x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sos cu aroma de rosii

0
Autor: Simona Chiriac 07 Sep 2005 - 00:00
Sos cu aroma de rosii
FAST FOOD
O zi frumoasa de inceput de toamna. Soare cat se poate de mult, nori razleti si un vanticel ce adie usor, leganand faldurile perdelei. Langa masa, o carte deschisa si uitata acolo de ceva vreme. Si peste toate, un zgomot puternic de vase trantite si sfarait de ulei. Sa nu va speriati, nu e decat cineva in bucatarie. Nu trebuie sa-i stiti numele, poate fi oricine cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, cu nervii pusi serios la incercare. Care este motivul acestei agitatii? Nu e vorba de vreo petrecere, aniversare sau altele asemenea. La mijloc se afla o invidie veche de cand lumea. De ce altcineva sa poata si eu nu?

Asa ca personajul nostru s-a trezit dis-de-dimineata gata de fapte mari. Mai intai friptura de pui, de fapt un pui intreg, cu tot cu picioare, gat si cap. Probabil s-a gandit ca nu e bine sa faca risipa si, oricum, totul se consuma (de fapt, ca sa fim sinceri pana la capat, colocatarul apartamentului, un "superb patruped cu coada si cu doua urechi cat o zi de post", nu este de acord intotdeauna, dar a cugetat ca nu merita sa protesteze doar pentru asta). In timp ce puiul se rumenea la cuptor intr-un vas cu ulei indoit cu nitica apa, peste care s-a presarat un munte de mirodenii (doar, asa, "sa fie"), a trecut la etapa decisiva. Pregatirea unui sos cu totul aparte din rosii, ardei, cateva feliute de avocado, usturoi, piper, oregano si chimen. Cu asta sigur ii va lasa pe toti cu gura cascata. Isi imagina de pe acum reactia celorlalti. "Si acum, urmeaza… salsa!" Bineinteles ca se vor gandi la dansul acela exotic, latino-american, inspirat de ritmurile de jazz sau rock. Si cand colo, ea le va oferi un bol cu sos condimentat. Cu asta va intra in istorie.

Nu stiu ce s-a intamplat mai departe, dar salsa este cu siguranta o parte din istorie, cel putin din cea a aztecilor. Era preferatul conducatorilor azteci si se prepara din rosii, ardei iuti si condimente macinate. Acest sos se servea alaturi de friptura de curcan, vanat, peste sau homari.

Astazi exista o diversitate mare de retete. Printre ingrediente se pot afla: ceapa, usturoiul, avocado, mango, ananasul, pepenele galben sau boabele de porumb prajite. Pentru ca are un continut scazut de colesterol si grasimi, poate oricand sa dea un gust deosebit fripturii la gratar, "calvarul" celor aflati la regim.

SALSA CU TELINA


  • INGREDIENTE: 4 rosii, 150 g ceapa, 100 g telina, un ardei gras, un ardei iute, doua linguri cu otet rosu, o lingurita cu boabe de mustar, o lingurita cu coriandru, 4 linguri cu ulei, sare.
  • PREPARARE: Rosiile se descojesc si se taie cubulete, ardeiul gras si cel iute, ceapa si telina se toaca marunt. Boabele de coriandru se macina. Toate ingredientele se amesteca intr-un vas. Se acopera cu un capac si se lasa la rece. Din cand in cand, se amesteca. Acest sos se serveste in special cu chipsuri de cartofi.

    SALSA CU FRUCTE TROPICALE


  • INGREDIENTE: 150 g ananas, 150 g mango, 150 g papaya, 150 g ceapa rosie, 150 g boabe de fasole neagra, un ardei iute (jalapeno).
  • PREPARARE: Fructele se descojesc si se taie cubulete. Ceapa si ardeiul iute se toaca marunt. Intr-un vas se amesteca toate ingredientele si se lasa la temperatura camerei timp de 30 de minute inainte de a fi servit.

    SALSA CU MANGO


  • INGREDIENTE: un mango mai mare, un ardei gras, cateva frunze de busuioc proaspete, o lingura si jumatate cu otet rosu, doua lingurite cu suc de lamaie, o jumatate de lingurita cu zahar, un ardei iute mic (jalapeno).
  • PREPARARE: Fructul de mango se descojeste si se taie in cubulete. Ardeiul gras, cel iute si frunzele de busuioc se toaca marunt. Toate ingredientele se amesteca intr-un vas, apoi se lasa la temperatura camerei o jumatate de ora inainte de a servi sosul. Pentru ca se altereaza usor, este bine sa fie servit imediat, alaturi de friptura de pui sau vitel.

    SALSA CU MASLINE


  • INGREDIENTE: 6 rosii potrivite, 3 cepe, o cana cu masline negre, 3 ardei iuti mici, doua linguri cu otet, doua linguri cu ulei.
  • PREPARARE: Rosiile, cepele, maslinele si ardeii iuti se toaca marunt. Se adauga otetul si uleiul. Se amesteca foarte bine si se lasa la rece cateva ore inainte de a fi servit.

    SALSA CU CHIMEN


  • INGREDIENTE: o ceapa rosie, un ardei gras, o legatura mica de patrunjel, doua rosii foarte mari, 3 linguri cu otet rosu, o lingurita cu suc de lamaie, o lingurita cu chimen, sare si piper proaspat macinat.
  • PREPARARE: Ceapa si ardeiul gras se taie in bucati mari. Acestea, impreuna cu frunzele de patrunjel se pun intr-un blender si se mixeaza foarte fin. Rosiile se taie in doua si se storc de suc si seminte. Se adauga apoi in blender si se mixeaza putin. Compozitia de ceapa, ardei, patrunjel si rosii se pune intr-un vas. Se adauga otetul si uleiul. Chimenul se rumeneste intr-o tigaie, la foc mic, amestecand incontinuu, timp de 2-3 minute. Se rastoarna chimenul peste salsa, presarand apoi sare si piper, dupa gust. Se acopera vasul si se poate pastra in frigider chiar si o saptamana.
  • Citeşte mai multe despre:   ceapa,   roşii,   ardei,   salsa

     



    Mai multe titluri din categorie

    Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite

    Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite
    Galerie Foto Amuleta serii de luni la Chefi la cuțite a fost adjudecată de Florin Dumitrescu, ce a obținut al nouălea avantaj valoros din acest sezon și a reușit să se claseze astfel pe primul loc în clasamentul amuletelor....

    Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”

    Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”
    Galerie Foto Iolanda Anamaria Babău, o tânără superbă din Beiuș, a obținut locul doi la concursul internațional de frumusețe Miss Europe 2021, care a avut loc în Beirut, Liban. Iolanda Anamaria Babău are 28 de ani și...

    Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord

    Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord
    Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și Paște, când se deschide și litoralul românesc, pentru sezonul estival, Primăria Constanța lansează oferta noii dictaturi comuniste: barurile se închid la ora opt seara, iar

    Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”

    Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă  Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”
    Galerie Foto Duminică seară, la Chefi la cuțite, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au avut parte de noi surprize culinare. Lupta amuletelor i-a provocat să gătească preparate rafinate care să aibă...

    (P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată

    (P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată
    Când ești copil imaginația ta zburdă zilnic, trăiești cu inima nu cu raționamentul, culorile lumii sunt mai intense, iar gândurile tale se duc înspre tărâmuri magice, pe care adulții nu le pot vedea. Când cr...

    (P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta

    (P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta
    Probabil majoritatea persoanelor au început să înțeleagă importanța mediului online în viața de zi cu zi. Aproape totul se întâmplă online, orice formă de comunicare este accesibilă astfel, orice...

    Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

    Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
    Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

    Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

    Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
    Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

    Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

    Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
    Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

    Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

    Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
    Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

    Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

    Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
    Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

    George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

    George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
    Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

    Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

    Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
    A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

    Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

    Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
    Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...
    Serviciul de email marketing furnizat de