Descopera cu noi adevarata reteta a carnatilor de Plescoi! © Sultanul turcilor cucereste Franta si pe Regele-Soare cu... un pilaf!
Postul necanonic
editorial de SIMONA LAZAR
|
|
Dupa vreo doua-trei saptamani de ghiftuiala cu carne (ca a fost si Ignatul, si Craciunul, si Anul Nou, iar pentru unii - destul de multi, data fiind frecventa acestui nume printre romani - , si Sfantul Ion aniversat, adesea, nu doar cu peste), se cere si oleaca de post. Un post necanonic, de data asta, ca nu mai este nici unul programat de calendarul bisericesc (postul negru, de-o zi, al Ajunului Bobotezei, l-a tinut deja, cine a putut ori cine a avut interesul - fetele mari, spre exemplu, ca sa-si afle ursitul). Cam la ceasul asta din iarna, la tara lumea da deoparte oalele cu jumari si cauta prin cele rafturi ale camarii cate un borcan de zacusca, ori in beci cartofii, morcovii, pastarnacul si alte radacinoase puse la pastrare. In butoaie e destula varza murata, pentru sarmale de post ori varza calita. Si daca soarele a dat deoparte stratul de zapada si s-a zvantat putin pamantul, cate un fir de patrunjel verde se iteste, timid, iar gospodina se grabeste sa-l fure iernii ce poate reveni peste noapte. N-o sa tina mult pofta asta de verde, si-o sa ne intoarcem la carne, curand...