x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Schimbari

Schimbari

21 Mar 2005   •   00:00

Cu doi-trei ani in urma, romanii nu prea stiau cum sa manance la restaurant. Comandau orice, important era sa aiba la sfarsit burta plina. Nici vinul nu conta.

  • de JOSEPH HADAD, Executive Chef Casa Vernescu
  • GASTRONOMIE
  • Nu avea importanta cata grasime continea preparatul comandat sau cu ce il amestecau. Acum, din experienta mea de bucatar-sef, am observat ca oamenii au invatat ce sa comande din meniu. De exemplu, acum stiu ca exista meniuri speciale pentru vin si il cer ospatarului si pe acela. Iar mancarea pe care o comanda se potriveste cu vinul care le-a fost adus. Vorbesc in primul rand de felul de baza. Eu recomand ca muschiul de vita sau cotletul de miel sa fie preparat mediu, un pic in sange. La inceput, romanii il voiau foarte uscat. Schimbarea s-a produs pentru ca s-au deschis portile catre strainatate si oamenii au vazut ce se mananca acolo la restaurant. Au inteles cum trebuie facuta comanda si au venit si au aplicat aici. Adica, acum nu mai amesteca sarmalele cu costita afumata si smantana. Un exemplu este ca pe piata restaurantelor de lux a scazut foarte mult comanda de carne de porc. Vad acest lucru si in restaurantul meu si din discutiile pe care le am cu ceilalti bucatari-sefi. Pentru ca oamenii vor din ce in ce mai mult sa arate bine, au foarte mare grija la ceea ce mananca. De obicei, se vede cu ce se hraneste un om. Din felul in care arata, iti poti da seama care este alimentatia lui. Iar o mancare buna face bine nu numai in momentul in care este consumata. Un echilibru alimentar constant si de lunga durata are foarte mare efecte in viitor si te ajuta sa imbatranesti frumos.

    Exista oameni care vin in restaurantele elegante numai pentru fite. Nu stiu ce sa comande si prima oara se uita la pret. Comanda tot ce este mai scump. Nu intreaba ospatarul daca vinul se potriveste cu mancarea. Cine cere un anumit tip de vin trebuie sa stie istoria lui. Din ce struguri a fost facut, la ce temperatura a fost pastrat. E pacat sa comanzi vin fara sa stii sa il bei. O alta categorie de persoane care merg la restaurante sunt oamenii de afaceri, care au invatat ca o mancare buna poate sa aduca contracte bune.

    In Bucuresti, in ultimul an s-au deschis foarte multe restaurante. Patronii multora dintre acestea nu stiu nimic despre mancare si despre ceea ce inseamna gestionarea unui local. Foarte multe restaurante se inchid si se deschid altele il locul lor. Mie imi pare rau daca intru intr-un local care are o cladire deosebita, ospatari aranjati, flori frumoase, iar mancarea nu are nici o legatura cu toate acestea. Cel mai important este sa mentii standardul. Daca iti place o mancare intr-un restaurant si te intorci acolo peste o luna, trebuie sa ti se serveasca acelasi preparat care ti-a placut prima data. Si pentru asta, bucatarii trebuie tinuti o perioada foarte lunga de timp. Apoi, atunci cand intru intr-un restaurant prima oara, ma duc la toaleta. Daca este curata, daca servetelele sunt deosebite, daca sunt flori inseamna ca asa este tot localul.

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie