x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Supele naţionale

0
Autor: Tudor Cires Simona Chiriac 16 Ian 2008 - 00:00

Ce-ar fi să încercăm să re­în­tocmim o hartă a Europei cu ajutorul supelor? Haideţi să vedem care este specificul câtorva dintre aceste preparate naţionale.

Ce-ar fi să încercăm să re­în­tocmim o hartă a Europei cu ajutorul supelor? În loc de Spania, de exemplu, să numim te­ritoriul acela “gazpacho”, sau “puchero”, sau... “olla podrida”. Austriei să-i spunem “leber-suppe”, Portugaliei – “caldo verde”, Belgiei – “waterzooi”, Un­gariei – “gulyàs”, Greciei – “avgolemono”, Bulgariei – “tarator”, Franţei – ‘bouillabaisse”, Italiei, bineînţeles, “minestrone”... Şi aşa mai departe. România ar fi, pro­babil, cel mai bine reprezentată de “ciorba de potroace”!

Haideţi să vedem însă şi care este specificul câtorva dintre aceste preparate naţionale.

Gazpacho este originar din su­dul Spaniei, din regiunea An­da­luziei, iar în urmă cu sute de ani era o fiertură de pâine uscată, cu usturoi, ulei de măsline, sare şi oţet. În­ce­pând cu veacul al XV-lea, o dată cu descoperirea Americii de către Co­lumb, reţetei i-au fost adăugate alte două ingrediente: roşiile şi ar­deii graşi. În Andaluzia, a rămas însă reţeta genuină. Cel mai popular este gaz­pacho alb (ajo blanco mala­gueno), care conţine migdale, pâine, usturoi, oţet şi ulei.

În vre­me ce în provincia La Mancha se pre­găteşte gazpacho manchego, din carne de iepure fiartă, pâine şi ciuperci. Supa nu­­­­­mită “pu­che­ro”, în schimb, se apropie mai mult de “pot-au-feu”-ul francez, având în plus, între ingrediente, o ureche de porc, costiţă afumată şi măruntaie de pasăre, iar dintre legume: dovlecel, lăptucă, varză şi mazăre boabe. Ca şi pot-au-feu, se fierbe timp îndelungat, aproximativ 4 ore.

 

În portul Marsiliei

Un preparat provensal foarte apreciat este “bouillabaisse”. Este o supă “redusă” – aşa cum o arată şi numele său: în occitană “bolhabaissa” este compus din două verbe, care înseamnă “a fierbe” şi “a reduce”. După legendă, ori­ginea acestui preparat datează însă din anul 600 î.Hr. când grecii au descoperit cetatea cea veche a Marsiliei. Pregătită din peşte oceanic, pescuit din apele Medi­teranei, această mâncare era specifică locuitorilor din zonă.

Grecii au preluat-o şi au nu­mit-o, în limba lor, “kakavia”. În mi­tologia romană, în schimb, bouillabaisse a avut un rol ceva mai special: se spune că este supa cu care Venus l-a hrănit pe soţul său, Vulcan, pentru a-l adormi şi în acest timp ea să danseze cu zeul Marte.

 

Preferata italienilor

Urmaşii romanilor, însă, au îndrăgit un fel de mâncare ceva mai... pământean.

Italianul din Evul Mediu (ca şi cel de astăzi) era “fan” al supei numită “minestrone”. Este, pro­babil, cea mai “cameleonică” supă dintre câte există, fiind o zeamă mai groasă, din legume, cu paste sau orez, la care se poate adăuga sau nu carne. Cele mai folosite legume sunt fasolea, ceapa, morcovii, ţelina şi roşiile, dar pot fi adăugate orice alte legume de sezon. La început, făcea parte din “cucina povera” şi se pregătea şi cu puţină slănină tocată, pentru a fi mai săţioasă, sau cu orice fel de carne rămasă de la masa din ajun. Astăzi, cele mai rafinate reţete presupun să se utilizeze carnea de iepure proaspăt tăiat.

 

Minestrone (reţetă italiană)

Ingrediente: 600 g slănină proaspătă de la piept, 40 g slănină afumată rasă, sare, 6 morcovi, o ridiche albă, o ramură de ţelină, doi cartofi, 100 g varză, două roşii, 200 g mazăre boabe, 100 g fasole verde, 100 g orez, un căţel de usturoi.

Preparare: Slănina se toacă mărunt, apoi se topeşte într-o oală, cu sare. Se adaugă morcovii, ridichea, ţelina şi cartofii, tăiaţi în felii subţiri, varza tăiată fideluţă şi roşiile curăţate de pieliţă şi seminţe. După 30 de minute de clocot, se adaugă mazărea, fasolea verde, tăiată în bucăţi mici şi orezul. Se lasă să mai fiarbă 40-50 de minute, la foc domol. Se adaugă un căţel de usturoi strivit. Se mai pot pune toate legumele proaspete ale sezonului.

 

 

Caldo verde (reţetă portugheză)

Ingrediente: un sfert de cană de ulei de măsline, o ceapă spaniolă mare tocată, doi căţei de usturoi foarte fin tocaţi, 280 g cârnaţi chorizo feliuţe, 6 cartofi de mărime medie fără coajă şi tăiaţi cubuleţe, 8 căni de apă rece, 450 g frunze de varză tăiate julien, sare, piper.

Preparare: Într-o oală mare se încinge uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă ceapa şi se lasă pe foc până când devine sticloasă. Se adaugă ustu­roiul şi jumătate din chorizo şi se mai lasă pe foc două minute. Se pun cartofii, se acoperă totul cu apă, se aduce la fierbere, se reduce flacăra şi se lasă la fiert până când cartofii sunt gata, cam 15 minute. Când supa s-a răcit, se mixează într-un blender şi apoi se pune la loc în oală. Se adaugă legumele, se aduce din nou la fierbere şi se mai lasă încă două minute. Se condimentează cu sare şi piper, se toarnă în boluri şi se ornează cu chorizo.

 

Waterzooi(reţetă belgiană)

Ingrediente: un kilogram de peşte diferit (crap, ştiucă, caracudă, ţipar, şalău), 100 g unt, 100 g rădăcină de pătrunjel, un fir de praz, o legătură de pătrunjel, cimbru, foaie de dafin, piper, sare, doi litri de bulion (zeamă) de peşte pregătit dinainte.

Preparare: Peştii se taie în bucăţele şi se pun într-o cratiţă, având grijă să se aşeze dedesubt peştii cei mai tari. Se adaugă untul, rădăcina de pătrunjel şi prazul tocate mărunt şi condimentele, după gust. Se umple cu zeama de peşte, până ce se acoperă peştii. Se lasă să fiarbă puternic, până ce supa scade şi se leagă. Se serveşte cu pâine prăjită.

 

Bouillabaisse(reţetă franceză)

Ingrediente: un kg de peşte oceanic proaspăt (cât mai variat: cegă, ţipar, lin, caracudă, scrumbie de mare, barbun, chefal), 6 linguri de ulei, 6-8 căţei de usturoi, 3-4 roşii, o ceapă, o lingură de şofran, sare şi piper.

Peparare: Peştele se alege, cel mare se taie în bucăţi şi se lasă să se marineze timp de 2-3 ore, împreună cu celelalte ingrediente şi condimente, după care se pune la fiert cu tot cu zeama pentru marinată şi zece pahare de apă caldă. Se lasă să fiarbă timp de o jumătate de ceas. Pe fundul castronului se aşază felii de pâine prăjită, iar deasupra se toarnă supa şi se ser­veşte. Se poate consuma şi cu peştele separat sau cu pâinea prăjită alături, unsă cu ulei de măsline, amestecat cu roşii tocate, usturoi şi condimente.

 

Kloesse (reţetă germană)

Ingrediente: 125 g unt, 4 gălbenuşuri, 3 albuşuri, 3 pahare de lapte, 5 linguri de făină, sare, piper, un litru şi jumă­ta­te de supă de carne sau de oase (după preferinţă).

Preparare: Se topeşte untul la foc mic, apoi se adaugă, bătând mereu, găbenuşurile, unul câte unul. Se pun făina, sarea, piperul, albuşurile bătute spumă şi laptele. Dacă pasta nu e suficient de tare, se mai presară făină. Cu o lingură, se iau din această compo­ziţie bucăţi cât o alună şi li se dă drumul în zeama de carne fierbinte. Se lasă 10-15 minute şi se poate servi supa.

 

 

“Când gătesc mai mulţi bucătari, supa iese foarte sărată”

proverb italian

 

“Unde există un porc bun, se face şi o supă bună”

proverb portughez

 

“Nehotărâtul lasă să i se răcească supa de la mână până la gură”

proverb spaniol

Citeşte mai multe despre:   sare,   supă,   usturoi,   lasa,   ingrediente,   europa gurmanda

 



Mai multe titluri din categorie

Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1

Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1
Galerie Foto Edițiile speciale de sărbătoare continuă astăzi, de Ziua Națională a României, de la ora 17.00, la Antena 1 într-o ediție cu totul specială atât pentru jurați, cât și pentru cei de acasă! Delia, Cheloo...

Agențiile speră să revină în forță rezervările timpurii

Unele agenții de turism din România au înregistrat o ușoară creștere a vânzărilor în regim „early booking”, după ce a fost anunțată campania de vaccinare împotriva COVID-19. Schimbarea de comportament a...

Vacanța pe pârtie 

Vacanța pe pârtie 
Galerie Foto Deși unele localități intră în carantină, de la o zi la alta, românii nu renunță la vacanțele de iarnă. Cele mai căutate destinații sunt stațiunile montane în care se pot practica și sporturi pe...

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă
Galerie Foto Luni seara telespectatorii au fost cu ochii pe confruntarea de la  Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul...

A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă

A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă
Galerie Foto Gala-maraton Ajut eu! a revenit ieri, în zi de sărbătoare, cu o nouă ediţie care le dă șansă românilor de pretutindeni să schimbe destine şi să trăiască din nou emoţia binelui. Timp de 5 ore,...

(P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice

(P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice
Magazinul online gourmetGIFT.ro a extins în ultima perioadă categoria de bauturi alcoolice și a introdus pe website tot mai multe pachete de băuturi, kituri la prețuri foarte convenabile. Toate produsele sunt...

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a 12-a gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în Nicole Scherzinger, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”
Galerie Foto Astăzi, când postul Antena 1 împlineşte 27 de ani de existenţă pe piaţa media, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine...

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu la iUmor: ”A fost absolut minunată!”

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu  la iUmor: ”A fost absolut minunată!”
Galerie Foto Actrița Rodica Popescu Bitănescu este o apariție surprinzătoare care îi va lua la roast pe jurații iUmor, duminică, de la ora 20.00, la Antena...

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1
Galerie Foto Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţionalã a României, Mirela Vaida le aduce telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Acces Direct. Armin Nicoară, Georgiana Lobonţ, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu...

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!
Se spune că femeile care știu să se îmbrace pot fi considerate adevărate artiste. Ele știu cum să combine culorile, cum să-și pună în evidență atuurile și cum să se joace cu proporțiile astfel încât...

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones
Galerie Foto Acolo unde e dorință și pasiune, există speranță. Iar speranța echipei Electric Castle stă într-un 2021 ce va permite revenirea pe domeniul Banffy din Bonțida, la o nouă ediție de festival. Toată...

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021
Galerie Foto Selecționerul Naționalei de tineret a României discută vineri seară cu jurnalista TVR Dorina Florea despre competițiile ce urmează pentru echipa de fotbal U21 a României și despre parteneriatul semnat de...

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!
Galerie Foto Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar conform statisticilor din țara noastră, peste 800000 de persoane își serbează onomastica. Având în vedere numărul foarte mare de...

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...
Serviciul de email marketing furnizat de