x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Zaharel, Friscuta si Capsunica

Zaharel, Friscuta si Capsunica

de Carmen Dragan    |    12 Iul 2006   •   00:00
Zaharel, Friscuta si Capsunica
BUCATARIA COPIILOR
A fost odata, chiar ca niciodata, o Tara a Florilor Albe. Aici era multa liniste si fericire: fluturi multicolori zburau intr-un dans vesel, albinele adunau nectarul, pentru ca apoi sa pregateasca mierea cea dulce si aromata, brazii raspandeau parfumul de rasina, iar soarele zambea tuturor. Pe cerul albastru nu se vedea nici un nor care sa tulbure aceasta armonie.

Dar marea tristete a acestor vietuitoare era ca de multi ani nu mai calcase nimeni in tinutul lor. Copiii nu mai veneau sa se joace pe pajistea inflorita de cand Zmeul Piper si Ardei Iute Imparat si-au facut castelele in imprejurimi. Cine ar mai fi indraznit sa treaca atatea obstacole?

CAUTATORII DE COMORI. Vacanta de vara sosise de cateva zile. Gata scoala, gata gradinita! Era vremea aventurii pentru Zaharel, Friscuta si Cristinica, trei fratiori care se plictiseau ingozitor. S-au gandit ei ce s-au gandit si au luat hotararea sa plece in cautarea unei comori. Asa ca s-au echipat ca pentru o lunga calatorie de vara: cu pantaloni scurti, tricouri si adidasi si multe galeti mari in care sa puna comoara. Au pornit bucurosi spre Tara Florilor Albe. Aflasera ei din povestile bunicilor, spuse in timp ce savurau placinte cu fructe aromate, ca acolo s-ar ascunde un mare tezaur, pe care nimeni nu reusise sa-l descopere. Vitejii au invins toate obstacolele: nu i-au speriat nici "stranuturile", nici "iutelile" de pe taramurile prin care au trecut.

MAGIE. Soarele apunea cand cei trei au ajuns pe taramul visat. Au inceput sa caute comoara pe intuneric, dar nici urma de asa ceva. Asa ca s-au asezat langa flori si au adormit. A doua zi, cativa stropi de ploaie i-au trezit pe aventurieri. Era pentru prima oara cand ploua aici si asta se datora vizitei celor trei nastrusnici. Imediat a aparut si soarele pe cer, mai vesel ca oricand. Era fericit, fericit ca a ajuns cineva si in acest colt uitat de lume. Le-a intins celor trei o bagheta magica dintr-o raza de soare. La atingerea florilor, acestea s-au transformat in capsuni, fructele acelea rosii, cu un parfum imbietor. Cristinica era prin preajma, asa ca n-a scapat de magie: florile de pe bluza si ciorapii ei s-au transformat in capsuni, asa ca fratii i-au si zis repede "Capsunica". In echipa aceasta erau adevarati invingatori: Zaharel, Friscuta si Capsunica, o combinatie foarte delicioasa! Cei trei au mancat capsuni pe saturate.

IN DAR. Au umplut apoi toate galetile pentru a le imparti fructe tuturor copiilor de pe pamant. Au vrut ca si acestia sa se bucure de gustul dulce, delicat si aromat al capsunilor proaspat culese. Iar eu incalecai pe-o capsuna si va spusei o mare minciuna...

×