x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Soarele si fericirea

Soarele si fericirea

07 Iun 2005   •   00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • FAST FOOD
  • Se pare ca exista o stransa legatura intre soare si fericire. Cu cat este mai mult soare, cu atat te simti mai optimist si mai fericit. Poate acesta este motivul pentru care multi dintre noi isi iau concediu vara si pleaca hai-hui. Din pacate insa, concediul il iei doar o data pe an, iar pana atunci stai si numeri zilele care au mai ramas, mai ceva ca in armata. Iar daca a venit luna iunie, simturile incep deja sa adulmece o plecare undeva. In cel mai rau caz, pana la coltul strazii, iar in cazurile cele mai fericite, la o oarecare distanta de oras, intr-o padurice.

    De ce anume ai nevoie pentru a te simti fericit? Soare, o iesire la iarba verde si prieteni in jurul tau. Asa ca descopera locul acela minunat (musai intr-un luminis, pe unde curge un rau cu apa limpede si rece), apoi invita-ti la "gratar" toti amicii. Si pentru ca succesul oricarei activitati se reduce in cele din urma la o buna organizare, stabiliti din timp ceea ce va aduce fiecare. Nu uitati de mese si de scaune (cu siguranta, picioarele voastre nu au nevoie de varice la varsta asta), de vesela (nu uitati ca suntem in secolul XXI si nu se mai poarta "degetele"), dar mai ales de gratar. In plus, carne de mici, pulpe si aripioare de pui, cotlete de porc, carnaciori, bauturi, rosii, castraveti, multa ceapa verde si, nu in ultimul rand, sosuri si condimente. Am lasat pentru la sfarsit bomboana de pe tort: frigaruile.

    Nu se poate sa nu fi mancat asa ceva macar o data in viata! In primul rand, iti pun imaginatia la contributie. Poti alterna bucatele de carne cu sunculita, ceapa, usturoi, ardei, rosii, vinete, dovlecei si orice altceva este comestibil. Dar stiti care este secretul? Sa nu le lasati sa se usuce prea tare. Tocmai acesta este rolul sunculitei care se asaza dupa fiecare bucata de carne. Cu cat frigaruile sunt mai fragede si mai suculente, cu atat sunt mai gustoase. Carbunele se asaza pe gratar intr-un strat uniform, pentru a transmite caldura in mod egal pe toata suprafata. Rotirea frigaruilor permite caldurii sa patrunda in interior, fara a le arde insa. Daca tineti foarte mult ca acestea sa capete o usoara aroma de fum, nu trebuie decat sa puneti pe foc cateva aschii de lemn.

    Bineinteles ca puteti face frigarui numai din legume sau numai din fructe. In acest ultim caz, nu mai este nevoie sa le frigeti, pur si simplu insirati pe un betisor cubulete de mere, piersici, caise, pepene, capsuni, pere etc.

    FRIGARUI DIN PUI
  • INGREDIENTE: 500 g piept de pui, 3 catei de usturoi, doua legaturi de ceapa verde, sos de soia, putin vin ab, condimente (cimbru, piper, oregano, nucsoara, chilli).
  • PREPARARE: Pieptul de pui se taie in cuburi mari. Separat se toaca ceapa si usturoiul, apoi se amesteca foarte bine cu sosul de soia, vinul alb si condimentele. Bucatile de pui se tavalesc prin acest amestec si apoi se infig pe tepuse de frigarui. Se prajesc pe gratar, rotindu-le din cand in cand. Se pot praji si intr-o tigaie cu ulei incins.

    FRIGARUI DIN CARNE DE VITA
  • INGREDIENTE: 800 g pulpa de vita, doua cepe rosii, doi ardei grasi, ulei de masline, pasta de ardei iute, 8 linguri cu sos de soia, 8 linguri cu vin rosu, o lingurita cu miere.
  • PREPARARE:
  • Se amesteca intr-un vas sosul de soia cu vinul rosu, pasta de ardei iute, mierea si cateva picaturi de ulei de masline. Pulpa de vita se taie in cuburi mai mari, se asaza apoi in vasul cu sos, amestecandu-se foarte bine. Se lasa la marinat, intr-un loc racoros, pana a doua zi. Pe tepuse de frigarui se infig alternativ cuburi de carne, bucati de ardei si ceapa. Frigaruile se ung cu ulei si apoi se prajesc pe gratarul cu carbuni. Din cand in cand, se ung cu ulei de masline si se intorc.

    FRIGARUI DIN PESTE
  • INGREDIENTE: 500 g file de cod, ton, somon (sau alt peste), doua linguri cu ulei de masline, o lamaie, mustar, condimente pentru carnea de peste, rosii, ardei, ceapa.
  • PREPARARE: Se formeaza o pasta dintr-o lingura cu mustar dulce, zeama de la o jumatate de lamaie, ulei de masline si condimente. Pestele se taie in felii sau in cuburi si se lasa la marinat in pasta preparata mai inainte, timp de o jumatate de ora. Pentru un plus de savoare, se introduce tava cu pestele (inclusiv sosul) in cuptor, timp de un sfert de ora. Pe tepuse de frigarui se infig alternativ bucati de peste, ardei gras, ceapa, rosii, felii de lamaie. Frigaruile se prajesc pe gratar si se stropesc din cand in cand cu sos.

    FRIGARUI DIN LEGUME
  • INGREDIENTE: doi ardei grasi rosii, o vanata potrivita, doi dovlecei, doua cepe, doi catei de usturoi, ciuperci, doua linguri cu mustar dulce, doua linguri cu sos de soia, ulei de masline, condimente (sare, piper, oregano, cimbru, chilli).
  • PREPARARE: Se prepara o pasta din mustar, sosul de soia, ulei de masline, usturoi zdrobit si condimente. Se pot adauga si cateva picaturi de zeama de lamaie. Legumele si ciupercile se taie cuburi si se lasa la marinat in sos, intr-un loc racoros, timp de o ora. Apoi se introduc pe tepuse de frigarui, alternativ, si se prajesc pe gratar. Din cand in cand, se mai ung cu sos. Se servesc cu garnituri de cartofi, orez sau legume.
  • ×
    Subiecte în articol: ulei ceapa măsline ardei frigarui