x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Zile de post

Zile de post

17 Oct 2007   •   00:00

An de an, creştinul se invredniceşte, după putere, să ţină post de două ori pe săptămănă: miercurea şi vinerea.

An de an, creştinul se invredniceşte, după putere, să ţină post de două ori pe săptămănă: miercurea şi vinerea. Această practică ritualică are rădăcini adănci, nu de puţine ori tradiţia populară afirmănd că omului i-a fost dat să postească incă de la inceputuri. Mai mult, se pare că lui Dumnezeu tare mult ii plac oamenii care ţin post, dăndu-le zile multe şi spor la treburi. "Cu postul, cu rugăciunile şi cu faptele cele bune se capătă impărăţia ceriului." (Elena Niculiţă Voronca - "Datinele şi credinţele poporului romăn")

Ziua Maicii Domnului, Ziua crucii

Miercurea este considerată a fi ziua Maicii Domnului şi acesta este motivul pentru care oamenii se infrănează de la măncare şi de la fapte rele. Pe de altă parte insă, in mod tradiţional, miercurea a fost plămădită după chipul unei femei bătrăne, tare necăjită, care umblă mai mult imbrăcată in alb. Ea işi are casa departe de oameni, de cele mai multe ori in pădurile adănci. Din cănd in cănd ea apare in visele celor suferinzi şi ii vindecă pe loc. De aceea ea se bucură de mare cinstire in răndul gospodarilor.

In general, nu se coase şi nu se ţese miercurea, pentru că aceasta este ziua in care a fost plămădit pămăntul şi nimic nu poate fi mai important. Femeile care se semeţesc şi trec peste această interdicţie sunt pedepsite cu dureri puternici de măini şi bube la incheieturi. In schimb, miercurea este cel mai bine să pui ouă la clocit, căci din ele vor ieşi cu siguranţă pui sănătoşi.

Vinerea este Ziua crucii, fiind din acest punct de vedere cea mai importantă zi din săptămănă. "Despre Sfănta Vineri se povesteşte că ar fi o femeie bătrănă, ce incontinuu se roagă lui Dumnezeu pentru lumea păcătoasă şi greşită." (Th. Speranţia - "Răspunsuri la chestionarul de sărbători păgăneşti") Femeile se feresc să toarcă, să plămădească păine sau să umple borş. O vorbă din popor spune că cei care lucrează vinerea stărnesc cele mai puternice vănturi şi sunt in mare pericol in timpul furtunilor. In schimb, tinerele care ţin post negru timp de trei vineri la rănd işi vor visa ursiţii in toiul nopţii.

Salată asortată

Ingrediente: 100 g morcov baby, 100 g fasole albă, 100 g porumb, două cepe roşii, o legătură de mărar, o lingură de bulion, o salată, cimbru uscat sau proaspăt, sare, piper, ulei, o lămăie.

Preparare: Cepele se taie ineluşe, iar fasolea se curăţă şi se taie in bucăţi. Intr-o tigaie se incinge uleiul şi se călesc cepele, iar cănd s-au inmuiat se adaugă morcovii, fasolea şi porumbul. Se stinge cu bulion diluat in puţină apă. Se condimentează cu cimbru, sare şi piper. Se lasă pe foc pănă cănd se inmoaie legumele şi scade sosul. Pentru un gust mai acrişor se poate turna puţină zeamă de lămăie. Salata se serveşte caldă, pe un pat de frunze de salată, presărată cu mărar proaspăt tocat.

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic