x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Diaconu se judecata cu Cheloo

Diaconu se judecata cu Cheloo

18 Iun 2004   •   00:00

MONDEN

Actorul Mircea Diaconu este decis sa-l actioneze in justitie pe Cheloo de la Parazitii, pentru ca i-a folosit ilegal vocea. De mai bine de jumatate de an a aparut pe piata albumul “Sindromul Tourette“, semnat Cheloo, de la Parazitii. Cu piesa “Reactii adverse“, hip-hoperii au starnit deja o serie de controverse. Punct ochit, punct lovit.
HORATIU TUDOR

Ombladon, Freakadadisk si Cheloo au extras un pasaj din scheciul umoristic “Fabula“, scris de cunoscutul umorist si realizator tv Dan Mihaescu si care ii are ca protagonisti pe Toma Caragiu si Mircea Diaconu. Au recurs la acest “imprumut“ pentru a scoate piesa “Reactii adverse“. La inceputul melodiei, cei doi mari artisti au urmatorul dialog: Toma Caragiu: “Ce faci, ma, tragi?“, iar Mircea Diaconu: “Cum o sa trag?“. De precizat ca scheciul “Fabula“ a fost filmat pentru Revelionul din 1973. Iar dialogul umoristic face introducerea unor versuri triviale: “Cannabisul e mai mediatizat ca Biblia / Vagabonzii cu spray-uri scriu istoria / Mesajul meu e canceros/ Da-te-n sloboz!“.

FURIE. Noua creatie a lui Cheloo a determinat... reactii adverse. Dan Mihaescu i-a scris ministrului Culturii, Razvan Theodorescu, pentru a-l pune la curent cu acest furt. Mihaescu este pornit impotriva Parazitilor, sau mai bine zis impotriva lui Cheloo: “Refuz sa discut despre asemenea “artisti” de frica sa nu ma amendeze societatea pentru protectia animalelor. Lasand ironia la o parte, trebuie sa spun ca l-am informat pe ministrul Culturii, Razvan Theodorescu, si pe secretarul de stat Ion Antonescu asupra acestui furt, in context pornografic, dupa o videocaseta distribuita de TVR Media si realizata de TVR. De asemenea, impreuna cu mai multi oameni de cultura, vom aduce la cunostinta Guvernului libertatea cu care circula astfel de texte vomitative“.

INDIFERENTA. La randul lui, Mircea Diaconu este foarte hotarat sa nu lase lucrurile asa: “Am vorbit cu impresarul celor de la Parazitii, un oarecare domn Gianini Munteanu, iar acesta mi-a spus senin ca “Fabula” circula deja pe Internet. Mi-am consultat avocatii si, in cazul in care nu vor renunta la pasajul cu Toma Caragiu si cu mine, ii voi da in judecata impreuna cu domnul Dan Mihaescu. Va asigur ca nu este doar o intentie, ci un lucru extrem de serios“. Se pare ca protestul ia amploare, caci si compozitorul Horia Moculescu va sesiza Uniunea Compozitorilor. De asemenea, el va aloca un spatiu important pe marginea acestui subiect in emisiunea sa, “Atentie, se canta“. Dar ce are de spus partea adversa? L-am contactat pe impresarul trupei Parazitii, Gianini Munteanu, care a trecut la amenintari. In cazul in care Mircea Diaconu ar merge pana la tribunal, el va scoate “multe“ la iveala: “M-am intalnit acum patru luni cu avocatii lui Mircea Diaconu si n-am rezolvat nimic. Iar acum o luna am primit, din nou, telefon. Insa nici pana acum nu ne-am vazut. Mi-am recunoscut vina de a face un sampling dupa sceneta lui Dan Mihaescu, dar in cazul unui proces voi scoate multe la iveala despre Mircea Diaconu. Chiar mi-ar conveni un astfel de scandal, deoarece vrem sa modificam Legea Drepturilor de Autor“.

CENZURA. Pe langa aceasta “neintelegere“, melodia “Strange-ti bucile“, de pe “Sindromul Tourette“, este “dedicata“ compozitorilor din vechea garda, cele mai blande expresii fiind “mumiilor“ sau “o sa va prind degetele in pian“. Iar pentru presedintele CNA, Ralu Filip, Cheloo a compus piesa “Vecinul meu Pilip“. Acesta ne-a declarat ca Parazitii au fost contestati de echivalentul CNA-ului din UE, EPRA. “Nu ma mira ca exista astfel de versuri, atata timp cat ele sunt apreciate de persoane publice, cum ar fi Andrei Gheorghe, Mircea Toma, Jean Lorin Sterian, care au aparut in presa cu sloganul: “Na, ca v-au tras-o!”, referitor la CNA. Unor astfel de golani de cartier, analfabeti, care reprezinta o sursa de infectie pentru tot ceea ce inseamna comunitate si valori morale nu ai cum sa le raspunzi. Publicul e liber sa aleaga. Colegi de-ai mei au fost la Stockholm la o sedinta EPRA (o reuniune similara CNA-ului din UE) si au prezentat videoclipul Parazitilor “Jos cenzura”. Forumul a fost intru totul de acord sa interzicem astfel de produse audio-video. Si vom cenzura astfel de manifestari“.

FABUlA

“Am vorbit cu impresarul celor de la Parazitii, un oarecare domn Gianini Munteanu, iar acesta mia spus senin ca “Fabula” circula deja pe Internet.“
Mircea Diaconu

MESAJ

“Mi-am recunoscut vina de a face un sampling dupa sceneta lui Dan Mihaescu, dar in cazul unui proces voi scoate multe la iveala despre Mircea Diaconu“
Gianini Munteanu
×
Subiecte în articol: antimonden mircea diaconu cheloo dan