x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vin de iarna

Vin de iarna

de Veronica Guzun    |    25 Ian 2006   •   00:00
Vin de iarna
BARUL CASEI
Daca in Romania, in mijlocul lui ianuarie ne bucuram din plin de vinul nou, pe alt continent culesul abia incepe. In Canada, se prepara un vin de desert din struguri inghetati in mod natural. Suna simplu insa nu e chiar asa. Strugurii de Riesling sau de Cabernet Franc sunt lasati pe butuc pana la inceputul lunii decembrie cand dau primele geruri. Abia dupa ce temperatura a scazut la - 7ÞC si ramane constanta pentru cateva zile, strugurii sunt gata pentru a fi culesi. Daca temperatura nu se stabilizeaza in decembrie, viticultorii lasa strugurii pe butuci chiar si in ianuarie. Astfel, boabele se deshidrateaza si acumuleaza cantitati mari de zaharuri. Culesul are loc noaptea, pentru ca atunci temperaturile sunt scazute si strugurii nu apuca sa se dezghete.

RITUAL. Fiind inca albe de bruma, bobitele sunt presate, astfel extragandu-se doar putin suc concentrat. Acesta este fermentat in butoaie, apoi este imbuteliat. Vinul astfel obtinut poarta denumirea de Icewine (vin de gheata). El are un buchet foarte divers si bogat. Principalele arome care gadila papilele gustative sunt: caramel, miere, struguri, caise, piersici, portocale, ciocolata, fructul pasiunii si mango. Aceasta paleta de arome atat de larga se datoreaza, in primul rand, conditiilor in care au fost culesi strugurii. Daca, de exemplu, am pune in congelator struguri si apoi am prepara vin din ei, nu vom avea acelasi rezultat. In prezent, "Icewine la congelator" se prepara in SUA, Australia si Noua Zeelanda. Iar ca sa gustati vin de gheata obtinut in mod natural, nu e necesar sa plecati tocmai in regiunea Ontario din Canada. El poate fi gasit si in Germania, Austria si Slovenia. Germania este, de fapt, locul de nastere al Icewine-ului. Acest mod de preparare a vinului a fost descoperit accidental la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

ICEWINE MARTINI

  • INGREDIENTE: 11 bobite de struguri albi fara seminte, un sfert de pahar cu Icewine, un sfert de pahar cu votca.
  • PREPARARE: Intr-un blender se fac piure 10 bobite de struguri fara seminte, peste ele se toarna votca si icewine-ul. Strecurati amestecul, apoi turnati-l intr-un shaker in care ati pus, in prealabil, cateva cuburi de gheata. Amestecati bine, strecurati din nou si turnati cocteilul intr-un pahar de Martini. Puneti in Icewine Martini bobita ramasa. Se serveste rece.
  • IN MENIU


    "Vinul de gheata" este unul dintre cele mai aromate vinuri de desert. Calitatea lui depinde foarte mult de capriciile vremii, de aceea Icewine-ul preparat din struguri inghetati in mod natural este un vin foarte scump. El se serveste, de obicei, la sfarsitul mesei impreuna cu prajituri de ciocolata sau cu deserturi care contin citrice. Insa poate acompania si branzeturile proaspete, moi, precum si Foie Gras. In prezent, in Canada, cel mai mare producator de Icewine, se prepara vin inghetat din Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir. Insa cunoscatorii considera ca cel mai bun ramane Vinul de gheata din Riesling. Ultima inventie a vinificatorilor canadieni este Icewine spumant.

    ×
    Subiecte în articol: icewine