x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Uscarea pe cale

Uscarea pe cale

de Carmen Dragan    |    17 Iul 2007   •   00:00
Uscarea pe cale

Legumele şi fructele pot fi uscate şi acasă, fără nici un conservant. Deşi procesul necesită timp, recompensa va fi pe măsură: mai multă sănătate!

Legumele şi fructele pot fi uscate şi acasă, fără nici un conservant. Deşi procesul necesită timp, recompensa va fi pe măsură: mai multă sănătate!

Incă din antichitate se păstrează metodele de uscare a fructelor şi legumelor pe cale naturală. Ar trebui să folosim şi astăzi procedeele vechi, pentru a consuma fructe uscate in casă, in detrimentul celor cumpărate din supermarketuri, care sunt deseori uscate prin fumigare cu sulf.

USCAREA FRUCTELOR. Condiţia de bază este să se folosească numai fructe curate, fără viermi, şi mai mari, deoarece după uscare se micşorează. Caisele se taie in jumătate şi li se indepărtează sămburii. Pe grătarul cuptorului se intinde o pănză, peste care se aşază trestiile de bambus, pe care s-au inşirat caisele. Se lasă circa 6-8 ore. Temperatura cuptorului trebuie ridicată pe parcurs de la 40ÂşC la 60Âş-70ÂşC, iar spre sfărşit se scade din nou. Prunele şi piersicile se usucă după acelaşi procedeu. Merele se curăţă şi li se indepărtează cotoarele. Ca să nu se innegrească, se amestecă un litru de apă cu căte o linguriţă de sare, iar rotocoalele de măr se pun imediat in apă. Cel mai scurt timp de uscare il au merele, cam 6-12 ore, iar cel mai lung il au piersicile, pănă la 38 de ore. Bine ambalate şi ţinute intr-un loc uscat şi rece, fructele uscate rezistă multe luni.

USCAREA LEGUMELOR. De obicei mazărea, fasolea, ciupercile şi ceapa sunt legumele care se usucă cel mai des. Păstăilor (de mazăre şi fasole) li se indepărtează codiţele, se spală şi se opăresc. Se infierbăntă oala cu apă. Deasupra se pune o strecurătoare de metal cu păstăile care se lasă la aburi, acoperite cu o cărpă. Se ţin aşa căteva minute, apoi se trec prin jet de apă rece. Ceapa se curăţă, se taie felii de circa 0,5 cm şi se desfac inelele. Se fierbe apa şi se opăreşte ceapa cam 30 de secunde. Se scurge şi se usucă la cuptor aproximativ 3 ore. Dintre ciuperci, mănătărcile şi ciuperca Clytocibe odora sunt cele mai potrivite pentru uscat. Se curăţă, se indepărtează codiţele şi se taie mărunt. Se pun pe aţă, cu ajurorul acului, iar după fiecare ciupercă se face un nod. Se agaţă la uscat intr-un loc mai cald.

Rădăcinoasele, cum ar fi morcovul sau ţelina, pot fi păstrate pentru mai mult timp in cutii cu nisip. Există insă o condiţie: aşezarea lor in cutii se va face imediat după ce au fost recoltate, atăt timp căt sunt incă foarte proaspete. O dată uscate, toate legumele se pot păstra in borcane inchise ermetic, vase din ceramică, pungi de hărtii sau cutii de plastic. Nu e bine să folosiţi cutii din tablă sau din aluminiu.

Verdeţurile

Verdeţurile din grădină se folosesc atăt pentru a aroma măncărurile, dar şi ca plante medicinale sau pentru a parfuma camerele. Pentru uscat cel mai bine este să se recolteze plantele dimineaţa, imediat ce s-a evaporat roua. In funcţie de plantă se usucă frunza, pe pănze uscate, sau se usucă impreună cu tulpina şi chiar rădăcina, prinse in legături, intr-un loc aerisit, dar şi intunecat. Pentru verdeaţa cu frunze mici e nevoie de plante proaspete, 2-3 litri de apă, prosoape de bucătărie şi pungi de hărtie. Verdeaţa se prinde in legături. Apa se dă in clocot şi se opăresc legăturile căteva secunde. Se lasă să se scurgă pe prosoapele de bucătărie, apoi se introduc in pungile de hărtie.

×
Subiecte în articol: gastronomie