x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sărbătoarea produselor de patiserie

Sărbătoarea produselor de patiserie

de Carmen Dragan    |    09 Mai 2011   •   14:20

Am savurat cu toţii delicatese franţuzeşti de patiserie. Francezii au un adevărat cult al produselor de patiserie şi prin urmare au şi o sărbătoare anuală prin care le celebrează. Astfel, în perioada 9-16 mai, în preajma zilei Sfântului Honoré (16 mai), patronul patiserilor, peste tot în Franţa se sărbătoresc produsele de patisserie şi pâinea. Anul acesta, la cea de-a 15-a ediţie se vor organiza expoziţii cu vânzare de astfel de produse, dar şi degustări de specialităţi ale producătorilor locali. Cei prezenţi vor putea afla diverse reţete de pâine şi de produse de patiserie. Cea mai sofisticată reţetă, care a pus la încercare răbdarea multor cofetari, este tortul numit chiar St. Honoré. Este o combinaţie de vanilie şi caramel cu aluaturi pentru tarte dulci şi eclere.

Tortul St. Honoré
Pentru cei interesaţi, iată şi o variantă a acestei reţete: pentru blat aveţi nevoie de 150 g faină, un praf de sare, o linguriţă zahăr, 125g unt, 250 g lapte, 4 ouă. Pentru cremă: 500g iaurt, 200g smântână, 500 ml frişcă, 150 g zahăr, 450g fructe de pădure congelate, 3-4 linguri zahăr, 15 g gelatină. Se pune la fiert laptele, se adaugă sarea, zahărul şi untul. Se lasă să dea în clocot, apoi se adaugă făina şi se amestecă până ce aluatul se desprinde de pe fundul vasului. Se lasă să se răcorească, apoi se adaugă pe rând ouale. Se bate bine aluatul. Două treimi din cantitatea de aluat se spritează sub formă de cercuri concentrice pe fundul unei forme rotunde de tort, tapetată cu hârtie pergament. Se coace la cuptorul încins cam 30 de minute. Se scoate şi se lasă la răcit. Restul de aluat se spritează sub formă de rozete pe tava dreptunghiulara. Se coc. Pentru cremă se pun fructele la foc împreună cu cele 3-4 linguri de zahăr şi se lasă să dea câteva clocote, apoi se pasează bine cu blenderul. Gelatina se înmoaie şi se dizolvă la foc mic. Se amestecă iaurtul cu smântâna şi zahărul, apoi se adaugă fructele pasate şi răcite, iar la final, gelatina. Se lasă 10-15 minute la rece, apoi se adaugă frisca bătută bine. Din această cremă se opresc câteva linguri ca să se umple gogoşelele. Se aşază pe un platou blatul răcit şI de jur imprejur inelul formei de tort. Se pune crema pe blat şi se lasă la rece până se mai întăreşte puţin. Apoi se aşază de jur împrejur rozetele de aluat umplute cu crema păstrată. Se pot folosi orice fel de fructe de pădure pentru ornat. Se dă tortul la frigider pentru câteva ore, după care se pudrează rozetele cu zahăr pudră.

×
Subiecte în articol: paine sarbatoare franta patiserie st. honore