x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un gurmand pretentios

Un gurmand pretentios

20 Iul 2005   •   00:00
Un gurmand pretentios
GASTROLOGIE
Despre nativul din zodia Leu se poate spune ca este un invingator. Cu o personalitate si un temperament de lider innascut, Leul va sti intotdeauna sa se faca admirat si sa capteze intreaga atentie. Asta si pentru ca cei nascuti sub acest semn zodiacal sunt niste adevarati histrioni. Pentru ei, viata este teatru. Sa fie admirati de ceilalti devine adesea un scop in sine.
Acelasi lucru se va intampla si atunci cand vor intra in bucatarie. Departe de a fi pasionati de gatit, nativii din Leu pot deveni totusi "vedete" si in rolul de bucatari. Sunt extrem de inventivi, nu folosesc retete obisnuite, ci le place sa combine diverse ingrediente pentru a obtine gusturi cat mai stranii. O importanta deosebita o are felul in care bucatele sunt asezate pe farfurie. Desi mari gurmanzi, Leii vor prefera sa ramana flamanzi decat sa guste dintr-o mancare ce "nu le face cu ochiul". De asemenea, igiena este extrem de importanta pentru ei. O picatura de grasime pe marginea farfuriei sau o vaga urma de murdarie sunt de ajuns pentru ca pofta de mancare sa le dispara ca prin farmec. Ingredientele folosite trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Principiul calitatii este mai important decat cel al cantitatii.

Daca atunci cand gatesc, rar, e-adevarat, le place sa impresioneze atat prin gustul excentric al preparatelor, cat si prin felul in care sunt prezentate, in schimb, cand vine vorba sa fie doar simpli invitati, "se consoleaza" cu feluri de mancare ceva mai traditionale. Sarmale, caltabosi, chiftele, ciorbe cu carne de porc, tone de friptura... Cam tot ceea ce contine carne. E-adevarat ca si corpul tine cu ei. Leii se pot lauda cu un stomac extrem de rezistent, capabil sa ingurgiteze cantitati impresionante de mancare grea, fara nici o problema. Legumele si fructele nu intra tocmai printre preferatele lor, decat atunci cand gatesc ei insisi.

Un mare petrecaret, nativul din Leu pare un extravertit, mereu plin de entuziasm. Insa in spatele acestor manifestari se ascunde o persoana foarte serioasa, care stie bine ce vrea de la viata si care se lupta pentru a-si atinge scopurile. Si reuseste... Fie ca e vorba de un pranz pregatit de el sau de o cina la care e invitat, va face in asa fel, incat toate privirile se vor intoarce spre el. Acesta este si unul dintre defecte: crede ca i se cuvine in orice imprejurare atentia tuturor.

Leilor le place sa faca din viata lor un spectacol, dar un spectacol pe care sa-l vada toata lumea si sa-l aplaude. Increzatori pana in panzele albe in fortele proprii, nu sunt deloc inclinati spre a primi macar din cand in cand cate un sfat prietenesc. Noi ne vom incumeta si le vom da totusi unul. Sa nu uite ca excesele, de orice fel, nu sunt deloc benefice, iar in ceea ce priveste alimentatia, cu atat mai mult. Hipertensiunea arteriala este una dintre afectiunile pe care ar trebui sa le previna pentru ca sunt predispusi la ea. In concluzie? Faceti pace cu legumele si fructele...

SPARANGHEL CU UNT
  • Ingrediente: un kg de sparanghel, 50 g unt, 100 g parmezan ras, sare, piper.
  • Preparare: Se curata sparanghelul si se spala bine. Se fierbe apoi in apa clocotita cu sare pana cand se fragezeste. Se scoate, se lasa la scurs, iar apoi se asaza intr-un vas de Jena. Se pune in cuptor dupa ce se toarna deasupra untul topit. Cand se scoate de la cuptor, se adauga, atat timp cat e fierbinte, parmezanul ras si un praf de sare si piper.
  • PULPA DE PORC
  • Ingrediente: o pulpa de porc afumata, un morcov, o ceapa, sare, piper, sos de hrean, ulei.
  • Preparare: Se toaca legumele, se pun intr-un vas cu putin ulei si se calesc. Se adauga pulpa de porc afumata, sarea si piperul si se toarna apa cat sa o acopere. Se lasa sa fiarba la foc mic pana scade apa si se formeaza un sos gros. Cand e gata, se toarna deasupra sosul de hrean si se mai lasa cateva minute.
  • ×