catei de
usturoi
o legatura marar
sare
piper
|
Ciupercile se curata, se spala si se taie felii. Spanacul se curata, se opareste in apa cu sare, apoi se bate cu lingura pana ce se obtine un piure. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Se incinge intr-o cratita uleiul, apoi se adauga doua linguri cu apa si se inabusa ceapa si ciupercile. Se lasa o jumatate de ora, dupa care se adauga piureul de spanac, usturoiul pisat, sarea si piperul. Se continua fierberea inca 10 minute, apoi se ia de pe foc si se amesteca si cu iaurtul. Se toaca mararul si se pune peste mancare.
SFAT
Se serveste cu castraveciori murati.
BAUTURA: Cabernet
|
|
PREPARATE DIN PESTE
SALATA DE TON CU LEGUME
|
INGREDIENTE:
salata verde
doua rosii
3 castraveti
4 ridichi
doua conserve de ton
50 ml ulei de masline
sare
piper alb
o ceapa rosie
oregano
100 gr porumb
|
Se taie salata in bucati potrivit de mari si se asaza intr-un castron. Se taie rosiile si castravetii cubulete, ceapa solzisori, iar ridichile se dau pe razatoare. Se amesteca toate, apoi se adauga tonul maruntit, porumbul, uleiul, sarea si piperul. Se da totul la frigider pentru cateva minute. Cand se scoate se presara deasupra putin oregano.
SFAT
Se serveste rece.
BAUTURA: Pinot gris
|
|
SALATA
DE SOMON
CU LEGUME
|
INGREDIENTE:
300 gr somon
5 cartofi
3 morcovi
150 gr porumb
doua linguri maioneza
50 gr masline
patrunjel
doua oua
ulei de masline
lamaie
|
Se taie cartofii cubulete si morcovii rondele si se pun la fiert in apa cu sare. Ouale se fierb tare si se taie felii subtiri sau cubulete, in functie de preferinte. Somonul se taie fasii subtiri si se amesteca cu cartofii, ouale si morcovii fierti. Se picura deasupra putin ulei si se adauga porumbul, maslinele curatate de samburi, patrunjelul si maioneza, apoi se amesteca totul bine. Se lasa o ora la frigider, apoi se poate servi.
SFAT
Se garniseste cu felii de lamaie.
BAUTURA: Tuica
|
|
CALAMAR
IN SOS PICANT
|
INGREDIENTE:
500 gr felii de calamar
600 gr rosii
50 gr faina
sare
piper
curry
3 linguri ulei
|
Calamarul gata fiert se da prin faina si se rumeneste putin intr-o tigaie cu ulei incins. Apoi se scoate si se lasa cateva minute la scurs.
Intre timp se prepara un sos de rosii astfel: se oparesc rosiile in apa clocotita, se curata de pielite si de seminte, iar apoi se dau pe razatoare si se pun la fiert un sfert de ora. Se pune si uleiul la incins, iar cand este fierbinte se adauga faina, care se stinge apoi cu zeama in care au fiert rosiile. Se adauga sarea, piperul si curry, apoi se lasa la fiert, amestecand mereu, pana se ingroasa. Cand sosul este gata, se ia de pe foc si se adauga in el feliile de calamar.
SFAT
Se poate servi cu ardei iute.
BAUTURA: Sherry
|
|
SALATA PARIZIANA CU TON
|
INGREDIENTE:
3 oua rascoapte
400 gr sunca
doua conserve de ton
o conopida
4 cartofi
250 gr fasole
doua salate
o ceapa
250 gr rosii
doua linguri otet
sare
piper
50 gr ulei de masline
o legatura
patrunjel
|
Fasolea, cartofii, conopida si ouale se fierb fiecare separat. Se prepara un sos din ulei, otet, sare si piper. Se asaza cartofii taiati felii pe o farfurie, iar langa ei se asaza fasolea verde taiata bucatele, apoi frunzele de salata pe care se pun bucatile de ton si sunca taiata cubulete sau fasii. Apoi se pun feliile de oua, presarate cu ceapa tocata. Se adauga si buchetelele de conopida, rosiile feliate si patrunjelul tocat. La final se stropeste totul cu sosul preparat si se da la frigider cateva minute.
SFAT
Se serveste rece.
BAUTURA: Muscat Ottonel
|
|
SALATA
DE SOMON
CU MOZZARELLA
|
INGREDIENTE:
200 gr file de somon
o salata
zeama de la o lamaie
100 ml vin alb
50 ml ulei masline
sare
200 gr mozzarella
coaja rasa de lamaie
|
Se curata fileurile de somon, se sareaza si se asaza pe un platou. Peste ele se toarna cateva picaturi de vin, ulei si zeama de lamaie. La sfarsit se presara si coaja rasa de lamaie. Se pun apoi pe platou frunzele de salata, intercalate cu felii de somon si cu branza mozarella taiata cubulete. Se mai stropeste o data cu zeama de lamaie, dupa care se poate servi.
SFAT
Se poate servi si cu sos de smantana.
BAUTURA: Cherry
|
|
PASTE
CU TON
|
INGREDIENTE:
500 gr paste melcisori
6 catei de usturoi
o conserva de ton
ketchup
50 ml ulei
|
Se pun pastele la fiert intr-o oala cu apa si sare se lasa la fiert 10 minute. Se pune putin ulei la incins si se prajeste in el usturoiul pana ce capata o culoare galben-maronie. Se toarna apoi uleiul si usturoiul prajit, peste pastele fierte si lasate la scurs. Se adauga apoi tonul si se amesteca cat sa nu ramana pestele la suprafata.
SFAT
Se servesc cu ketchup.
BAUTURA: Traminer
|
|
PASTRAV
FRIPT CU CARTOFI PRAJITI
|
INGREDIENTE:
un pastrav
4 cartofi
200 ml ulei
lamaie
sare
|
Pestele se curata, se spala, se sareaza si se usuca. Se unge apoi cu ulei, se inveleste in hartie de pergament si se frige pe gratar. Intre timp se curata cartofii de coaja, se taie felii si se prajesc intr-o tigaie cu ulei. Cand sunt gata se pun pe o farfurie, alaturi de pestele fript si scos din hartie si stropit cu zeama de lamaie.
SFAT
Pestele se poate servi si cu cartofi natur sau piure.
BAUTURA: Cabernet Sauvignon
|
|
SOMON SPECIAL CU LEGUME
|
INGREDIENTE:
8 medalioane de somon
100 ml ulei de masline
doua lamai
100 gr masline
3 morcovi
o legatura
patrunjel
4 cartofi
sare
piper
|
Somonul se spala bine si se usuca intr-un prosop. Se pune apoi la fript, pe gratar sau pe plita aragazului si se lasa cateva minute. Cand este aproape gata se asaza pe un platou langa cartofii si morcovii fierti si taiati rondele si maslinele tocate fin. Se adauga sare si piper macinat, dupa gust. Peste peste se asaza felii de lamaie.
SFAT
Se serveste cu patrunjel tocat.
BAUTURA: Sauvignon
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
MANCARE DE MAZARE CU SOS DE SMANTANA
|
INGREDIENTE:
800 gr mazare verde
100 ml ulei
doua linguri faina
doua cepe
doua linguri
cu bulion
o lingura zahar
marar
sare
SOSUL
100 gr unt
200 gr faina
200 gr smantana
200 gr mustar
|
Ceapa se curata si se toaca marunt. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se pune ceapa la prajit. Se amesteca si faina, se adauga bulionul, zaharul si se lasa la fiert cu putina apa.
Separat se face un sos de smantana astfel: se infierbanta untul, se adauga faina, apoi se caleste. Se stinge cu putina apa si se lasa sa fiarba cateva minute. Intre timp se amesteca mazarea fiarta separat in sosul de bulion si se adauga apoi si sosul de smantana si mararul. Se da la cuptor, unde se lasa 20 de minute.
SFAT
Se serveste fierbinte, cu mamaliguta calda.
BAUTURA: Muscat Ottonel
|
|
CARTOFI TARANESTI
|
INGREDIENTE:
4 cartofi mari
sare
piper
5 catei usturoi
ulei
smantana
|
Cartofii spalati si curatati se taie cubulete si se pun intr-o tava unsa, se sareaza si se pipereaza. Se acopera tava cu o folie de aluminiu si se da la cuptor.
Intre timp se zdrobeste usturoiul si se freaca si cu cateva picaturi de ulei, pana se formeaza o pasta. Dupa ce se scot cartofii din cuptor se toarna peste ei sosul de usturoi si putina smantana.
SFAT
Se pot adauga in tava si bucatele de slanina, amestecate printre cartofi, pentru mai multa savoare.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
|
|
SALATA TURCEASCA
|
INGREDIENTE:
4 castraveti mari
un ardei gras
4 catei de usturoi
400 gr iaurt
50 ml ulei
o legatura marar
sare
piper
|
Castravetii se sareaza, se taie rondele si se lasa sa stea in zeama lor timp de o ora. Ardeiul se curata si se taie marunt. Usturoiul, dupa ce a fost curatat, se trece prin presa de usturoi si se amesteca bine cu putin ulei.
Se storc castravetii de apa si se pun intr-un castron, unde se amesteca si cu iaurtul si usturoiul frecat cu ulei. Apoi se condimenteaza dupa preferinte.
SFAT
Se serveste rece, presarata cu marar tocat.
BAUTURA: Palinca
|
|
SALATA
DE CRUDITATI
CU OREZ
|
INGREDIENTE:
3 morcovi
200 gr telina
doua mere
200 gr porumb fiert
frunze de telina
200 gr nuci
150 gr orez
sare
o lamaie
|
Morcovii se curata, se spala si se dau pe razatoare. Telina se curata de coaja si se rade. Nucile se sparg si se toaca marunt. Lamaia se taie in doua: o jumatate se taie cubulete, iar cealalta se stoarce pentru zeama. Merele se curata si se taie cubulete.
Intre timp se fierbe orezul si se sareaza. Se amesteca intr-o salatiera morcovii, merele, telina, nucile, lamaia, zeama de lamaie, porumbul si orezul. Se amesteca totul bine si se da cateva minute la rece.
SFAT
Se orneaza cu frunzulitele de telina.
BAUTURA: Votca
|
|
MANCARE
DE CIUPERCI
DE PADURE
|
INGREDIENTE:
500 gr ciuperci de padure
250 gr iaurt
doua linguri faina
o ceapa mare
sare
ulei
cimbru
|
Se taie ceapa si se caleste in ulei, pana cand devine sticloasa. Se adauga cimbrul si ciupercile taiate feliute si se calesc cateva minute. Faina se amesteca apoi cu iaurtul si se toarna peste ciuperci. Se potriveste de sare si se lasa la fiert pana ce mancarea capata consistenta.
SFAT
Se poate servi cu bucatele mici de branza.
BAUTURA: Cabernet
|
|
IAHNIE DE FASOLE CU FOI DE DAFIN
|
INGREDIENTE:
250 gr fasole boabe
o ceapa
foi de dafin
100 ml untdelemn
un litru suc de rosii
25 gr faina
patrunjel
marar
tarhon
cimbru
150 ml smantana
zeama de lamaie
piper
sare
|
Fasolea se pune la inmuiat. A doua zi, dupa ce a fost spalata in doua-trei ape reci, se pune la fiert tot cu apa rece. Se fierbe acoperita la foc mic, pana cand se inmoaie bobul si coaja. Cand fasolea este fiarta, apa este scazuta pana la nivelul boabelor.
Ceapa taiata marunt se caleste intr-o cratita la foc mic, in tot untdelemnul, cu o lingurita de sare, pana devine rumenie. Se stinge cu sucul de rosii si se toarna peste fasolea fiarta, adaugand piper, foile de dafin, tarhonul si o ramura de cimbru. Faina se freaca cu doua linguri cu apa rece si se amesteca si cu fasolea, lasand sa fiarba cateva clocote. Apoi se ia cratita de pe foc, mancarea se sareaza dupa gust, dupa care se acreste cu zeama de lamaie. Deasupra se pun frunze de marar si patrunjel taiate marunt.
SFAT
Se serveste calda cu smantana.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
|
|
MANCARE CU ROSII Si MORCOVI
|
INGREDIENTE:
doua cani
cu mazare
o lingura ulei de masline
un catel de usturoi
doua cepe mari
doi cartofi
4 morcovi
5 rosii
o legatura de patrunjel
sare
piper
|
Ceapa si usturoiul tocate se inabusa in ulei de masline. Se spala rosiile si se curata de pielite, adaugandu-se peste compozitia din cratita. Se adauga mazarea, amestecand contiunuu, iar sarea si piperul se pun dupa gust. Daca este nevoie se adauga apa si se fierbe cu totul. Dupa ce legumele au fiert se pune deasupra patrunjel tocat.
SFAT
Se serveste calda.
BAUTURA: Sauvignon
|
|
SALATA
DE CIUPERCI
CU GOGOSARI MURATI
|
INGREDIENTE:
100 gr ciuperci de padure
usturoi
suc de lamaie
3 gogosari murati
piper
ulei de masline
sare
|
Se pun ciupercile taiate felii intr-un bol, se adauga usturoiul pisat marunt, sucul de lamaie si uleiul de masline. Se amesteca bine, dupa care se adauga gogosarii murati. Se presara piper si sare dupa gust.
SFAT
Se poate servi si cu maioneza.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
PREPARATE DULCI
COMPOT
DE CAISE
|
INGREDIENTE:
un kg caise tari
200 gr zahar
3 litri de apa
o lingurita zeama de lamaie
|
Se pun la fiert apa cu zaharul. In acest timp, se curata caisele de pielite si se lasa sa stea in apa rece. Cand zaharul s-a topit, se pun zeama de lamaie si caisele scoase din apa rece. Se lasa sa fiarba la foc mic cateva clocote, luand din cand in cand spuma in timpul fierberii.
SFAT
Se serveste rece.
BAUTURA: -
|
|
NEGRUTA
ECONOMICA
|
INGREDIENTE:
100 gr ciocolata
100 gr unt
75 gr nuci macinate
250 gr zahar
un plic zahar
vanilinat
3 oua
150 gr faina
praf de copt
|
Ciocolata si untul se topesc si se lasa sa se racoreasca. Se bat ouale spuma cu zaharul si cu zaharul vanilinat. Se adauga ciocolata topita, nucile prajite si macinate si faina amestecata cu praful de copt. Se pune amestecul in tava si se coace la foc potrivit.
SFAT
Prajitura se serveste calda.
BAUTURA: Busuioaca de Bohotin
|
|
PLACINTA DANEZA Cu MERE
|
INGREDIENTE:
750 gr faina
250 gr margarina
un ou
lapte
8 mere mari curatate
doua lingurite praf de scortisoara
200 gr zahar
sare
|
Se pun faina, sarea si margarina intr-un castron si se amesteca. Se separa albusul de galbenus, iar in galbenusul batut s | |
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-