POVESTIRI DIN BUCATARIE
Primim la redactie un text semnat de o adolescenta din Bucuresti. Eleva in clasa a X-a la Liceul "Spiru Haret", Magda Cristina Ursache
Primim la redactie un text semnat de o adolescenta din Bucuresti. Eleva in clasa a X-a la Liceul "Spiru Haret", Magda Cristina Ursache si-a facut debutul in publicistica in revista Tribuna Invatamantului, in anul 2003, iar in 2005 a semnat proza scurta in revista Bravo Girls. Cand la 16 ani pasiunea pentru lectura se impleteste cu aceea pentru gatit, povestea se scrie singura. "Septembrie cu fructe de mare", la malul marii⦠Un text in care copilaria se amesteca perfect cu un stil ce incepe sa devina matur. Numarul acesta al Jurnalului de Bucatarie va gazdui asadar un mic eseu al tinerei, careia ii dorim sa i se indeplineasca si visul cel mare: acela de a deveni actrita. Sa-i dam deci intalnire peste cativa ani, la⦠"Reteta de vedeta".
Sfarsitul sezonului estival m-a prins pe plaja din Mamaia, printre turisti intarziati cu concediul. Lumea avida de plaja si poftind la gustul apei sarate se inghesuie sa-si intinda cearsafurile pe nisipul incalzit de soarele bland de septembrie. O fetita care culege scoici trece pe langa mine strigand dupa sora ei mai mare: "Da-mi-o, eu am vazut-o prima! Am sa te spun mamei, sa stii!". Amenintarea trezeste in mine un zambet. Ma gandesc ca azi am vazut la intrarea intr-un restaurant un panou pe care scria cu litere mari: "OFERTA SPECIALA! SALATA DE SCOICI". Eu nu am mancat niciodata asa ceva. Oare cum or fi la gust? Ridic din umeri si ma intorc pe cealalta parte. In fond, nu asta e problema mea acum. Marea imi face cu ochiul. Apa e cam prea sarata, dupa gustul meu, dar cu valuri perfecte. Zbenguiala tine ore, pentru ca, atunci cand ies infrigurata, sa mi se faca o foame de zmeu. Noroc ca sunt atatea terase la doi pasi de plaja, altfel nu stiu ce m-as face. Imi adun repede lucrurile si plec desculta, strangand bine nisipul intre degete, ca pentru a spune "la revedere!". Ajung la restaurant si vad in meniu un nume care ma provoaca: salata de fructe de mare. Midii, stridii, caracatita, creveti... Comand ca o adevarata cunoscatoare. O salata de fructe de mare si un pahar din vinul potrivit, alb, sec si piscator la limba. Ochii imi stralucesc la vederea minunatiei. Bucatarul a ornat-o cu felii subtiri de lamaie, cu rozmarin si sparanghel, iar farfuria arata pur si simplu fabulos. Ridic furculita si dau sa gust, cand imi trece prin minte: "Si daca n-o sa-mi placa?". Imi alung indoiala si ma infrupt din bucatele exotice. Gustul e sublim! Mi-a placut atat de mult, incat i-am cerut bucatarului reteta, iar el a fost destul de amabil sa mi-o dea. Nu este nimic dificil. Aveti nevoie de 250 g fructe de mare, otet, vin alb, doua lamai, o ceapa esalota mare, sare si putin piper alb macinat, sparanghel si rozmarin proaspat. Fructele de mare se fierb intr-o oala cu apa, sare, piper, otet si putin vin alb. Ceapa se taie marunt si se pune la marinat in putina zeama de lamaie. Se asaza apoi toate ingredientele pe un platou si se decoreaza cu felii de lamaie si sparanghel. Acele de rozmarin se iau de pe tulpina, se zdrobesc putin intre degete, apoi se presara deasupra. Se servesc cu sos de chili sau cu maioneza,dupa preferinta. Dar cel mai bine e numai cu putin suc de lamaie. Pare tentant, nu? de Magda Cristina Ursache
Citește pe Antena3.ro