x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Amatorii au salvat onoarea cantaretilor

Amatorii au salvat onoarea cantaretilor

06 Mai 2005   •   00:00

"Omul-orchestra" Bobby McFerrin a dat lectii de muzica, joi seara, la Sala Palatului. Peste 3.000 de spectatori, printre care si cateva duzine de cantareti autohtoni, au invatat sa cante in doar doua ore.

  • de DANA ANDRONIE, DANA CIOBANU
  • MONDEN
  • INSTRUMENTE. Bobby McFerrin a facut show cu un microfon, cu un scaun si cu un public ascultator
    Venirea americanului Bobby McFerrin la Bucuresti i-a surprins nu doar pe romani, ci si pe artist, care nu se astepta sa cante vreodata pe plaiuri mioritice. A sosit in tara exact in ziua concertului si a plecat a doua zi spre Paris, unde mai are de sustinut inca doua spectacole. Si de aceasta data, Fundatia "Aurel Mitran" a contat pe un public de "connaisseurs", care a umplut Sala Palatului. Nu ne asteptam ca Bobby sa adune un manunchi de vedete pe metru patrat. Dida Dragan, Rodica Mandache, Nicu Alifantis, Alexandru Andries, Artanu, Oana Sarbu, Robert Turcescu, Ioan T. Morar, Aurelian Temisan, Virgil Iantu, Dan Helciug, Stefan Banica Jr. & The 50’s, Zoltan Andras, toata gasca din sitcom-ul "La bloc", Calin Geambasu, Dana Bartzer, Flavius Buzila (Hara), Mircea Radu, Gyuri Pascu, Smiley, C.R.B.L., Marius Moga si multi politicieni imbracati in camasa alba imaculata.

    "FEATURING" IN COR. De o punctualitate nemteasca, americanul a luat microfonul si scaunelul in primire. A improvizat si a dirijat publicul timp de doua ore, fara sa dea semne de oboseala. E drept ca a cantat asezat pe scaun destul de mult. Bobby McFerrin si-a transformat corpul in instrument de percutie. Cu mana dreapta s-a lovit ritmat pe piept, nascand sunete pe care nu le-am mai auzit niciodata. Dar aceste ritmuri fac muzica lui Bobby McFerrin. Artistul este recunoscut pentru abilitatea sa de a construi un show de unul singur pe scena, folosindu-se, ca un profesor, si de public. Spectatorii au participat de buna voie la lectia de vocalize dictata de american, care a fost luat prin surprindere de reusita "featuring-ului". In sala se afla si un cor teologic, care a intonat "Ave Maria" atat de profesionist, incat Bobby a crezut ca organizatorii au bagat CD-ul. Incantat de talentul "elevilor" sai, McFerrin a predat microfonul in sala pentru a auzi cateva acorduri din piese romanesti. Desi sala a strigat in cor "Gyuri", actorul-cantaret n-a vrut sa se dea in spectacol. Amatorii au avut astfel cale libera, iar un morosan l-a lasat cu gura cascata pe "one man show", incapabil sa redea "trilurile" maramuresene.

    MEDITATII. Artistul american a cerut, la un moment dat, ca pe scena sa urce 12 cantareti. Din puzderia de solisti autohtoni aflata in public, nici unul nu a avut curajul sa i se alature lui McFerrin. Tot oamenii obisnuiti au avut placerea sa cante, chiar daca nu sunt scoliti. Profesorul McFerrin n-a fost lasat sa plece "in cancelarie" decat dupa ce a onorat doua bis-uri indelung cerute.

    Dupa spectacolul de joi seara, am putea spune ca Bobby poate sa invete si un afon sa cante. Totusi, credem ca le-ar fi de mare folos si cantaretilor nostri cateva ore de meditatie cu "one man show". Cat despre onorariul acestuia, se vehiculeaza suma de 40.000 de euro, pe care americanul a meritat-o pana la ultimul cent.

    BISNITARII AU RAMAS CU BILETELE NEVANDUTE
    IN FATA. Dida Dragan si Rodica Mandache au fost foarte aproape de Bobby
    E de apreciat ca vedetele nu s-au mai milogit la invitatii, ci au platit chiar si 1.500.000 de lei pentru spectacolul lui Bobby McFerrin, de la Sala Palatului. Am fost placut surprinse sa le remarcam in primele randuri pe Dida Dragan si pe Rodica Mandache. Cu atat mai mult, cu cat nici cantareata, nici actrita nu sunt vazute prea des in postura de spectator. A avut bani de bilet si Flavius Buzila, care si-a cumparat tichetul de intrare cu doar cateva minute inainte de inceperea concertului. Era chiar sa manance bataie de la un bisnitar, pentru ca a refuzat sa-i dea 300.000 de lei pe un bilet. A preferat, din respect pentru artist, sa cumpere bilet de la casa, cu 500.000 de lei. Spre dezamagirea multor spectatori, Bobby McFerrin nu a cantat piesa care l-a facut celebru, "Don’t worry, be happy!". Probabil ca a pastrat-o pentru viitorul concert de la Bucuresti.

    ×
    Subiecte în articol: antimonden bobby mcferrin