JURNAL DE BUCATARIE - Numarul 11
Soarele si luna
EDITORIAL
|
La multi ani!
.
.
.
Citește pe Antena3.ro
.
Reteta de suflet
|
Sa tot fi avut vreo 15-16 ani cand, la un An Nou, sub fereastra casei bunicilor, venisera feciorii sa cante. Aveam, inca aveam codite impletite si lungi pana la brau... Stam dupa perdea si ascultam vorbele plugusorului si parca nu pricepeam intelegerea plina de caldura ce mi-o aratau rudele mai varstnice. Simteam insa ca e o noapte speciala, cum poate nu voi mai trai niciodata. Dar abia cand uratura s-a terminat si cei 8-10 tineri din alaiul colindatorilor au intrat in casa, scuturandu-si cizmele de zapezile satului, mi-am dat seama ca in anul acela ma urasera pe mine. Cineva mi-a pus in maini o tava cu pahare de vin negru si colaci si m-a impins, aproape, dinaintea musafirilor cu obrajii inrositi de ger si ochii scanteind de cate fete frumoase vazusera, tot umbland prin sat, de la o casa la alta...
Si, nu stiu cum se face, dar in alaiul acesta al feciorilor - tineri neinsurati, ca, de, cantau numai pe la case cu fete de maritat - se afla intotdeauna si cate unul aflat la primul lui colind cu "cei mari". Iesise din grupul baietilor de-acum. Se vedea ca inca mai avea obiceiurile de mai an: intindea mana catre mere, si nuci, si covrigi, catre banutul intins de cineva din casa si parea ca priveste asa, intr-o parte, cu sfiala, si la paharul cu bautura, si la fata care i-l intinsese. El, cel nou, lua mai intai un colac, rupea o bucata si o ducea la gura. Ridica apoi, cu brat tremurand, paharul si isi inmuia buzele in vin. Si atunci intalnea privirea ei si radea. Radea mai intai cu ochii. Si apoi cu toata gura, cu toata inima... Si in rasul acesta se topea toata sfiala si roseata din obraji, nu insemna decat ca ii era cald si bine.
Ceasurile acestea de trecere dintre ani, indiferent unde imi este dat sa le petrec, imi readuc de atunci, din noaptea aceea, sfiala cu care ii imbiam pe uratori sa ridice paharul cu vin si sa inchine in cinstea gazdelor si a anului ce vine.