x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Soarele si fericirea

0
07 Iun 2005 - 00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • FAST FOOD
  • Se pare ca exista o stransa legatura intre soare si fericire. Cu cat este mai mult soare, cu atat te simti mai optimist si mai fericit. Poate acesta este motivul pentru care multi dintre noi isi iau concediu vara si pleaca hai-hui. Din pacate insa, concediul il iei doar o data pe an, iar pana atunci stai si numeri zilele care au mai ramas, mai ceva ca in armata. Iar daca a venit luna iunie, simturile incep deja sa adulmece o plecare undeva. In cel mai rau caz, pana la coltul strazii, iar in cazurile cele mai fericite, la o oarecare distanta de oras, intr-o padurice.

    De ce anume ai nevoie pentru a te simti fericit? Soare, o iesire la iarba verde si prieteni in jurul tau. Asa ca descopera locul acela minunat (musai intr-un luminis, pe unde curge un rau cu apa limpede si rece), apoi invita-ti la "gratar" toti amicii. Si pentru ca succesul oricarei activitati se reduce in cele din urma la o buna organizare, stabiliti din timp ceea ce va aduce fiecare. Nu uitati de mese si de scaune (cu siguranta, picioarele voastre nu au nevoie de varice la varsta asta), de vesela (nu uitati ca suntem in secolul XXI si nu se mai poarta "degetele"), dar mai ales de gratar. In plus, carne de mici, pulpe si aripioare de pui, cotlete de porc, carnaciori, bauturi, rosii, castraveti, multa ceapa verde si, nu in ultimul rand, sosuri si condimente. Am lasat pentru la sfarsit bomboana de pe tort: frigaruile.

    Nu se poate sa nu fi mancat asa ceva macar o data in viata! In primul rand, iti pun imaginatia la contributie. Poti alterna bucatele de carne cu sunculita, ceapa, usturoi, ardei, rosii, vinete, dovlecei si orice altceva este comestibil. Dar stiti care este secretul? Sa nu le lasati sa se usuce prea tare. Tocmai acesta este rolul sunculitei care se asaza dupa fiecare bucata de carne. Cu cat frigaruile sunt mai fragede si mai suculente, cu atat sunt mai gustoase. Carbunele se asaza pe gratar intr-un strat uniform, pentru a transmite caldura in mod egal pe toata suprafata. Rotirea frigaruilor permite caldurii sa patrunda in interior, fara a le arde insa. Daca tineti foarte mult ca acestea sa capete o usoara aroma de fum, nu trebuie decat sa puneti pe foc cateva aschii de lemn.

    Bineinteles ca puteti face frigarui numai din legume sau numai din fructe. In acest ultim caz, nu mai este nevoie sa le frigeti, pur si simplu insirati pe un betisor cubulete de mere, piersici, caise, pepene, capsuni, pere etc.

    FRIGARUI DIN PUI
  • INGREDIENTE: 500 g piept de pui, 3 catei de usturoi, doua legaturi de ceapa verde, sos de soia, putin vin ab, condimente (cimbru, piper, oregano, nucsoara, chilli).
  • PREPARARE: Pieptul de pui se taie in cuburi mari. Separat se toaca ceapa si usturoiul, apoi se amesteca foarte bine cu sosul de soia, vinul alb si condimentele. Bucatile de pui se tavalesc prin acest amestec si apoi se infig pe tepuse de frigarui. Se prajesc pe gratar, rotindu-le din cand in cand. Se pot praji si intr-o tigaie cu ulei incins.

    FRIGARUI DIN CARNE DE VITA
  • INGREDIENTE: 800 g pulpa de vita, doua cepe rosii, doi ardei grasi, ulei de masline, pasta de ardei iute, 8 linguri cu sos de soia, 8 linguri cu vin rosu, o lingurita cu miere.
  • PREPARARE: Se amesteca intr-un vas sosul de soia cu vinul rosu, pasta de ardei iute, mierea si cateva picaturi de ulei de masline. Pulpa de vita se taie in cuburi mai mari, se asaza apoi in vasul cu sos, amestecandu-se foarte bine. Se lasa la marinat, intr-un loc racoros, pana a doua zi. Pe tepuse de frigarui se infig alternativ cuburi de carne, bucati de ardei si ceapa. Frigaruile se ung cu ulei si apoi se prajesc pe gratarul cu carbuni. Din cand in cand, se ung cu ulei de masline si se intorc.

    FRIGARUI DIN PESTE
  • INGREDIENTE: 500 g file de cod, ton, somon (sau alt peste), doua linguri cu ulei de masline, o lamaie, mustar, condimente pentru carnea de peste, rosii, ardei, ceapa.
  • PREPARARE: Se formeaza o pasta dintr-o lingura cu mustar dulce, zeama de la o jumatate de lamaie, ulei de masline si condimente. Pestele se taie in felii sau in cuburi si se lasa la marinat in pasta preparata mai inainte, timp de o jumatate de ora. Pentru un plus de savoare, se introduce tava cu pestele (inclusiv sosul) in cuptor, timp de un sfert de ora. Pe tepuse de frigarui se infig alternativ bucati de peste, ardei gras, ceapa, rosii, felii de lamaie. Frigaruile se prajesc pe gratar si se stropesc din cand in cand cu sos.

    FRIGARUI DIN LEGUME
  • INGREDIENTE: doi ardei grasi rosii, o vanata potrivita, doi dovlecei, doua cepe, doi catei de usturoi, ciuperci, doua linguri cu mustar dulce, doua linguri cu sos de soia, ulei de masline, condimente (sare, piper, oregano, cimbru, chilli).
  • PREPARARE: Se prepara o pasta din mustar, sosul de soia, ulei de masline, usturoi zdrobit si condimente. Se pot adauga si cateva picaturi de zeama de lamaie. Legumele si ciupercile se taie cuburi si se lasa la marinat in sos, intr-un loc racoros, timp de o ora. Apoi se introduc pe tepuse de frigarui, alternativ, si se prajesc pe gratar. Din cand in cand, se mai ung cu sos. Se servesc cu garnituri de cartofi, orez sau legume.
  • Citeşte mai multe despre:   ulei,   ceapa,   măsline,   ardei,   frigarui

     



    Mai multe titluri din categorie

    Țara Făgărașului, locul ideal pentru minivacanța de Paște

    Țara Făgărașului, locul ideal pentru minivacanța de Paște
    Locurile mai puțin populate și populare sunt încă preferate, în această perioadă de restricții. Cei care vor să scape de aglomerație pot evita zonele în care se face, în mod tradițional, turism de masă,...

    Vlad Bieltz merge în finala iUmor, sezonul 10! Cheloo: ”Respect! Ai toată admirația mea”

    Vlad Bieltz merge în finala iUmor, sezonul 10! Cheloo: ”Respect! Ai toată admirația mea”
    La doar 22 de ani, Vlad Bieltz a fost trimis în finala iUmor din cel de-al zecelea sezon, după ce i-a cucerit, seara trecută, pe Delia, Cheloo și Mihai Bendeac cu numărul său de stand-up.     ...

    Cum poti comanda flori online si primesti livrare gratuita

    Cum poti comanda flori online si primesti livrare gratuita
    Galerie Foto De fiecare data cand esti pus in situatia de a oferi un buchet de flori cu ocazia unei zile de nastere sau a unui eveniment special, exista un sentiment de incertitudine si nehotarare in privinta tipului de flori,...

    Un alt produs românesc înregistrat în UE

    Un alt produs românesc înregistrat în UE
    Comisia Europeană a aprobat înscrierea ''Caşcavalului de Săveni'' în registrul produselor cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP). "Caşcavalul de Săveni este o brânză maturată...

    Loredana, invitat special în gala Piese de top la Te cunosc de undeva!

    Loredana, invitat special în gala Piese de top la Te cunosc de undeva!
    Galerie Foto Cu doar câteva săptămâni înainte de marea finală a celui de-al şaisprezecelea sezon, bătălia pentru primele locuri în clasamentul transformărilor devine din ce în ce mai serioasă la Te cunosc de undeva!,...

    Nivele laser  - echipamente pentru profesionişti

    Nivele laser  - echipamente pentru profesionişti
    Nivelele laser sunt echipamente cu aplicabilitate în construcții şi design interior, ce nu mai necesita prezentare. Sunt utilizate de specialişti pentru a îmbunătăți calitatea lucrărilor, mai degrabă a...

    Cirque du Soleil va relua spectacolele în această vară

    Cirque du Soleil va relua spectacolele în această vară
    Cirque du Soleil va relua patru dintre spectacolele sale în această vară, întrerupte de peste un an din cauza pandemiei, scrie AFP. Spectacolele ''Mystere'' şi ''O'' vor fi preluate la Las Vegas din 28...

    Un nou câștig pentru chef Sorin Bontea în clasamentul amuletelor: ”În sfârșit!” Chefi la cuţite, lider de audienţă

    Un nou câștig pentru chef Sorin Bontea în clasamentul amuletelor: ”În sfârșit!”  Chefi la cuţite, lider de audienţă
    Galerie Foto Marți, 20 aprilie, Chefi la cuțite a fost lider de piață cu peste 1,7 milioane de români ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 21.41, la nivel național. Telespectatorii Antena 1 au avut...

    Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal

    Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal
    Cristalul, sticla de plumb sau clestarul reprezinta o sticla deosebita, care in loc de calciu contine plumb. Calitatile sale principale sunt cele estetice, in conditiile in care are o putere mare de refractie a luminii,...

    Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”

    Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”
    Trei actori profesioniști marchează o premieră, astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor, cu cel mai lung număr de până...

    Peste 50 de artiști sunt așteptați la SAGA Festival, în București, în luna septembrie

    Peste 50 de artiști sunt așteptați la SAGA Festival, în București, în luna septembrie
    Peste 50 de artiști vor urma pe scena ediției de anul acesta a SAGA Festival de la București, între 11 și 13 septembrie, în parcul Izvor. Astfel, pe scena principală vor urca Alan Walker, Clean Bandit (DJ...

    Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani

    Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani
    Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește astăzi 95 de ani. Aniversarea nu va fi marcată prin festivități publice deorece survine la patru zile după înmormântarea soțului ei, prințul Philip....

    Un buchet de flori pentru o zi specială – ziua de naștere

    Un buchet de flori pentru o zi specială – ziua de naștere
    Îți amintești prima dată când ai primit sau ai oferit o floare în dar? I-ai atins petalele, i-ai inspirat mirosul îmbătător, și ai lipit-o de obraz? Te-ai gândit vreodată de ce contează să primești și...

    Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite

    Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite
    Galerie Foto Amuleta serii de luni la Chefi la cuțite a fost adjudecată de Florin Dumitrescu, ce a obținut al nouălea avantaj valoros din acest sezon și a reușit să se claseze astfel pe primul loc în clasamentul amuletelor....

    Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”

    Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”
    Galerie Foto Iolanda Anamaria Babău, o tânără superbă din Beiuș, a obținut locul doi la concursul internațional de frumusețe Miss Europe 2021, care a avut loc în Beirut, Liban. Iolanda Anamaria Babău are 28 de ani și...
    Serviciul de email marketing furnizat de