x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber 'Iarmarocul de Sfântul Ilie', în weekend, la Muzeul Satului

'Iarmarocul de Sfântul Ilie', în weekend, la Muzeul Satului

16 Iul 2019   •   15:55
'Iarmarocul de Sfântul Ilie', în weekend, la Muzeul Satului

Bucureştenii sunt invitaţi sâmbătă şi duminică, la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", la "Iarmarocul de Sfântul Ilie".

Evenimentul, menit să refacă atmosfera vechilor petreceri câmpeneşti organizate cu acest prilej, cuprinde un târg al meşterilor populari, ateliere de creaţie pentru copii şi adulţi, demonstraţii meşteşugăreşti, gastronomie tradiţională, precizează organizatorii, într-un comunicat.

Totodată, vizitatorii vor putea participa la lansarea cărţii lui Iustin Cristian Oprea "Din tainele voievozilor", la ghidajul tematic "Oieritul - ocupaţie străveche a românilor", realizat de cercetătorul etnolog dr. Rusalin Işfănoni, dar şi la prezentarea unui film cu aceeaşi temă şi un concurs pentru familii cu copii - la frământat de plăcinte cu mere.

În calendarul popular, această sărbătoare Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul marchează miezul verii pastorale, când le era permis ciobanilor să coboare în sate pentru prima dată după urcarea oilor la stână.

Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală. Tot acum, apicultorii recoltează mierea de albine, activitate numită şi retezatul stupilor. În tradiţia populară, au loc practici de pomenire a morţilor şi ofrande rituale, iar oamenii duc la biserică flori şi busuioc spre sfinţire. Pentru alungarea ploilor torenţiale, a vijeliilor şi grindinei se făceau vrăji şi descântece şi tot acum se culegeau plantele de leac, se arată în comunicat.

AGERPRES

×