x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sa traim in armonie cu natura - Alimentatia macrobiotica

Sa traim in armonie cu natura - Alimentatia macrobiotica

de Carmen Dragan    |    16 Dec 2006   •   00:00
Sa traim in armonie cu natura - Alimentatia macrobiotica

Ca sa traim mai mult si mai bine, filozofia japoneza ne propune un tip de alimentatie care are la baza cereale cu valoare integrala, legume si pastaioase. Filozoful George Oshava a creat un astfel de regim.

Vegetarismul este o forma de alimentatie rationala si un mod de viata care impune renuntarea la tutun, alcool si la produsele alimentare care contin carne. In vegetarism sunt mai multe directii de urmat, printre care si alimentatia macrobiotica. Aceasta are la baza cerealele cu valoare integrala, legumele si pastaioasele. Este vorba despre o filozofie japoneza, fondata pe regulile igienei alimentare. Scopul este sa traiesti mai mult si mai bine. Aceste reguli au fost stabilite de George Oshava, care in 1931 a publicat in Franta articolul "Principiul unic in filozofia si stiinta Extremului Orient". El clasifica alimentele ca fiind de tip Yin si Yang in functie de doi factori: calitatea intrinseca a acestora si efectul pe care il produc.

REGIMUL OSHAVA. Acesta prevede ca pe o durata de zece zile sa se consume exclusiv cereale: grau, orez, mei si hrisca, in orice combinatie si proportie, fierte sau coapte. Ca lichid trebuie sa se consume doar apa si foarte rar ceai de busuioc sau ceai negru. Acest regim poate fi repetat de mai multe ori (in grupe de cate zece zile), cu o pauza de una pana la cinci zile intre doua astfel de grupe, timp in care se pot consuma si alte alimente, de preferinta tot yang, pana cand se obtine efectul dorit. Ceea ce se stie mai putin despre aceste cereale este ca ele au o compozitie chimica remarcabila, nu au aproape deloc grasimi si contin toti nutrientii necesari unei persoane adulte. Actiunea regimului produce curatarea organismului de impuritati. Aceasta purificare generala are drept efect o limpezire si o claritate considerabila a mintii, digestia devine mai buna, iar tenul va fi mai curat si mai luminos.

AVERTISMENTE. Macrobiotica nu trebuie practicata ca un tratament temporar sau ca o simpla dieta. Ea prezinta riscuri, daca este aplicata foarte strict. Este indicat sa se consulte o persoana experimentata inainte de a incepe regimul.

Aceasta va recomanda o perioada de tranzitie, in care organismul poate sa se acomodeze sau nu la acest tip de alimentatie.

DIETA
La micul dejun se poate bea o cana cu "lapte" de grau, la ora 10:00 cateva linguri cu hrisca, la dejun, supa de orez cu galuste de grau, pilaf simplu cu faina de grau copt sau turtite de grau, la ora 17:00 cateva linguri de mei copt, iar la cina terci de grau si pasta de orez cu turtite de grau.
Turtite din faina de grau: Se face o coca din apa, sare si faina de grau. Se lasa doua ore la muiat, dupa care se fac turtite. Acestea se coc intr-o tigaie de teflon, fara ulei, la foc mic. Se procedeaza analog si pentru turtitele din hrisca.
De asemenea, se pot face si din amestecul fainii de grau cu faina de hrisca sau din faina de grau complet, in care se incorporeaza cateva linguri cu orez fiert.
×
Subiecte în articol: gastronomie grău