Un strugure - un kilogram. Astfel poate fi caracterizat Vulpea - soiul cu cel mai mare strugure de vin. "Vulpea", nume curios pentru un soi de vita-de-vie, vine de la latinescul "vulpes", ceea ce dovedeste cu prisosinta vechimea soiului si latinitatea romanilor. Vechi soi romanesc, a fost cultivat secole de-a randul in cam toate podgoriile ce se gasesc la est si sud de Carpati. In comparatie cu alte soiuri romanesti care au "migrat", cum ar fi, de exemplu, Feteasca alba, acest soi a ramas pana la capat pe plaiurile romanesti, si de aceea poate fi numit un "patriot". Raspandit in multe podgorii, soiul Vulpe a fost cunoscut si sub diverse sinonime dintre care le amintim pe cele mai pitoresti: Hulpe, Vulpoaica sau Mierleasa.
Din cauza faptului ca in tarile Romanesti, pana acum un secol, nu a fost dezvoltata ampelografia - stiinta care se ocupa cu studiul descriptiv al vitei-de-vie - au aparut multe confuzii in ceea ce priveste denumirile unor soiuri. Asa s-a intamplat cu soiul Vulpea care in multe podgorii era confundat, ca nume, cu Braghina - un alt vechi soi romanesc, soi de baza la Dragasani. Cu timpul, el s-a localizat, in prezent intalnindu-se razlet in podgoriile din Oltenia, in judetele Prahova si Buzau, precum si in unele podgorii din Moldova.