x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rondele de orez, pufuleți sau floricele. Care sunt cele mai prietenoase cu silueta?

Rondele de orez, pufuleți sau floricele. Care sunt cele mai prietenoase cu silueta?

de Andreea Tiron    |    17 Ian 2024   •   09:30
Rondele de orez, pufuleți sau floricele. Care sunt cele mai prietenoase cu silueta?
Sursa foto: Hepta

Lista de snacks-uri nu este, neapărat, o listă bună, dar parcă nici nu avem totdeauna timp să ne așezăm liniștiți la o masă, uneori mai ronțăim câte ceva și deasupra tastaturii sau în timp ce așteptăm în trafic. Iar produsele expandate sunt de multe ori alegerile noastre, mai ales că pe unele etichete citim bio sau sănătos, cuvinte chiar atrăgătoare.

Potrivit cumvaplace.ro, orezul, grâul, porumbul toate pot fi supuse unui proces numit expandare, descoperit din întâmplare în 1901 de dr. Alexander P. Anderson, în Red Wing, Minnesota, SUA. Practic, cercetătorul încerca să afle printr-un experiment detalii despre efectul căldurii și al presiunii asupra amidonului din porumb. El a introdus mai multe boabe de porumb în șase tuburi de sticlă, după care le-a sigilat și le-a lăsat la cuptor până când și-au modificat culoarea. La deschidere, boabele de porumb au explodat, devenind acele frumoase floricele albe, atât de cunoscute peste tot în lume.

Dacă ar fi să facem un clasament la celor mai recomandate snacks-uri expandate, lucrurile ar sta cam așa:

  • Floricele simple de porumb
  • Rondele din orez, bineînțeles, tot din cele simple
  • Pufarine fără glazură de zahăr 
  • Pufuleții, fie ei și din cei simpli, rămân ultima noastră alegere. Dar așa o fi?

Să le luăm pe rând. Rondelele de orez sunt cel mai recent intrate pe lista ronțăielilor. Așa cum le spune și numele, sunt produse expandate din orez și sunt foarte populare în toată Asia, sub diverse forme, inclusiv pentru mici prăjiturele. În ce privește caloriile, au în jur de 400/100g, asta cele fără zahăr adăugat ori ciocolată, și aproximativ 80 g sunt carbohidrați. La capitolul fibre, în funcție de marcă au între 3 și 7 g, iar acesta este un mare plus, pentru că dau o senzație de sațietate mai pronunțată.

Rondelele de orez nu sunt doar simple ori cu ciocolată, pot fi din orez brun sau chiar în combinații cu chia și quinoa. Numărul de calorii este aproximativ același, crește doar valoarea carbohidraților, în condițiile în care avem un plus de pseudocereale

Și dacă mai țineți minte pufarinele, să știți că acestea sunt un produs expandat din grâu. În cazul în care cei mici vă trag de mânecă sau pur și simplu vi se face dor de aromele copilăriei, este bine să știți că sunt sărace în grăsimi, dar în ce privește carbohidrații, depășesc și pufuleții și floricelele de porumb. Și numărul de calorii se apropie destul de mult de 400/100g. Sunt aproape la egalitate cu rondelele de orez, însă, în ce privește aportul de proteine. Și, similar rondelelor de orez, au între 3 și 7 g de fibre, în funcție de marcă. Dar mare atenție, singurele pufarine acceptabile pentru o alimentație responsabilă sunt cele fără glazură de zahăr și coloranți alimentari. Așa, simple, pot fi combinate cu diverse fructe pentru mic dejun sau ronțăite ca atare.

Pufuleții tradiționali sunt un produs expandat din granule de porumb degerminat. Dar în funcție de marcă, pot fi cu glazură și chiar diverse amestecuri, între care sare, ulei, brânză, lapte praf, zahăr, acid citric și coloranți alimentari ori arome. Din cauza acestui amestec, este recomandat să citiți cu multă atenție eticheta, pentru că nu stau deloc bine la capitolul calorii și grăsimi. Mai exact, majoritatea produselor au peste 400 de calorii/100g, unii chiar mai mult de 500, iar grăsimi între 8 și 35g/100g. În ce privește carbohidrații, sunt un produs din porumb, așadar în medie au 60g. În combinație cu grăsimile, situația nu este deloc roz. În plus, sunt foarte săraci în fibre alimentare!

Floricelele noastre și popcorn-ul americanilor, deși tot produse din porumb, sunt ceva mai prietenoase cu silueta și cu stomacul nostru. Bineînțeles, în variantele lor doar cu sare, nu cu unt, caramel sau glazură de zahăr. Chiar dacă în ce privește carbohidrații sunt asemănători cu pufuleții, în medie 60 g, dacă ne uităm în zona grăsimilor, acestea sunt mult reduse. Din nou, cu condiția să nu adăugăm unt sau brânză, ne referim la cele simple. Chiar și caloriile sunt mai puține, se apropie mai degrabă de 300, nu de 400-500/100g. Și, mai mult decât atât, avem vești bune legat de fibrele alimentare: în jur de 13 g/100 g de floricele.

×
Subiecte în articol: pufuleti snacksuri floricele silueta