x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Charles Aznavour, un mare optimist

Charles Aznavour, un mare optimist

de Loreta Popa    |    01 Feb 2009   •   00:00
Charles Aznavour, un mare optimist

PE CULMI  •  O VIAŢĂ SUB SEMNUL MUZICII
La 84 de ani, lucrează zilnic, compune melodii noi şi scrie iar o carte. Se plictiseşte dacă nu lucrează. Munca este pentru el un fel de gimnastică.



Cariera lui Charles Aznavour a început în 1946, când Edith Piaf îi oferea şansa de a o însoţi în turneul său din SUA şi l-a îndemnat să-şi interpreteze propriile compoziţii. Octogenarul Aznavour este mai optimist ca oricând şi la fel de ironic ca întotdeauna. Are la activ peste 1.000 de cântece, traduse şi interpretate în cinci limbi diferite, a compus în special pentru Edith Piaf, Gilbert Bčcaud, Juliette Greco şi chiar pentru Johnny Hallyday şi are o prestigioasă carieră în cinematografie.

Operă. Aznavour, pe numele său adevărat Shahnour Varenagh Aznavourian, s-a născut într-o familie de artişti la 22 mai 1924, părinţii săi, tatăl cântăreţ şi mama actriţă de comedie, au părăsit Armenia pentru a deschide un restaurant în capitala Franţei, pe a cărui scenă Aznavour a urcat încă de la vârsta de 9 ani. Aznavour a fost comparat adesea cu Sinatra, dar a respins mereu această etichetă. În decembrie anul trecut, artistul a lansat un nou album, avându-i ca invitaţi pe Cčline Dion, Elton John, Sting sau Placido Domingo. Tot în decembrie, Aznavour a primit cetăţenia armeană, fiind numit ambasador al Armeniei în Elveţia, unde s-a stabilit de câţiva ani. A fost o mare onoare pentru cineva care după doar 10 ani de şcoală a fost nevoit să renunţe la ea, pentru a munci şi a-şi sprijini familia. Aceste onoruri l-au determinat pe interpret să spună: "De obicei, când cineva este onorat pentru opera vieţii sale, acesta moare după o săptămână, ceea ce eu nu am de gând să fac". În mai anul acesta se pare că se va deschide în capitala Armeniei Muzeul "Charles Aznavour".

MUZICĂ. Aznavour se consideră norocos pentru că viaţa i-a oferit şansa unei cariere apreciate de publicul de pretutindeni. Dintre succesele sale pe scenă amintim "Tu t’laisses aller", "Je m’voyais deja?", "For me, formidable", "La Mamma", "La Boheme", "Les plaisirs démodés".

×
Subiecte în articol: aznavour vip