x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Seducţia florilor

Seducţia florilor

de Carmen Dragan    |    06 Feb 2008   •   00:00

Dacă vrem să dăm strălucire şi veselie mesei de sărbătoare, aranjamentele florale ne vor salva în orice situaţie. Există câteva reguli de care trebuie să ţinem seama. În primul rând se evită florile foarte parfumate (lăcrămioarele, iasomia sau crinii), deoarece mirosul acestora, amestecat cu cel al mâncărurilor, este foarte neplăcut.

Dacă vrem să dăm strălucire şi veselie mesei de sărbătoare, aranjamentele florale ne vor salva în orice situaţie. Există câteva reguli de care trebuie să ţinem seama. În primul rând se evită florile foarte parfumate (lăcrămioarele, iasomia sau crinii), deoarece mirosul acestora, amestecat cu cel al mâncărurilor, este foarte neplăcut. De asemenea, florile foarte fragile se ofilesc imediat într-o cameră prea încălzită, dând astfel un aer trist şi deprimant întregii încăperi. Nu se vor aşeza nici flori care riscă să păteze faţa de masă (de exemplu, trandafiri roşii). Se vor evita şi coşuleţele prea mari, care împiedică invitaţii să se vadă între ei. Vasul ideal de aranjat florile la masă este cel de formă joasă, dreptunghiulară, pătrată sau în formă de cupă.

Culorile florilor se aleg în funcţie de culoarea feţei de masă. Dacă aceasta este albă se pot aranja flori de orice culoare şi chiar un amestec de diferite culori. La o faţă de masă bleu se asortează galbenul lalelelor sau trandafiri de culoare roz pal. Pe o faţă de masă gri-argintiu, roz sau bleu pal se potrivesc foarte bine florile violet.

 

Variante de decorare

Frunzele toamnei pot forma frumoase compoziţii pentru ornarea mesei. Printre  acestea se pot aşeza nuci, alune sau castane comestibile. La o masă rustică se pot prinde de jur-împrejurul feţei de masă ghirlande de iederă. Pentru a simplifica lucrurile, se poate aşeza chiar o singură floare în dreptul fiecărui invitat, pe şervetul de masă. Fructele puse în coşuleţe pot fi şi ele un element de decorat masa, prin culorile lor seducătoare. Se pot servi toate fructele (în funcţie de sezon) în fructiere de cristal, sticlă sau porţelan, cu excepţia celor care se înmoaie la căldură sau pătează (zmeura sau fragii). La o masă rustică, fructele se pot pune în coşuleţe de nuiele sau pănuşi. Lumânările alcătuiesc şi ele o podoabă pentru masă. Sfetnicele în care se aşază pot fi din porţelan, lemn, metal sau sticlă. Pe lângă preparatele delicioase, dacă aceste reguli sunt respectate, masa va fi cu siguranţă un succes.

×
Subiecte în articol: masa bunele maniere