Bucuria unei mese bune, cu măncare apetisantă, care să ne dea energie, dar să ne ofere şi un regim alimentar echilibrat!
Bucuria unei mese bune, cu măncare apetisantă, care să ne dea energie, dar să ne ofere şi un regim alimentar echilibrat!
Există multe teorii legate de grăsimile din alimentaţia noastră. Ele constituie una dintre cele mai importante surse de calorii. O porţie de grăsimi produce de două ori mai multă energie decăt una de glucide sau de proteine. Cu toate acestea, există grăsimi "bune" (cele nesaturate) şi grăsimi "rele" (cele saturate). Grăsimile solide, la temperatura camerei, precum untul sau grăsimea din carne, conţin in principal acizi graşi saturaţi, iar grăsimile lichide la temperatura camerei, cum ar fi uleiurile vegetale, au un conţinut mai mare de acizi graşi nesaturaţi.
TEHNICI. Există căteva modalităţi de a găti cu grăsimi puţine. Una dintre ele este prepararea la grătar, care este o alegere bună pentru pui, carne roşie, bacon sau ceafă, dar şi pentru legume suculente, cum ar fi ardeii şi dovleceii. Trebuie insă evitată folia de aluminiu pentru peşte, pentru că grăsimile se străng in ea şi nu mai pot fi eliminate. O altă metodă este prepararea "en papillotte", care se referă la măncărurile impachetate in hărtie pergament sau in folie de aluminiu şi coapte la cuptor. Metoda este indicată pentru fructe de mare, pui, legume şi fructe. In loc de grăsime se pot folosi vin sau vermut, sucuri de citrice, verdeţuri aromate sau condimente. Prepararea măncării in caserolă este o altă tehnică. Este o fierbere inăbuşită la cuptor, dar carnea se taie in cubuleţe.
Măncarea din caserolă este mult mai gustoasă a doua zi. Răcirea peste noapte mai are un avantaj: grăsimea din măncare se ridică la suprafaţă, se solidifică şi poate fi indepărtată mai uşor, obţinăndu-se astfel o măncare mai sănătoasă.
Fierberea inăbuşită (gătirea lentă a cărnii şi a legumelor intr-un lichid aromat, intr-un vas cu capac, la cuptor) este indicată in cazul cărnurilor macre şi mai tari, cum ar fi cea de vănat sau in cazul legumelor fibroase, cum ar fi ţelina. Nu este nevoie de ulei sau de unt in lichidul de fierbere, gustul fiind dat de bulion, vin şi verdeaţă proaspătă.
Ustensile
Pentru a găti cu căt mai puţine grăsimi, aveţi nevoie de căteva ustensile. Mixerul uşurează prepararea piureurilor, a sosurilor cremoase şi a supelor. Poate fi folosit şi pentru tocarea cărnii de vită, porc sau pui, după ce a fost curăţată de grăsimi.
O tigaie care nu lipeşte este necesară, deoarece frigerea este o metodă utilă şi rapidă de a găti fără grăsimi. Tigaia de fier cu caneluri pentru grătar este importantă, deoarece grăsimea se strănge in şanţurile grătarului, astfel incăt măncarea nu stă in grăsime. Pensulele sunt folositoare pentru ungerea măncărurilor cu ulei sau pentru a intinde un strat căt mai subţire de ulei in vasul in care se găteşte. Vasul pentru abur permite gătirea măncării fără a o scufunda in apă sau in grăsime