x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Zahar, doar o lingurita

Zahar, doar o lingurita

31 Mai 2005   •   00:00

  • de CRISTINA ANDREEA CATANA
  • RETETE CU ADRESA
  • Pana acum v-am prezentat o serie de produse care va pot ajuta sa va mentineti sanatatea. Astazi, va vom aduce la cunostinta cateva dintre efectele nocive pe care zaharul le are asupra organismului. Bineinteles ca acestea se manifesta in cazul unui consum exagerat. De aceea, trebuie inlocuit cu miere, cu zaharuri complexe din fructe, cereale si legume.

    Pentru ca strabate cu usurinta intestinul subtire, ajunge foarte repede in sange, provocand hiperglicemie. De aceea, atunci cand consumam foarte mult zahar, simtim o puternica excitatie fizica si nervoasa. Urmatoarea etapa este alertarea pancreasului, care va secreta mai multa insulina decat in mod normal. Nici ficatul nu va scapa de efectele negative: va transforma o parte din rezervele sale de glucide in sange.

    ISTORIC. Prima planta care a furnizat omului materia prima pentru zaharul cristalizat a fost trestia de zahar, din care, cu mai bine de 1800 de ani in urma, s-a putut obtine de catre populatiile de pe teritoriul Indiei o substanta dulce, pe jumatate intarita, de culoare bruna. Si astfel apare in scurt timp zaharul cristalizat. Apoi trestia de zahar, care se cultiva acolo de veacuri, a fost adusa de arabi in Egipt, Siria, Sicilia, Insulele Canare, Azore si in alte regiuni. In America, trestia de zahar a ajuns o data cu cea de-a doua calatorie a lui Columb pe Insula "La Espagnola" (azi Insula Haiti), de unde a trecut in America Centrala si in America de Sud. Extragerea zaharului cristalizat s-a perfectionat foarte repede, si trestia de zahar a devenit una din cele mai rentabile culturi tehnice.

    In Cuba, trestia de zahar a gasit conditii foarte bune de vegetatie si astazi, ca si cu 150 de ani in urma. Trestia de zahar constituia cea mai importanta bogatie a Cubei.

    OUA UMPLUTE CU SOS DE SMANTANA APERITIV
  • Ingrediente: 4 oua, un galbenus, miezul de la o felie de franzela, o lingurita cu unt, o ceapa, marar si patrunjel verde tocate fin, sare, piper, doua linguri cu pesmet, o lingurita cu zahar, salata verde. Sosul se prepara dintr-o ceasca de smantana si o lingurita cu faina.
  • Preparare:
  • Se fierb ouale tari. Dupa ce s-au racit, se curata si se taie in doua pe lung. Se scot cu atentie galbenusurile, se pun intr-un castron si se freaca impreuna cu untul, adaugand apoi galbenusul crud, miezul de paine inmuiat, verdeata tocata, ceapa tocata si calita in putin unt, sarea si piperul. Cu aceasta compozitie se umple fiecare jumatate de albus, in asa fel incat sa i se dea forma unui ou intreg. Se dau prin pesmet si se prajesc in unt. Se asaza apoi intr-o cratita mica, se toarna deasupra smantana bine amestecata cu faina si zaharul si se lasa sa fiarba incet la foc foarte mic. Se decoreaza cu salata verde.

    SUPA DE VISINE
  • Ingrediente: 1 kg visine, doua galbenusuri, 250 g smantana, o lingurita cu zahar pudra, sare.
  • Preparare:
  • Se spala visinele, se oparesc si se dau prin sita. Se amesteca sucul de visine cu un litru de apa, sare si zahar si se lasa sa dea in cateva clocote. Se bat intr-un castron galbenusurile cu smantana, se toarna cate putina zeama clocotita, amestecand bine, apoi se amesteca impreuna cu toata supa.

    OREZ CU MIERE
  • Ingrediente: 250 g orez, doua lingurite cu miere, o lingurita cu zahar vanilinat, 80 g migdale sau nuci

  • Preparare:
  • Se lasa orezul in multa apa rece, timp de doua ore, apoi se spala, se scurge si se pune la fiert cu apa rece si sarata. Dupa ce bobul se inmoaie, se scurge orezul de apa si se pune intr-o cratita deja incalzita, la foc mic. Se adauga repede mierea, care s-a subtiat cu putina apa calda si migdalele usor prajite, taiate in felii subtiri. Se presara cu zahar vanilinat.

    CHEC CU NUCI SI ZAHAR VANILINAT
  • Ingrediente: 3 pahare cu faina, doua pahare cu zahar, un pahar unt proaspat, un pahar cu lapte, 4 oua, doua pahare cu nuci pisate, o lingurita cu bicarbonat, putina sare de lamaie, un plic de zahar vanilinat
  • Preparare:
  • Se freaca untul cu zaharul, se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecand mereu. Se pune apoi laptele, bicarbonatul stins cu sare de lamaie, faina, nucile, zaharul vanilinat si la urma albusurile batute spuma. Aluatul se amesteca bine, se toarna intr-o forma lunga unsa bine cu unt si se pune la copt. Dupa ce checul s-a copt si s-a racit, se presara cu zahar pudra.
    ×
    Subiecte în articol: zahăr lingurita