x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţetele indiene ale lui Gordon Ramsay

Reţetele indiene ale lui Gordon Ramsay

de Tudor Cires    |    28 Mar 2011   •   16:25

După ce acum doi ani a petrecut şase săptămâni în India, Gordon Ramsay a redactat o carte de bucate indiene, care va ieşi pe piaţă în primăvara aceasta, urmând a fi lansată simultan în Marea Britanie, India şi Statele Unite.

Cu toate că a învăţat primele reţete culinare în urmă cu mai bine de trei decenii – primul maestru fiindu-i chiar mama sa – micul Gordon nu şi-a propus de la bun început să fie bucătar. La îndemnul tatălui său, a început să practice fotbalul şi numai un accident stupid l-a îndepărtat de arena sportivă. Ramsay nu este însă deloc nemulţumit de acest lucru, performanţa pe care n-a izbutit-o în teren fiind atinsă deja de multă vreme în cuhnie. Ceva-ceva tot a adus însă cu el în bucătărie, şi nu doar spiritul sportiv – că-i plac competiţiile se vede şi din tematica unora dintre showurile culinare pe care le realizează –, ci şi, spun criticii lui, “voluptatea cu care rosteşte cuvântul cu F”, şi nu despre “food” este vorba aici.

“Chef”-ul TV cunoscut pentru evoluţiile lui din “Hell's Kitchen” şi “MasterChefs” în SUA, ca şi pentru “Gordon's Great Escape”, la Channel 4, în Marea Britanie, a pregătit pentru această din urmă emisiune o serie scurtă de trei episoade în urma călătoriei sale în India. Seria a fost difuzată pe post în ianuarie anul trecut, iar bucătarul şi-ar fi dorit să lanseze tot atunci şi cartea. Nu a reuşit însă, din pricina numeroaselor sale proiecte gastronomice şi de televiziune.

Cele şase săptămâni petrecute în India l-au entuziasmat însă atât de mult încât nu a abandonat gândul cărţii. El mărturiseşte că a fost atras deopotrivă de gastronomia oraşelor mici şi de cea a Calcuttei, de restaurantele de cinci stele şi de bucătarii care gătesc în stradă sau în parcuri. “Indian Cookbook” este o culegere de reţete din toate zonele în care a călătorit, preluate de la toţi bucătarii indieni alături de care a filmat. Cititorul curios va găsi acolo toate savorile hinduse, de la sosurile picante de curry până la dulciurile cremoase cu nucă de cocos. Şi este doar un eşantion din bogăţia gastronomică a Indiei!

×