In gospodăriile şi fermele din Pays dâEnhaut (ca in toată Elveţia alpină, de altfel) vom intălni printre ingredientele specifice şi o mulţime de "ierburi" care cresc pe păşuni.
In gospodăriile şi fermele din Pays dâEnhaut (ca in toată Elveţia alpină, de altfel) vom intălni printre ingredientele specifice şi o mulţime de "ierburi" care cresc pe păşuni. Este cunoscută "supa de cabană" pregătită la fermele din munte, din compoziţia căreia nu lipsesc spanacul sălbatic şi urzicile.
Brioşă cu şofran
Printre ingredientele adorate de elveţieni mai intălnim schinduful, păpădia (frunzele ei se pun in supe şi salate, iar florile sunt folosite pentru pregătirea unui sirop), ca şi şofranul, folosit mai ales la prepararea unor sortimente de păine şi dulciuri.
O reţetă delicioasă este cea de "Brioşă cu şofran", care se prepară dintr-un kilogram de făină integrală, 150 g unt, 600 ml lapte, 125 g zahăr, două linguriţe de sare, 25 g drojdie, 1 g şofran şi un gălbenuş. Iată şi reţeta: Puneţi drojdia intr-un castron, adăugaţi o linguriţă de zahăr şi frecaţi pănă se lichefiază. Lăsaţi la loc cald, să crească. Incălziţi la foc mic laptele impreună cu untul, sarea, restul de zahăr şi şofranul. Lăsaţi pănă ce untul se topeşte. Daţi deoparte, să se răcească, pănă cănd laptele rămăne doar abia călduţ. Puneţi făina intr-un vas, faceţi o gropiţă in mijlocul ei şi turnaţi drojdia şi amestecul lichid preparat inainte. Frămăntaţi pănă se obţine un aluat elastic. Impărţiţi-l in două bucăţi egale, din care formaţi două sfere pe care le aşezaţi in căte o formă mare de brioşă. Lăsaţi 30 de minute să crească in formă. Bateţi gălbenuşul, ungeţi aluatul din ambele forme, crestaţi cu un cuţit faţa aluatului, la adăncimea de 2 cm, formănd romburi (motiv tradiţional). Puneţi la cuptor, la temperatura de 200ËC, timp de 45 de minute. Scoateţi tăvile şi lăsaţi să se răcească.
In mod tradiţional, se mănăncă cu unt, sau cu unt şi dulceaţă de piersici, sau cu unt şi muştar de bénichon (specialitate din cantonul Fribourg, pe bază de zahăr candel, scorţişoară, anason, "vin cuit" şi făină de muştar).
Chec cu "vin cuit"
Ingrediente: o cană de zahăr, o cană de smăntănă, două ouă, o lingură de cacao, 4 linguri de "vin cuit", o lingură de scorţişoară, o linguriţă de praf de copt, două căni de făină, sare.
Preparare: Amestecaţi bine zahărul cu gălbenuşurile, incorporaţi apoi albuşurile bătute spumă cu puţină sare (căt iei intre degete). Adăugaţi celelalte ingrediente (făina se pune abia la sfărşit). Turnaţi totul intr-o formă de chec unsă cu unt şi pudrată cu făină sau intr-o formă tapetată cu hărtie de copt. Daţi la cuptor, la foc mijlociu, timp de aproximativ o oră.
"Croute au fromage" cu pere
Ingrediente: 4 felii de păine albă sau de secară (pătrate), 50 ml vin alb sau cidru, puţin lapte, 20 ml ulei, 4 felii de jambon, 4 felii de brănză (Gruyère, Emmentaler, LâEtivaz), 4 pere, piper, paprika; facultativ: 4 ouă (ochiuri).
Preparare: Feliile de păine se prăjesc pe ambele părţi in ulei, după care se pun intr-o tavă pentru dat la cuptor. Se aşază pe fiecare felie de păine jambonul, apoi feliile subţiri de pară, apoi brănza. Se presară piper şi paprika, se stropesc cu vin (sau cidru) şi se dau la cuptor, pănă se topeşte brănza (atenţie!, nu trebuie să stea prea mult după ce incepe să se topească, pentru că altfel brănza se va intări). Facultativ, se poate pregăti căte un ou ochi, care se aşază peste fiecare felie, după ce brănza a inceput să se topească, şi se mai lasă impreună la cuptor 1-2 minute.
Tartă cu mălai, mere şi stafide
Ingrediente: 90 g făină de porumb (mălai), 25 g griş, 50 g stafide, 50 ml lapte, 50 g smăntănă, sare, 100 g zahăr, 30 g unt, coaja de la o lămăie, 4 mere, zahăr pudră şi scorţişoară pentru presărat deasupra.
Preparare: Fierbeţi laptele cu sare, zahăr, unt şi coajă de lămăie (intreagă; se scoate după ce a fiert). Turnaţi mălaiul şi grişul "in ploaie". Adăugaţi stafidele, inmuiate inainte in apă (sau in lapte). Incorporaţi smăntăna. Aşezaţi hărtie de copt pe fundul unei forme de tartă cu diametrul de 24 cm. Puneţi mai intăi compoziţia obţinută, nivelaţi, aşezaţi merele tăiate in felii subţiri, ca pentru tartă, aşezate in cercuri concentrice sau in spirală. Presăraţi zahăr şi scorţişoară. Daţi la cuptor, la 170ËC, timp de 45 de minute. Tarta se serveşte caldă sau rece. Merele pot fi inlocuite cu felii de pere.
Sufleu de alpaj
Ingrediente: un litru de lapte, o jumătate de linguriţă de sare, 100 g griş, 30 g unt, 250 g brănză tare de alpaj (LâEtivaz, Gruyère), piper proaspăt măcinat, un vărf de cuţit de nucşoară rasă, 4 gălbenuşuri, 4 albuşuri.
Preparare: Fierbeţi laptele cu sarea şi adăugaţi grişul, puţin căte puţin, amestecănd incontinuu timp de 4-5 minute. Adăugaţi untul, brănza rasă, piperul şi nucşoara, lăsănd totul la foc mic, pănă cănd brănza s-a topit. Trageţi cratiţa deoparte şi lăsaţi să se răcească puţin, după care adăugaţi in compoziţie gălbenuşurile bătute. Bateţi spumă albuşurile şi incorporaţi-le, de asemenea, foarte uşor. Intr-o formă de sufleu, bine unsă cu unt, turnaţi această compoziţie, după care daţi la cuptor (pe răndul de jos) şi coaceţi timp de 35-40 de minute la 200ËC.