x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fructele demonice

1
Autor: Oana Vasiloiu 24 Oct 2010 - 00:00
Fructele demonice

Mă fascinează tot ceea ce este rar, puţin cunoscut şi mai ales tot ceea ce îmi răvăşeşte simţurile intens. De la parfumerie de nişă până la gastronomie (cele mai exotice şi necunoscute mâncăruri şi condimente), unii spun că am devenit obsedată, dar mă bucur că ei mă văd aşa, prefer sa fiu „obsedată"!



De la faptul că pentru mine vacanţa perfectă este undeva pe o plajă relativ mică din Dahab, unde beduinii băştinaşi se plimbă cu cămilele printre cafenelele cu turişti sau într-un palat transformat în hotel, undeva în Marrakesh, până la faptul că n-aş mânca în mai mult de două restaurante din Bucureşti (preferatul meu fiind Escargot) şi nu mi-aş cumpăra mâncarea decât dintr-un singur loc care se cheamă Băcănia Veche. Şi ar mai fi şi altele, dar astăzi vreau să scriu despre bucuria de a fi fost prezentă la o iniţiere despre un „diamant" rar, care se găseşte şi în România. Un împătimit al delicateselor rare, Mihai Ovidiu Enea, este unul dintre puţinii oameni pe care i-am întâlnit şi care şi-a dus fascinaţia până la capăt, înfiinţând împreună cu câţiva colegi o asociaţie românească de lucruri rare - cum le spun eu - Asociaţia profesională a trufarilor din România.

DIAMANTELE
Aflasem sâmbăta trecută că Mihai urma să ţină o demonstraţie, un fel de workshop despre pasiunea sa, dar nu mi-am imaginat că voi avea privilegiul (pentru că am întârziat puţin) să aflu şi mai multe decât ceilalţi, profitând puţin, recunosc, de Mihai. L-am ţinut peste program şi l-am rugat să-mi răspundă la toate întrebările (multe şi ciudate, poate) şi a fost mai mult decât bucurie, un extaz să văd şi să aflu tot ce îmi doream despre trufe. „Diamantele pădurilor", cele mai scumpe şi rare delicatese naturale, consumate cu atâta rafinament şi nobleţe încă din Antichitate, aceste ciuperci subterane au viaţa lor secretă, pe care oamenii nu o vor descoperi, probabil, niciodată. Plutarh considera trufele „fructele fulgerului", iar Delmas nu ştia cum să le denumească: „recompense demonice" (datorită efectelor afrodiziace puternice) sau „daruri dumnezeieşti".

Când am intrat în Băcănie am fost hipnotizată pe loc de mirosul extrem de puternic. Era parcă un amestec de pământ adânc şi ud, de pădure, de toamnă, frunze, coajă şi muşchi de copac umede ca după ploaie şi un amestec puternic de toate astea la un loc îmi dădea senzaţia de beatitudine. Nici nu ştiu să o exprim, pentru mine a fost o experienţă divină. Sau demonică, nu ştiu. Mâncasem undeva, demult, în trea­căt, la Paris şi aproape că n-am reuşit să savurez acea salată pe care nici n-am apucat s-o termin şi era ca şi cum aş fi făcut un lucru pe jumătate. Ştiam câte ceva despre trufe, dar nu ştiam că cineva se ocu­pă şi la noi de recoltarea, protejarea şi prepararea lor (şi, mai nou, de iniţiere - prin „trufiturism"), în Braşov, în special.

Ştiam că cele mai scumpe sunt cele din Europa, mai ales cele din Franţa, Italia şi Croaţia - cele care nu sunt aduse din Europa sunt considerate inferioare, dar se găsesc şi la noi, în Harghita, Mureş, Covasna, Cluj, Mehedinţi. Un kilogram de trufe albe costă între 1.000 şi 3.000 de euro, iar trufele de vară şi de iarnă, între 150 şi 300 de euro.

Trufa este un produs biologic pur, în primul rând pentru că solul din pădurile de foioase în care se dezvoltă este lipsit de orice fel de contaminanţi şi apoi pentru că recoltarea în sine este un proces ecologic. Există câini special antrenaţi (din rasa Lagotto Romagnolo) dresaţi pentru a descoperi ciupercile şi se mai pot folosi porcii (femelele), care sunt atraşi imediat de feromonii extrem de puternici pe care trufele îi emană chiar de la 30-40 cm sub pământ. Trebuie să recunosc, mirosul este năucitor. Mihai mă învăţa să tai o felie şi apoi să o ţin câteva secunde în palmă, să o miros şi apoi să o gust.

Apoi mi-a întins o bruschetta cu o pastă de trufe şi ulei de măsline făcută de el. Îmi spune să nu încerc să fac şi eu acasă, pentru că nu o să-mi iasă. Zâmbesc! Da, sunt convinsă. Este unică, experienţa degustării nu poate fi descrisă şi mai cred că trufele nu sunt pentru oricine, nu toţi suntem făcuţi să ne placă trufele. Cineva de lângă mine spunea că mirosul este extrem de puternic şi că nu poate să-l suporte. Sigur că, din cauza asta, nu putea nici măcar să se apropie şi să guste. Păcat! La mine, atracţia era magnetică, eram exact pe dos, devenisem dependentă, din când în când ridicam capacul vasului în care se aflau, ca să le miros. Fără să exagerez, este un miros care îţi rămâne impregnat în tine, este îmbătător.

Pe lângă calităţile nutriţionale ridicate, trufa are şi proprietăţi de detoxificare şi neutralizare a radicalilor liberi. Este un miracol nedescoperit încă pe deplin de ştiinţa modernă. De acum puteţi degusta şi cumpăra trufe în cantităţi mici şi comandate pentru acasă, din Băcănie. Preţul lor este relativ mic: 75 RON/100 g. Tot acolo veţi putea afla şi cum să le preparaţi. Pe curând!
Citeşte mai multe despre:   jurnal de stil

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...
Serviciul de email marketing furnizat de